StoryEditorOCM
ŠibenikKorona i investicije

Šibenski proračun puni se 20 posto slabije, ali radovi u gradu idu po planu

Piše Davorka Blažević
23. travnja 2020. - 16:02

 

 

Korona-kriza će svakako ostaviti traga i na gospodarstvo Šibenika, kao i na hrvatsko gospodarstvo u cjelini, iako je ovog trenutka prvi čovjek grada, unatoč izvanrednim okolnostima u kojima već mjesec i pol dana živimo, izrazito optimističan. Šibenčani, zasad, kako kaže gradonačelnik, ne trpe veliku štetu. No, da ne prejudiciramo, ili kako se kolokvijalno kaže - da ne ureknemo - ovdje je iznimno važno naglasiti ono – “zasad”. Jer, učinci korona-krize i potpune blokade gospodarstva, tek će se pokazati za 3-4 mjeseca. U ovom trenutku, proračun se puni, kazao nam je Burić, s 80 posto svojih kapaciteta, dakle, tek 20 posto manje od planiranog prije globalne pandemije.

Radovi na gradilištima bez zastoja

- Bilo bi neozbiljno nagađati kakav će biti učinak ublažavanja mjera koje se najavljuju iz Nacionalnog stožera i Vlade, ali mogu reći da smo napravili analizu punjenja proračuna na početku krize, za razdoblje od 19. ožujka do 10. travnja, i pokazalo se da u usporedbi s istim razdobljem prošle godine imamo gubitak od 20 posto. Međutim, s istekom travnja ćemo napraviti novu analizu da bi vidjeli kako se kriza reflektirala na proračun u špici krize, napominje gradonačelnik, dodajući kako su u šibenskoj gradskoj upravi odmah, već početkom ožujka, obustavili sve javne nabave za projekte koji još nisu u tijeku, a financiraju se iz proračuna.
Šibenčani su, protivno svojoj poslovično tvrdoj, prgavoj naravi koja se ne da lomiti, ovo teško razdoblje “pregrmili”, zahvaljujući visokoj razini samodiscipline, s minimalnim brojem oboljelih u samom gradu, što je apsolutno najveći dobitak. U cijeloj Šibensko-kninskoj županiji broj zaraženih je 80-ak, jedna osoba je preminula (s Murtera), 11 je hospitaliziranih, 23 ozdravljenih. Istodobno s koronom, golema gradilišta u srcu grada, prije svih projekt Aglomeracije i projekt Poljane, čija ukupna vrijednost doseže gotovo pola milijarde kuna, ni za trenutak nisu zatvorena, čak nisu ni usporila ritam gradnje.


- Sve će biti završeno u planiranom roku, izrijekom poručuje gradonačelnik Burić - pa čak i nešto prije zadanih rokova. A i inače, sve velike investicije koje se financiraju “europskim novcem”: Trokut, Studentski dom, Aglomeracija, Poljana, Ivan, Kuća umjetnosti Arsen, pohvalit će se Burić - provode se nesmetano, bez zastoja i problema.
- Srećom da su i prije izbijanja pandemije koronavirusa bile u visokoj fazi završenosti, i da su za njih bila osigurana sredstva europskih fondova, dodaje gradonačelnik. Ulica kralja Zvonimira, središnja gradska prometnica koja je mjesecima zbog radova na projektu Aglomeracije izvan funkcije, bit će otvorena do 10. svibnja, otkriva Burić. Asfalt je položen, trenutno se rade bočne ulice i sve će biti završeno i prije roka.

Kontroverzna nadstrešnica

Do kraja svibnja očekuje se i otvaranje troetažne garaže i uređenog centralnoga gradskog trga na Poljani, a riječ je o investiciji od oko sto milijuna kuna (s električnim autobusima).
- Radovi su u finalnoj fazi, ima tu još detalja koje treba odraditi, nešto uvoznog, talijanskog materijala još nedostaje, ali to neće biti presudno za normalnu dinamiku radova - kaže Burić.
Početkom ovog tjedna postavljena je i kontroverzna nadstrešnica (ulaz-izlaz u garažu) koja izaziva velike prijepore kod Šibenčana. Osim što je kao arhitektonsko rješenje, eufemistički rečeno, nespretna, nadstrešnica, po mišljenju velikog broja građana, nagrđuje cijeli prostor kojeg omeđuje jedna od najstarijih kazališnih zgrada u Hrvatskoj, secesijsko zdanje staro 160 godina, a koje je novoizgrađenom garažnom nadstrešnicom dobrim dijelom zaklonjeno.
Burić na te primjedbe tek kaže:


