StoryEditorOCM
ŠibenikZa potrebe bolnice

Sanja Jakelić: Vojni šator neće služiti kao „covid odjel“, već kao „vanjska čekaonica“ za potrebe OHBP-a za loših vremeskih prilika i hladnoće

Piše Katarina Rudan
3. listopada 2020. - 15:13

Šator tipa Alaska koji ima sustav za grijanje i hlađenje, a kojeg su pripadnici hrvatske vojske, Zapovjedništva za potporu, prije par dana postavili ispred Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) Opće bolnice u Šibeniku, neće služiti kao „covid odjel“ u slučaju većeg broja zaraženih vrusom kojima bi bila potrebna hospitalizacija, već kao „vanjska čekaonica“. Tako nam je rekla ravnateljica županijske Opće bolnice Šibenik, dr. Sanja Jakelić.

- Šatori, oni manji, koji su ranije postavljeni ispred OHBP-a služe za potrebe Doma zdravlja Šibenik i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kod uzorkovanja na COVID-19, a ovaj veliki koji je postavljen namijenjen je baš za potrebe bolnice. S obzirom na to da smo ušli u jesen, a dolazi i zima, što znači da nam stiže hladnije i kišovitije vrijeme, šator nije predviđen za neki „loš scenarij“, kako to neki misle, već će služiti kao potencijalna čekaonica ili čak za neke trijažne postupke koji će se u njemu moći obavljati za potrebe OGBP-a. Dakle, u svakom slučaju to je priprema za loše vremenske uvjete, kaže Jakelić. Dodaje da su i u samom bolničkom krugu, koji je paviljonskog tipa, postavljeni mali šatori  na nekoliko lokacija  koji služe kao čekaonice.

- Mi nećemo smjeti u zatvorenom prostoru, odnosno čekaonicama u samom bolničkom objektu, pustiti pacijente da čekaju i sjede jedan pored drugog. Uvijek moramo paziti da se poštuju epidemiološki kriteriji, da imaju distancu i budu što je moguće više na otvorenom. Kad bude kišovito ili hladno vrijeme, ne možemo ljude ostaviti na „vjetrometini“ i zato šatori koji su postavljeni oko ili u krugu bolnice imaju određenu namjenu, reče Jakelić.

Dodajmo da je šator Alaska postavljen na zahtjev Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Na njegovom postavljanju bilo je angažiralo jedanaest pripadnika Bojne za opću logističku potporu s terenskom vojnom opremom.

20. travanj 2024 04:50