StoryEditorOCM
ŠibenikPredstavljena monografija 2.gardijske brigade gromovi

Riječju i slikom prenosi istinu i uspomenu na Domovinski rat u svaku knjižnicu osnovnih škola u Hrvatskoj

Piše Katarina Rudan
16. svibnja 2018. - 21:53

- Ovaj je projekt zlata vrijedan. Sačuvati će uspomenu i prenijeti istinu o Domovinskom ratu na mlade koji su se rodili u neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj, rekao je među ostalim župan Goran Pauk, u srijedu u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku, na predstavljanju „Monografije 2. gardijske brigade Gromovi“ i projekta „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“.


Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi , u suradnji Ministarstvom branitelja, izdala je monografiju o ratnom putu brigade koja je osnovana 15. svibnja 1991. godine, kad i ostale tri gardijske brigade, te primjerak knjige daruje svim osnovnim, matičnim i područnim, školama u Hrvatskoj.

- Želimo da svaka školska knjižnica ima primjerak monografije u kojoj je na temelju dokumenta, zapovjedi, ratnih dnevnika i riječi gardista, živih svjedoka,  ispričan naš ratni put kako bi naša djeca, naši potomci, saznali kakav je on bio i zašto su naši suborci dali svoje živote. Mi imamo 204 poginula pripadnika, četvorica se i danas vode nestalima, a 1200 pripadnika naše brigade je ranjeno, rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana Gromovi, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec.

Monografiju su do sada predstavili i osnovnim škola podijelili u 12 županija, uključujući i Šibensko-kninsku. Put ih vodi dalje, u ostale hrvatske županije, ali ih raduje – rekao je Krupec - što je ovaj projekt u svakoj sredini dobro prihvaćen.

O ratnom putu Gromova govorio je umirovljeni satnik Krešimir Maretić, a potom su nazočnim ravnateljima škola podijeljene monografije.

Na predstavljanju monografije bio je i Branko Kolarić, tajnik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi. Nazočni su bili i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, ravnatelji škola, šibenski branitelji i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata.
 

20. travanj 2024 09:07