StoryEditorOCM
Šibenikpotresno svjedočanstvo

Sjećanje partizanke sa Sutjeske: ‘Naišla sam na druga Mirka iz Šibenika, obje noge su mu bile prelomljene. Molio me da ga ubijem...‘

Piše Šibenski.hr
22. lipnja 2021. - 13:46

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević, inače rođeni Šibenčanin, na svom je Faceboook profilu povodom Dana antifašističke podijelio ulomak iz 'Sjećanja boraca' Ljubice Antulov koja se zajedno s tisućama dalmatinskih partizana borila u epskoj bitci na Sutjesci.

"Živih pored mene više nema, jedino što mi je putokaz bio: mrtvi, ranjeni, bačeni kazani, mrtvi konji i rasuto oružje. Staze ispresijecane i tim stazama sam se kretala dalje. 

Imala sam ručnu bombu, koju sam čuvala za sebe, u slučaju ako naiđem na neprijatelja da je aktiviram. Bolje i tako nego živa u ruke neprijatelju. I tako sam nastavila pokret sama. Nailazila sam na neke borce, kako sjede uz bukvu ili naslonjeni uz kamen. Ja bih im prišla i prodrmala ih da se dignu, a oni su bili mrtvi i ukočeni. 

Tako idući naišla sam na druga Bogdanović Mirka iz Šibenika, borca 1. čete 2. bataljona, kome su obje noge bile prelomljene. Dotle su ga drugovi uspjeli donijeti na nosilima s ostalim ranjenicima i tifusarima. On je bio pri svijesti i mene je prepoznao, pa me zove po imenu i moli me da ga ubijem. Ja sam mu na to odgovorila da nemam čime. On je opazio bombu u mojoj ruci, pa mi kaže da je bacim na njega. Na to sam mu odgovorila da je čuvam za sebe. On me ponovo moli da ga bar dovučem do rijeke, pa da ga gurnem u vodu. Odbila sam i tu njegovu želju, jer nisam imala snage, a da sam je i imala, ne bih to uradila. Međutim, on je izdahnuo.

Krenula sam dalje sama

Ljubica Antulov, Druga dalmatinska proleterska brigada", potresna je priča koju je prenio Milošević.

19. travanj 2024 16:49