StoryEditorOCM
ŠibenikRegionalni znanstveni centar

Šibeniku 15 milijuna kuna za razvoj STEM područja: OŠ ‘Meterize‘ dobiva park za edukaciju o klimatskim promjenama!

Piše Šibenski.hr
25. srpnja 2022. - 15:07
Osnovna škola Meterize će dobiti park od 300-tinjak kvadrata u kojem će djeca moći učiti o klimatskim promjenamaGrad Šibenik

Danas je u Uredu gradonačelnika predstavljen projekt "Regionalni znanstveni centar – RaSTEM“, ukupne vrijednosti 2.042.449,12 eura koji će se provesti od srpnja 2022. do ožujka 2024. godine. Cilj projekta, financiranog 100 posto iz donatorskih i nacionalnih sredstava, uspostavljanje je sinergije razvoja formalnog i neformalnog obrazovanja u svrhu razvoja programa za STEM područje, podijeljenog na dva dijela; jednog za učenike, drugog za učitelje.

U tu svrhu prošli tjedan je u Zagrebu između Grada Šibenika i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021.

- Dobili smo novih otprilike 15 milijuna kuna za razvoj STEM područja, koji se odnosi na osnovnoškolsko obrazovanje. Projektom ćemo pripremiti mlade ljude za područja koja im mogu lakše osigurati radno mjesto u budućnosti, što je za Šibenik posebno važno jer od samog početka stremimo ka razvoju visokoobrazovnih ustanova upravo iz STEM disciplina. Želimo dizanjem razine edukacije obrazovanja regrutirati i roditelje i djecu iz osnovne škole da krenu u ona zanimanja koja su posebno potencirana aktualnom energetskom krizom s kojom se Europa sučeljava - kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.  

image

Gradonačelnik Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta

Grad Šibenik

U projektu sudjeluje pet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, a to su: OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Meterize, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica s područnim školama. Također, uključene su i osnovne škole s Murtera i Skradina. Partneri u projektu su Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Univerzitet iz Osla.

- Već smo opremili Urbani centar u staroj gradskoj jezgri, nakon toga dislocirani studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, potom Trokut kao poduzetnički centar, a evo sad ćemo provesti projekt koji je fokusiran na STEM obrazovanje. S obzirom da norveški fond sufinancira projekt s 85 posto, a Republika Hrvatska s 15 posto, to za Šibenik znači da je projekt 100 posto financiran vanjskim sredstvima. Ovdje je glavni fokus na uspostavi regionalnog znanstvenog centra u osnovnom školstvu. Kad govorimo o centru, ne mislimo na objekt koji će se graditi, nego smatramo da će postojeći kapaciteti, kako ljudski, tako i fizički u smislu škola i učionica, biti nadograđeni u STEM području koji je engleska kratica za Science, Technology, Engineering i Mathematics, dakle prirodne grane u koji ulaze fizika, matematika, informatika, kemija i biologija i upravo su tih pet osnovnoškolskih predmeta oni koje želimo nadopuniti projektom - objasnio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.  

U sklopu projekta unutar škola bit će uređene učionice koje će imati dodatnu infrastrukturu, a naglasak je na robotici, meteorologiji, klimatologiji i poduzetništvu. Namjerava se educirati minimalno 15 nastavnika koji će dalje moći educirati, ne samo djecu i druge nastavnike, već i 200 djece do završetka projekta.

- U opremanje spada i okoliš OŠ Meterize, gdje će se urediti park na otprilike 300 kvadrata, koji će služiti djeci da se educiraju o klimatskim promjenama. Jedan STEM park bit će izgrađen u okolišu našeg Trokuta, a OŠ Juraj Dalmatinac će dobiti posebnu izdvojenu nadogradnju za STEM učionicu. Program edukacije za djecu zove se 'Novi Nikola Tesla', dok se edukacija učitelja zove po Teslinom profesoru fizike Martinu Sekuliću - zaključio je Mileta, dodavši kako će unutar projekta biti osmišljen cijeli nastavni program koji će trajno ostati unutar ovih škola.

16. travanj 2024 08:57