StoryEditorOCM
Šibenikmaturanti razočarani

Šibenska Medicinska škola ukida smjer za farmaceute: zbog manjka osoblja u bolnici uvodi se dodatni razred medicinskih sestara

Piše Šibenski.hr
7. travnja 2022. - 09:44

Šibenska Medicinska škola u novoj školskoj godini ostaje bez farmaceutskih tehničara. Iako je interes za tim smjerom i zvanjem velik i upisuju ga ponajprije odlikaši, zbog manjka medicinskog osoblja u bolnicama, škola uvodi promjene, javlja HRT.

Smje farmaceuta se tako ukida, a upisuje dodatni razred medicinskih sestara i tehničara.

- To je uvjetovano upravo potražnjom na tržištu rad. Gledamo po potražnji Zavoda za zapošljavanje kojeg kadra fali i što bi trebalo upisati. Na osnovu toga formiramo našu upisnu politiku - kazala je ravnateljica Aleksandra Acalin.

A medicinskog osoblja u županijskim bolnicama kronično nedostaje, pa je osnivač škole morao napraviti rez. Šibensko-kninski župan Marko Jelić iznio je podatak da će u idućih pet godina samo u šibenskoj bolnici nedostajati preko 100 medicinskih sestara. Ovakvo rješenje, dodaje Jelić - predložili su u suradnji s Ministarstvom.

Rješenje koje su mnogi učenici koji razmišljaju o upisu - dočekali nespremni. Antun Zajc, učenik 8. razreda kaža kako nije shvatio zašto se to učinilo. Smatra da smjer farmaceutski tehničar ima najviše predmeta koje će imati na fakultetu, a tu je i praksa u bolnici.

Antunu i nekim njegovim kolegama - redom odlikašima, farmaceuti su bili prvi i jedini izbor. Ana Zajc upozorava kako odluka o ukidanju nije ni objavljena, a da na stranicama škole i dalje stoji da se djeca mogu upisati.

Pružao je taj smjer kvalitetu - u teoriji i praksi, pa je većina svoje obrazovanje uspješno nastavljala dalje. No broj učenika u županiji stagnira, pa otvaranje dodatnog razreda nije bila opcija.

- Ja razumijem da se djeca upisuju na taj smjer i da su to mahom djeca s izvrsnim ocjenama. No mi moramo brinuti o tome da preživi sustav zdravstva. Iz tog razloga smo ovo i učinili, dodaje župan Jelić.

Do otkaza u školi neće doći, ali pitanje je hoće li nove generacije farmaceuta dogodine odjenuti svoje kute? Priželjkuju to mnogi, no odlučit će situacija na tržištu rada, piše HRT.

18. travanj 2024 20:45