StoryEditorOCM
ŠibenikVirtualna utrka

Šibenska udruga oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida ‘Aurora‘ na ‘Mliječnoj stazi‘

Piše Krešimir Gulin
4. rujna 2020. - 10:38

Članovi šibenske "Aurore", udruge oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida, ove će godine sudjelovati na četvrtoj UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci "Mliječna staza" koja se održava s ciljem unaprjeđenja uvjeta života djece s teškoćama i promoviranja društvene inkluzije. Ovogodišnja utrka bit će prvi put virtualna i nacionalna jer će se, zbog novonastalih okolnosti i brige za zdravlje svih sudionika, održati uz pomoć mobilne aplikacije.

Zbog svog virtualnog karaktera, u utrci mogu sudjelovati baš svi te od 5. do 20. rujna pružiti podršku djeci s teškoćama. Tijekom šesnaest dana, pojedinci, obitelji s djecom, tvrtke i timovi moći će trčanjem, hodanjem, vožnjom u kolicima, na biciklu i na bilo koji drugi način prikupljati kilometre kako bi teškoće pretvorili u mogućnosti.

Velika je to stvar za članove "Aurore", što nam je potvrdila i Marijana Rajić, predsjednica udruge.
– Kako ne, sudjelovanje na toj utrci nam jako puno znači. Znate, naši članovi su osobe s tjelesnim invaliditetom koje je sustav "zatvorio" kao nevidljive ljude. Imamo silnih problema, primjerice Šibenik ima dosta arhitektonskih barijera, tako da roditelji sami moraju odvoziti i dovoziti djecu na razne aktivnosti. Također, sami smo osnovali ovu udrugu kako bismo pomogli našoj djeci da se socijaliziraju u normalno društvo – veli Rajić.

U tom smislu su u "Aurori" itekako aktivni.
– Želimo biti prisutni na što više događanja. Primjerice, prije dvije godine smo se uključili u projekt "Sport za sve". Moram reći da nam čak naruku idu virtualna događanja kakva je i utrka "Mliječna staza". Čujte, nama nije baš lako doći do Zagreba, a ovako se možemo pokazati i na domaćem terenu, da se izrazim sportskim žargonom. Ponavljam, cilj nam je da naša djeca sudjeluju u što više događanja kako bismo im na taj način olakšali život. Sa svih strana dobivamo podršku u tom nastojanju i svi nam govore kako smo na dobrom putu i da radimo dobru stvar – kaže Marijana Rajić.

Inače, udruga "Aurora" trenutačno ima 32 člana, od čega je deset aktivnih.
– Osnovani smo 2013. godine, a u svom radu pružamo pomoć osobama s invaliditetom i njihovim roditeljima. Nas između četiri i osam roditelja sa svojom djecom u invalidskim kolicima sami organiziramo izlete, idemo na razna događanja. Primjerice, sudjelovali smo i na Wings for Life utrci. Udruga je osnovana isključivo s ciljem povezivanja i djelovanja u pravcu uključivanja djece s invaliditetom u društvo. Nemamo prihode i ne isplaćujemo si plaće – otkriva Rajić.

Prema njezinim riječima, nisu osnovali udrugu kako bi sutra u njoj zaposlili svoju djecu nego kako bi poradili na vidljivosti te djece u društvu, a cilj im je da djeca završe škole, fakultete i rade kao i svi ostali.

– Samo se nastojimo što više uključiti u sportska i javna događanja kako bi "razbili predrasude i pokazali da i ta djeca mogu puno toga što i ostali" – zaključila je Rajić.

Nedvojbeno, i sudjelovanje na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci jedan je korak na tom putu.

Utrku će i ove godine podržati brojne poznate osobe, među kojima i proslavljeni hrvatski tenisač Marin Čilić koji je prošle godine označio start utrke, a i ove godine se rado odazvao UNICEF-ovu pozivu.

– "Mliječna staza" je utrka zajedništva u kojoj nisu toliko važni rezultati pojedinca koliko je važno da svatko, na svoj način, doprinese ostvarenju velikog cilja. Posebno me raduje što i ove godine mogu podržati ovaj veliki humanitarni događaj i pozivam sve građane da nam se pridruže i pomognu u skupljanju kilometara mogućnosti za djecu s teškoćama – kazao je Čilić.

23. travanj 2024 13:12