StoryEditorOCM
ŠibenikNova nada

Slamka spasa za stanovnike Doca: Hoće li konačno doći kraj poplavama najstarijeg dijela Šibenika?

Piše šibenski.hr
21. ožujka 2022. - 11:32

Plavljenje najstarijeg dijela Šibenika - Doca - uobičajena je pojava već desetljećima. Desetak godina se taj problem pokušava riješiti, no projekt su 'kočili' iracionalni razlozi, poput izuzimanja parkirališta iz pomorskog dobra. No, posljednja sjednica Gradskog vijeća donijela je novu nadu, piše HTV

- Ovdje dolaze jahte, stranci, gledaju sve, a sve je ruvinjano! I na kraju, kad je ona poplava, ne mogu ni proći! Auti ne mogu, ja motorom ne mogu, govori stanovnik Doca Joško Santini.

Brana oborinskim vodama nije postao ni kolektor. Naprotiv:

- Ta oborinska voda jednostavno tako brzo ne može izaći i vraća se nazad i poplavi one kuće koje su prema brdu, od kolektora, rekao je Darko Bujas, stanovnik Doca.

Županijska lučka uprava predstavila je plan uređenja 2013. Devet godina kasnije dolačka riva i mandroč na istom su mjestu. Točnije - dodatno su utonuli!

- Lani je bila povijesna razina vode, pedalj viša nego ikad prije! Mi, koji smo inače podigli kuću u temelju, više nego što su ostale dolačke kuće, jednostavno smo morali drvene barikade stavljati, dodao je Bujas.

'Val' nade donijela je posljednja sjednica Gradskog vijeća. Izmijenjenim detaljnim planom uređenja obuhvaćena je isključivo sanacija te uređenje obale i ceste u Docu.

- Na tom području je bila luka, dio luke nautičkog turizma i sedam pontona. Što je neprihvatljivo, bilo je sa svake strane, pa tako i konzervatorske struke, rekla je Madlena Roša Dulibić, pročelnica Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika.

Predmet spora je i ucrtani stambeni kompleks s garažom iz prostornog plana donesenog 2008.

- A to može proizvesti u nekakvoj skoroj budućnosti poprilične probleme Gradskoj upravi, ako doista ne želi da se ti i takvi sadržaji dogode, rekao je Mario Kovač, gradski vijećnik Domovinskog pokreta.

- Naša želja je da iz Generalnog urbanističkog plana izbacimo te objekte. Dakle, da nema te dodatne gradnje, rekao je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.

No prije svega treba napraviti novi važan korak:

- Da Županijska lučka uprava proglasi lučko područje na Županijskoj skupštini i da oni nakon toga nastave s izradom projektne dokumentacije, dodala je Roša Dulibić.

- Jednostavno, ne znamo što će se događati u budućnosti, a ovaj projekt koji je zamišljen u Docu je izvanredan i mogao bi riješiti te probleme, smatra Bujas.

Dolačani se samo nadaju da pravi trenutak za obnovu - nije već propušten, zaključuje HTV

24. travanj 2024 14:22