StoryEditorOCM
Šibenikprivremeno rješenje

Šibenska riva dobila duple ‘ležeće policajce‘: ‘Morali smo to učiniti, ovo ljeto Dolac je bio trkalište motora i skutera‘

Piše A.P.
2. studenog 2022. - 12:35

Dok stanari šibenskog Doca željno iščekuju davno najavljenu rekonstrukciju toga dijela stare gradske jezgre, odnosno proširenje i podizanje obale da se spriječi potapanja rive nakon svake veće kiše, stara glavna cesta na rivi je, primjerice, dobila nove uspornike prometa, tzv. ležeće policajce.

Dvosmjerna prometnica šibenskom rivom Dolačanima je bolna točka iz više razloga. Ponajprije, nerijetko postane jednosmjerna tijekom turističke sezone i sunčanih vikenda kada je, očito, jedina opcija nepropisno parkiranje automobila u voznoj traci što rezultira odvijanjem inače dvosmjernog prometa jednim trakom.

Osim toga, cesta izgledom zaista ne osvaja. Ni na prvu, a ni na drugu s obzirom na to da ju ‘krase‘, sada već davno postavljeni, niski ležeći policajci kojima su nedavno pridodani novi, nešto viši uspornici prometa.

Upitali smo Antu Nakića, pročelnika upravnog odjela za komunalne djelatnosti zašto je gradska uprava, pored postojećih, postavila dodatne uspornike?

-Iskreno govoreći, to je nešto što smo bili primorani napraviti i postaviti kao privremeno rješenje jer je prometnica ovo ljeto doslovce bila ‘trkalište‘ za motore i skutere. Taj obalni dio ljeti je mjesto velikog protoka ljudi, kako turista tako i lokalnog stanovništva te se brzina na taj način morala ograničiti na nekih 30 kilometara na sat. Motoristi su tom cestom najviše vozili puno većom brzinom direktno ugrožavajući pješake – ističe Nakić.

Na pitanje o mogućoj obnovi ceste na samoj obali, pročelnik odgovara kako je činjenica da taj dio obale propada te bi spomenuta rekonstrukcija Doca trebala zahvatiti i taj dio rive.

-U tekućoj godini do rekonstrukcije obale neće doći, ali bi projekt uređenja odnosno podizanja rive u Docu trebao zahvatiti i ovu prometnicu. Jasno nam je da cesta propada ali smo ovaj potez jednostavno morali povući kako bi vozačima barem na neki način ograničili brzinu. Praćenje sigurnosti u prometu, posebice na tom dijelu, svakako će nam olakšati i već postavljene nadzorne kamere koje ćemo aktivirati najvjerojatnije u ožujku iduće godine – govori Nakić.

18. travanj 2024 19:45