StoryEditorOCM
Šibenikdrastično poskupljenje

Šibenčani će uskoro za vodu plaćati više nego što su plaćali za struju! Evo točnog izračuna

Piše Davorka Blažević
29. srpnja 2022. - 15:08

Šibenski Vodovod i odvodnja, javna gradska komunalna tvrtka, iznenadila je nedavno građane novom, drastično skupljom cijenom vode. Na tu je okolnost posebno upozorio gradski SDP, čiji je šibenski čelnik Tonči Restović s nezadovoljstvom progovorio o tome, pogotovo revoltiran načinom na koji je odluka donesena. Bez informiranja Gradskog vijeća, tvrdi Restović, bez rasprave, o tome je odlučio gradonačelnik sam u svoja četiri zida. Radi se, upozorava šef gradskog SDP-a o poskupljenju od 25 do 35 posto. U Vodovodu, međutim, kako nas je izvijestila glasnogovornica Anita Vlajić, tvrde da cijena vodnih usluga raste od 19 do 25 posto, ovisno je li riječ o potrošačima u stambenim zgradama, privatnim kućama ili poslovnim prostorima.

Građani će se suočiti s dramatično povećanim računima nakon kolovoza, jer se novi cjenik počinje primjenjivati od tog mjeseca.

Iz Vodovoda kažu da je do poskupljenja vode došlo zbog drastičnog poskupljenja struje, goriva, građevinskog materijala, dakle, rasta troškova poslovanja, i pravdaju se kako je ovo prva korekcija cijena vodnih usluga od 2011., na koju su, tvrde, bili prisiljeni. A moguće su, napominju, i dodatne korekcije do kraja 2022.

Konkretno, pozivaju se na rast cijena građevinskog materijala za 20 posto, goriva za 40 posto, a električne energije za poslovni sektor i do 670 posto. Takav rast troškova, ističu, nije moguće amortizirati vlastitim resursima. Jer, radi se o vodovodnoj mreži od preko 1700 kilometara, čime je šibenski vodovodni sustav jedan od najvećih u Hrvatskoj i pokriva dijelove Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. K tome, u znatnom dijelu sustava radi se o području slabe naseljenosti, s malim brojem potrošača a time je i održavanje sustava skuplje.

Troškovi električne energije na godišnjoj razini mogli bi porasti, kažu u Vodovodu, s dosadašnjih 6, na čak 35 milijuna kuna, a cijeli sustav i distribucija vode temelje se na električnoj energiji.

I kad se svemu tome pribroje i završni radovi na Aglomeraciji Šibenik i priprema projekta Otočnog vodovoda te rekonstrukcija sustava Zaton, eto nove cijene i novog izračuna koji pada na teret građana i njihovog standarda.

U Vodovodu, kako priopćavaju, žale što je " do toga moralo doći", ali to je, poručuju, jedini način da se građanima omogući sigurna i stabilna opskrba pitkom vodom.

Koliko će u naravi građani nakon kolovoza skuplje plaćati vodu, pitali smo odgovorne u Vodovodu. Kolike će prosječne račune dobiti za kolovoz građani koji žive u stambenim zgradama, a koliki će računi pogoditi vlasnike stambenih kuća, odnosno poslovnih prostora?

U Vodovodu su nam napravili projekciju na bazi prosječne potrošnje od 18 kubika mjesečno, a prema njihovom izračunu stvari izgledaju ovako:

Domaćinstva u stambenim zgradama, koja su dosad prosječno (na bazi 18 kubika mjesečne potrošnje) plaćala 237,80 kuna za vodu, po novim cijenama će plaćati 284,79 kuna, što je povećanje cijene za 20 posto.

Potrošači (domaćinstva) u privatnim kućama za 18 kubika prosječne potrošnje mjesečno dobit će račun na iznos od 320,99 kuna. a prije poskupljenja vode platili bi 257,26 kuna, što znači da za njih cijena vodnih usluga raste za 25 posto.

Račun za vodu (s odvodnjom) za korisnike poslovnih prostora (također na bazi 18 kubika potrošnje) bit će veći za 19 posto i iznosit će 402,34 kune mjesečno, u odnosnu na srpanjski koji bi po starim cijenama trebao iznositi 338,61 kunu. U prijevodu, mjesečno će računi za vodu biti veći od 46,99 (u stambenim zgradama), odnosno 63,73 kune (u privatnim kućama), do 64,73 kune (u poslovnim prostorima.

Usput, izračun i struktura cijena vodnih usluga (s odvodnjom), koje smo dobili iz Šibenskog vodovoda, prilika su i da vidimo što sve građani plaćaju u tako formiranoj cijeni vode. A od toga vas može samo zaboljeti glava. Jer, u cijeni vode je čak osam stavki: fiksni dio osnovne cijene,osnovna cijena vodne usluge javne vodoopskrbe, osnovna cijena vodne usluge skupljanja otpadnih voda, osnovna cijena vodne usluge pročišćavanja otpadnih voda te četiri naknade- naknada za realizaicju programa kapitalnih objekata i uređaja jedinice lokalne samouprave (JLS), naknada za korištenje vode, naknada za zaštitu voda, naknada za razvoj vodoopskrbe i odvodnje JLS. I kad se sve zbroji to vas mjesečno košta nekoliko stotina kuna…

Dakle, uz sve cijene komunalnih usluga, goriva, hrane itd., koje su odletjele u nebo, ne piše nam se nimalo dobro.

23. travanj 2024 11:22