StoryEditorOCM
ŠibenikKonačno normalizacija prometa

Šibenska žila kucavica bit će otvorena tri tjedna prije ugovorenog roka: Uređenom Zvonimirovom ulicom vozila će u oba smjera 1. svibnja

Piše Branimir Periša
28. travnja 2020. - 15:41

 

 

Normalizaciju života nakon razdoblja karantene prati i vrlo skori završetak uređenja gradske žile kucavice, Zvonimirove ulice od Miminca, preko Kronjina magazina i dalje do čvora Meterize.

Šibenčani, kojima je što zbog radova na Aglomeraciji, što zbog preuređenja Poljane, prometovanje i kretanje gradom već mjesecima otežano te usmjereno na alternativne pravce, u pogledu Zvonimirove mogu odahnuti čak tri tjedna prije roka - sa zadovoljstvom govori Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika. Također prije roka, podsjeća, puštena je u promet i Ulica V. Škorpika, na potezu od kružnog toka do crpne stanice kolektora u Mandalini, gdje je završena rekonstrukcija trase odvodnje.

Osim nekoliko detalja manje povezanih sa sigurnošću prometovanja koje izvođač treba korigirati, duž Zvonimirove preostaje jedino još označiti horizontalnu cestovnu signalizaciju i ako vremenski uvjeti dopuste, ulicom će vozila u oba smjera poteći do 1. svibnja - napominje Mileta.

Ako ne, dodaje, onda se datum otvaranja pomiče za kraj idućeg tjedna, što je čak tri tjedna prije ugovorenog roka 1. lipnja.

Asfalt u jednom sloju

Uređenje Zvonimirove, što je gradski projekt vrijedan 5 milijuna kuna, prati i nekoliko noviteta za šibenske prilike, a odnose se na uvjete prometne sigurnosti i tehničku izvedbu asfaltnog pokrova. Bijele pruge pješačkih prijelaza izvedene su na crvenoj podlozi radi što bolje uočljivosti, a noću će vozače na zebre dodatno upozoravati LED svjetla integrirana bočno u cestu. U pogledu izvedbe, završni asfaltni pokrov duž Zvonimirove postavljen je bez uobičajenih “spojeva” između prometnih traka, u jednom sloju, zahvaljujući većim strojevima tvrtke “Sarađen” koji pri asfaltiranju zahvaćaju cijelu širinu standardne ceste, ističe dogradonačelnik. Također je prema prometnim standardima regulirano i desetljećima vrlo nesigurno raskrižje kod Doma zdravlja. Zbog čak šest nesimetrično raspoređenih tzv. privoza, na tom dijelu ulice nije bilo moguće izvesti kružni tok. Nova kanalizacija, rekonstrukcija vodovodne mreže, podzemna instalacija struje, HT-a, plina, te kabeli za videonadzor postavljeni su prije uređenja Zvonimirove, u sklopu radova na Aglomeraciji Šibenik.

Na dijelu ulice usporedo sa Starim Pazarom, uređena Zvonimirova dobila je novi, širi nogostup popločen kamenom, a od bivše Narodne tehnike do Doma zdravlja nogostup je izveden u betonskoj galanteriji kvadratičnih elemenata, na nekad asfaltiranom dijelu. S time se Zvonimirova poboljšala i u estetskom pogledu, ocjenjuje dogradonačelnik.

Ubrzo će svima na olakšanje prodisati i trenutačno raskopani dio Zvonimirove obuhvaćen radovima na Aglomeraciji Šibenik na potezu do Vanjskoga, što će se završiti za dva tjedna, izvijestio je Mileta.

17. travanj 2024 15:55