- Sada možemo samo naslutiti kakva će biti konačna slika Poljane, a uvjeravam vas, kad sve bude završeno, to će izgledati vrlo impresivno.
S prijeporima ili bez njih, jer i aglomeracijski radovi teku uz puno buke i nezadovoljstva građana zatočenih i prometno blokiranih u svom gradu, radovi se provode dobro, a kako veli Burić, i ohrabrujuće s obzirom na epidemiološku situaciju. Zanimljivo je da među radnicima na šibenskim gradilištima nema zaraženih, iako se ne bi moglo reći da su baš dosljedno poštovali mjere zaštite i održavali fizičku distancu.
- Sve radimo kao da će turističke sezone ipak biti i za nju se pripremamo, želimo biti stand by, pa što naposljetku bude da bude. Zato nam je bilo bitno sačuvati gradilišta od bilo kakvih ekscesa i održati planiranu dinamiku radova. Izvođaču na Poljani, tvrtki Lavčević Inženjering, kapa dolje, naglasit će Burić, dodajući da Šibenik mora biti spreman za sezonu, pa ako nešto od nje ipak bude, da od tog kolača maksimalno uzme.


- Najgore bi bilo da se na ovim velikim gradskim gradilištima dogodilo nešto što bi radove zaustavilo, a turisti ipak stigli u naš grad i mi ih dočekali s raskopanim ulicama i trgovima, pa propustili i ono što smo mogli od turizma, dobiti. Ovako smo makar iskoristili ovo teško krizno vrijeme za realizaciju kapitalnih projekata koji će značajno povećati dodanu vrijednost turističkog Šibenika za neka bolja vremena.

Nema turista

Turistički djelatnici u Šibeniku imaju itekako razloga žaliti za ovogodišnjom sezonom, jer je prema bookingu trebala biti apsolutno rekordna, napominje gradonačelnik.
- I bez turističkih statistika, prostim okom je vidljivo da trpimo posljedice korona-krize u turizmu. Naprosto turista u gradu nema! A samo radi ilustracije, Solaris je imao za ovu godinu ugovoreno 40 posto kongresa više nego lani! Ali, što je tu je, ne treba sve gledati crno, treba se prilagoditi i što bolje pripremiti za iduću sezonu, poručuje.
U prilog Burićevog optimizma govori i najava Nacionalnog kriznog stožera i Vlade o relaksiranju mjera zaštite od koronavirusa, što šibenski gradonačelnik zdušno podržava.


- Nisam epidemiolog, nisam stručan za procjenu epidemiološke situacije, ali osobno mislim da bi se postupno mogli otvarati kafići i restorani, naravno, uz striktne mjere zaštite, pod uvjetom da usluge pružaju na otvorenom, na štekatima, i uz socijalnu distancu, što znači s 50 posto kapaciteta (stolova), i da se tako pomalo prilagođavaju promjenama epidemiološke situacije.
U šibenskoj gradskoj upravi zaposlenici rade u dvije ekipe, koje se smjenjuju svakih 14 dana. Imamo ekipu koja je u radu i ekipu na čekanju, kako ne bi dolazilo do njihovog međusobnog kontakta jer bi to potencijalno moglo ugroziti servisiranje funkcija Grada. Spremni su, ističe gradonačelnik Željko Burić, na sve mjere restrikcije koje budu potrebne. Fiskalni kapacitet proračuna se mora održati pod svaku cijenu, i kakve će korake dalje činiti, ovisit će o efektima mjera Nacionalnog stožera za suzbijanje širenja koronavirusa. No, sve dolazi u obzir, od smanjenja plaća, do odustajanja od nekih planiranih projekata.
- Iz ove krize ćemo svi izaći s ožiljcima, ali treba poduzeti sve da oni što prije zacijele - zaključuje gradonačelnik Željko Burić.

19. travanj 2024 21:54