StoryEditorOCM
ŠibenikAvantura

Šibenski liječnik Dražen Grgić 10-metarskom jedrilicom zaputio se preko Atlantika do Brazila

3. listopada 2018. - 22:17

Dražen Grgić, šibenski oftalmolog sa zagrebačkom adresom, u srijedu rano poslijepodne se sa šibenske rive otisnuo na put jedrilicom preko Atlantika, do Brazila.

Liječnik će na prekooceanskom putu od Kornata do Brazila ploviti desetmetarskom jedrilicom nazvanom po šibenskom zaštitniku svetom Mihovilu i ukrašenom simbolima grada, sve kako bi, veli, upozorio na potrebu zaštite mora od zagađenja plastikom.

– Akcija pod motom "Čisto more – čisto srce" posvećena je zaštiti našega mora te morske flore i faune. Kako bih upozorio na potrebu zaštite naših najvećih vrijednosti od zagađenja, odlučio sam odjedriti od Šibenika, našeg Nacionalnog parka Kornati, do brazilskog otočja Fernando de Noronha. Nadam se da će akcija donijeti rezultat u očuvanju našeg mora i smanjenju uporabe jednokratne plastične ambalaže – istaknuo je dr. Grgić.

Grgić je planirao isploviti 29. rujna, na sam blagdan sv. Mihovila, no planove mu je pokvario mediteranski uragan, tako da je na put krenuo u srijedu.

U jedrilicu je spakirao oko jednu tonu tereta, stvari prijeko potrebnih za oko mjesec i pol dana plovidbe; oko 300 litara vode i nešto pića za "podizanje morala" te dovoljno konzervirane i dehidrirane hrane.

Grgić će preko kornatskog arhipelaga ploviti do otočja Fernando de Noronha ispred obale Brazila i natrag, a te dvije točke nisu izabrane slučajno, jer je riječ vjerojatno o dva najljepša pomorska nacionalna parka na svijetu, čijim se simboličnim povezivanjem želi potaknuti svijest o očuvanju mora.

Plovit će najprije uz obalu Italije, Sardinije i Španjolske, a nakon Gibraltara i Kanara pred njim je otvoreno more Atlantskog oceana.

Među onima koji su došli ispratiti Grgića na ovu avanturu bila je i majka Marija, koja je otkrila da je Dražen zavolio more još kao dječak i da je prvo putešestvije imao s 14 godina.
 

20. travanj 2024 15:33