StoryEditorOCM
ŠibenikNeposlušni direktor

Šibenski ‘projekt stoljeća‘ i dalje tapka u mjestu: Razlog je gotovo nevjerojatan, osim ako ne živite u Hrvatskoj

Piše Davorka Blažević
5. ožujka 2020. - 11:49

Projekt Batižele već neko vrijeme tapka u mjestu, ne pomiče se s mrtve točke u koju je dospio, samo zato što novi, kao i stari,direktor Fonda za zaštitu okoliša, Siniša Kukić, odbija potpisati odluku Vlade o pretvaranju potraživanja u iznosu od 28 milijuna kuna u udjele u tvrtki Batižele.

Upravo tim riječima, odgovorio je SDP-ovom vijećniku Jošku Šupi, na pitanje o razlozima zastoja projekta, trenutni direktor TEF-a Tihomir Paškov, inače i pročelnik gradskog Odjela za imovinsko-pravne poslove.

Batižele su, inače, zajednička, mješovita tvrtka Grada Šibenika i RH, u kojoj Grad ima dvije trećine, a država jednu trećinu udjela. Tvrtka raspolaže s atraktivnim zemljištem uz more, ukupno 210 tisuća kvadratnih metara, a ambicija aktualne gradske vlasti je da se na tom prostoru gradi novi Šibenik, grad za 21. stoljeće, sa stambenim, hotelskim, poslovnim i sportsko-.rekreacijskim sadržajima. Investitora zainteresiranih za ulaganja na ovom prostoru ima, ali svaku novu aktivnost na tom području blokira odbijanje direktora jednog državnog fonda da provede volju Vlade (države), pa čak i vlastitog Upravnog odbora ?!

-Do prije šest godina taj teren nije bio na raspolaganju Gradu zbog ogromnih potraživanja, uglavnom INA-e i države koja su se kretala oko 160 milijuna kuna. S INA-om je Grad riješio problem tako što je "otkupio" njihovo potraživanje od 46 milijuna za oko 12,5 milijuna, a riješeni su i ostali vjerovnici odlukom Vlade da se sva potraživanja pretvore u udjele u tvrtki Batižele, osim Fonda za zaštitu okoliša. Bivšem ministru državne imovine, Goranu Mariću, taj je projekt bio u fokusu, i zahvaljujući njegovom angažmanu na kojem smo mu zahvalni- kazao je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta- osnovana je zajednička tvrtka i postignut dogovor oko rješavanja dugova TEF-a.

No, Marić je otišao iz Vlade i sad muku mučimo s Fondom koji jednostavno ne poštuje ono što je Vlada definirala. Idućeg tjedna (četvrtak) imamo sastanak u Ministarstvu i nadamo se da će problem biti riješen- optimistično će Mileta. U međuvremenu, kako je kazao, Grad je u kontaktu s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja je osigurala 70 tisuća eura za svjetske konzultante koji bi trebali pomoći u definiranju buduće namjene prostora TEF-a, a čim budu postignuti konkretni pomaci u projektu, o tome će biti informirano i Gradsko vijeće, obećao je Mileta.

Direktori fondova nemaju takvu samostalnost da bi mogli kontra odluke Vlade i svoga Upravnog odbora blokirati neki projekt, smatra Šupe, a nije mu jasno ni zašto je u projekt uključena EBDR sa 70 tisuća eura, ako je grad za konzultantske usluge u proračunu rezervirao dva milijuna kuna.

SDP-ov vijećnik je "čačkajući mečku" iščačkao grijehe SDP-ove gradske vlasti koja je, kako tvrdi gradonačelnik Željko Burić, odgovorna za ovu današnju situaciju jer je s Fondom potpisala ugvoor kojim jamči da će vratiti pozajmicu od 28 milijuna kuna do kraja 2015.

- Mi smo uspjeli aneksom ugovoru prolongirati taj rok do kolovoza 2018., a nakon toga nas je odluka Vlade o dokapitalizaiciji Batižela, koju su potpisali svi vjerovnici osim Fonda, spasila.

Sada je sve na Fondu za zaštitu okoliša, i zvuči upravo nevjerojatno da je i Upravni odbor Fonda donio odluku na tragu vladine, ali je, tvrdi Paškov, direktor Kukić ne želi potpisati!?

Na tu je okolnost vijećnik Hrasta Nenad Samardžija kolegi Šupi poručio: S obzirom da je Kukić bio član SDP-a, a danas je u stranci Milana Bandića, pogurajte malo!

-Ne, ne ja, to treba pogurati kolega Anton Dobra koji je član stranke Milana Bandića-u istom je tonu replicirao Šupe.

Inače, vijećnike je zanimala i sudbina tvrtke TEF, na kojoj su ostale neke nekretnine bivše tvornice,i hoće li i te nekretnine u prodaju?

-Sudbina tvrtke TEF ovisi o dokapitalizaciji i ne može se provesti zatvaranje dok se ne provde dokapitalizacija- odgovorio je Paškov, koji se formalno vodi kao direktor TEF-a. Utješno je, dodao je, da TEF nema nikakvih dugova ni sporova, osim jednog s Vodovodom, i kad se riješi pitanje dokapitalizacije Batižela,TEF će biti ugašen na korist građana Šibenika, poručio je.

25. travanj 2024 03:14