StoryEditorOCM
ŠibenikZA ČIŠĆI GRAD Zbrinjavanje komunalnog otpada

Šibenikom će 'kružiti' reciklažna dvorišta na četiri kotača

Piše Katarina Rudan
8. prosinca 2016. - 19:07

Prema odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Grad Šibenik dužan je na svom području osigurati javnu uslugu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, te odvojeno prikupljanje otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila, te drugih otpadnih tvari. Osim osiguravanja uvjeta, odnosno postavljanja spremnika, za primarnu selekciju komunalnog otpada u domaćinstvima,  dužan je izgraditi i reciklažna dvorišta. U odnosu na broj stanovnika Šibenik mora imati najmanje tri. Do prije nekoliko mjeseci govorilo se o  lokacijama za reciklažna dvorišta - jedno na Bikarcu, drugo u dvorištu "Čistoće“, a treće na terenu u vlasništvu Grada na području gradske četvrti Crnica ili Šubićevac. U proračunu za 2015.godinu za uređenje raciklažnih dvorišta bilo je planirano 800.000 kuna. Gradski Upravni odjel za komunalnu djelatnost se uhvatio posla oko izrade potrebne dokumentacija za gradnju prvog reciklažnog dvorišta koje je trebalo biti na prostoru "Gradske čistoće“ na Biocima. U međuvremenu Gradsko vijeće je donijelo cjelovite izmjene i dopune Prostornog plana grada Šibenika u kojem više nije bilo "markice" za reciklažno dvorište na Biocima iz jednostavnog razloga što se pogon "Gradske čistoće" planira jednog dana preseliti na Poduzetničku zonu Podi. Lokacija na kojoj se sada nalazi dobit će novu namjenu.

'Fiksno' dvorište na Bikarcu

-Početkom godine smo dobili i građevinsku dozvolu za Bioce, a onda je došlo do prenamjene prostora "Čistoće" i sve je "palo u vodu". Morali smo krenuti ispočetka, pa smo s direktorom Centra za gospodarenje otpadom "Bikarac" Robertom Podrugom dogovorili da ga instaliramo na ulazu u Centar. Naime, oni već imaju dio opreme, vagu i separator, pa je Grad kupio spremnike za razne vrste otpada kao što su baterije, lijekovi, boje, drvo, staklo, metal, papir i plastika. Sve je pripremljeno i do kraja tjedna bi trebala biti gotova ograda oko tog prostora, a na spremnike postavljene oznake što se u njih odlaže. Građani će moći dovoziti otpad već krajem mjeseca i to bez plaćanja bilo kakve naknade, o čemu ćemo ih na vrijeme obavijestiti, kaže pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Miroslav Lucić. "Bikarac" će, rekao  je, zaposliti dvoje djelatnika koji će građanima pružati usluge u prvom gradskom reciklažnom dvorištu. Za kupnju spremnika iz gradskog proračuna izdvojeno je oko 130.000 kuna s PDV-om, a ograda će koštati oko 30.000 kuna. Što se tiče obveze Grada za još dva reciklažna dvorišta i tu je došlo do promjene. Kako stvari stoje, odustalo se od gradnje dvorišta na još dvije lokacije na području grada u korist pokretnih reciklažnig dvorišta.

Spremnici 'u pokretu'

-Riječ je o spremnicima koji će se prevoziti na kamionu. U dogovoru s predstavnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora, spremnici će biti dovezeni na određeno mjesto i tu se zadržati nekoliko dana. Kad građani odlože otpad, specijalnim kamionom za takve namjena kojeg "Gradska čistoća" ima, spremnici će biti odvezeni do reciklažnog dvorišta na Bikarcu i nakon pražnjenja prebačeni na drugu lokaciju. Vidjet ćemo kako će to sve skupa funkcionirati, pa je s vremenom moguće napraviti raspored i svojevrsnu mrežu lokacija na kojima će spremnici biti postavljani, kaže Lucić. Na pitanje da li će pokretna reciklažna dvorišta zadovoljiti obvezu Grada prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom kao i potrebe građana, Lucić odgovara potvrdno. Smatra da je to bolje za građane, jer neće morati otpad odvoziti na Bikarac, a tomu treba dodati i činjenicu da će Grad proći jeftinije.
-U proljeće 2017.godine namjeravamo kupiti spremnike za jedno pokretno dvorište, a do kraja godine i za drugo. Već smo zatražili ponude od proizvođača i cijene se, ovisno o veličini spremnika, kreću od 100.000 do 135.000 kuna. To je znatno manja investicija u odnosu na instaliranje fiksnih reciklažnih dvorišta za koje morate pripremiti sve. Od lokacije i izrade potrebne dokumentacije do građevinske dozvole, a to sve traži i vremena i novaca, zaključuje Lucić.








 


Ušteda

– S obzirom na to da smo prvo reciklažno dvorište postavili na Bikarac, nismo morali kupovati vagu niti raditi podlogu sa separatorom pošto to već postoji, uštedjeli smo sigurno oko 200.000 kuna. S druge strane, međusobnim ugovorom ćemo spremnike prenijeti u osnovno sredstvo rada "Bikarca" koje će njime gospodariti i Grad u tom smislu neće imati novih troškova. Naša obveza po Zakonu je osigurati reciklažana dvorišta, ali ne moramo njima upravljati. Za pokretna dvorišta morat ćemo "Gradskoj čistoći" plaćati uslugu prijevoza spremnika, a radnici "Bikarca" će evidentirati prikupljeni otpad, deponirati ga i dalje upravljati njime pošto je poduzeće registrirano i za tu djelatnost – kaže Lucić.


Novac iz Fonda

– Za kupnju pokretnih reciklažnih dvorišta tražit ćemo sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Čekamo raspisivanje natječaja, a određena sredstva će biti predviđena i u gradskom proračunu za slijedeću godinu – kaže Lucić.

23. travanj 2024 13:40