StoryEditorOCM
ŠibenikVeć postoji idejni projekt

Šibensko-kninska županija od države na korištenje dobila otočić Školjić u kanalu sv. Ante

Piše Šibenski.hr
21. rujna 2018. - 10:19

U travnju ove godine župan šibensko-kninski Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji, a početkom ovoga tjedna potpisan je i dodatak tom ugovoru kojim Šibensko-kninska županija na korištenje dobiva i otočić Školjić za uređenje kojega već postoji spreman idejni projekt.

Otok Školjić nalazi se u ceremonijalu prilaza tvrđavi sv. Nikole, a izvedbom pješačkog mosta prema tvrđavi, postat će njezino predvorje. Na njemu će, unutar zidova postojeće prizemne ruševne građevine koja se nalazi na strani prema tvrđavi, biti smješten info centar tvrđave, a sve ostale intervencije na Školjiću odnose se na „pospremanje“ stanja u prostoru. Sadržajno, radi se o jednostavnom programu koji obuhvaća prodaju ulaznica za posjećivanje Tvrđave, info i promo materijala te suvenira, manji bar s osvježavajućim napitcima te sanitarni čvor za posjetitelje.

„Potpisivanjem ovog dodatka ugovoru Šibensko-kninska županija kao korisnik nekretnine i kao osnivač Javne ustanove Priroda, rješava imovinsko-pravne odnose koji su preduvjet provedbe II. faze projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“ kao i realizacije uređenja Posjetiteljskog centra koji će se sufinancirati od strane fondova EU u ukupnoj vrijednosti od 26 milijuna kuna.  Šibensko-kninska županija sada je spremna za nastavak provedbe ovog vrlo značajnog projekta i uređenje otočića površine 19.738 metara četvornih“, kazao je župan Goran Pauk prilikom potpisivanja dodatka ugovoru, dodavši kako uređenje Školjića počinje uskoro.

Uređenje otoka Školjića obuhvaća čestice koje su dio značajnog krajobraza Kanal – Luka, a zaštita se odnosi na njegove prirodne značajke. Međutim kao i unutar čitavog zaštićenog područja brojni su i jednakovrijedni slojevi nastali kao posljedica ljudskog djelovanja. Na samom Školjiću nalaze se ostaci iz doba vojne uprave: bunkeri i strukture pokraj bunkera, uređenje kojih obuhvaća čišćenje i pokrivanje sigurnosnim mrežama. Bunkeri će se osvijetliti iznutra, što će se izvana doživljavati kao ambijentalna rasvjeta. Uređenje građevnih struktura pored bunkera uključuje čišćenje i sanaciju suhozida, a pojedine od ovih ploha će se opremiti klupama i stolovima za sjedenje.

Gospodarski potencijal ovog prostora je izniman, a njegov značaj postat će još veći po završetku sanacije i revitalizacije zaštićenog kulturnog dobra tvrđave sv. Nikole koja se od lani nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Kanal sv. Ante proglašen je njezinom buffer zonom, čime Minerska kao takva postaje ključna za zaštitu UNESCO-vog spomenika kulture - bisera renesansne fortifikacijske arhitekture za koji su već osigurana sredstva od strane EU fondova za izradu projektne dokumentacije..

 

19. travanj 2024 16:59