StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Retrovizor Ive Mikuličina: Tko to kaže, tko to laže da šibenska gradska vlast ne posjeduje nemalu diplomatsku moć!?

Piše Ivo Mikuličin
26. ožujka 2021. - 20:02

ŠIBENSKA DIPLOMACIJA

Tko to kaže, tko to laže da šibenska gradska „vlada“ ne posjeduje nemalu diplomatsku moć!?

- Bili smo godinama razapeti kao Isus na križu s tezom da smo Ini dužni više od 40 milijuna kuna za prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura. Ljudi iz Ine su sastanak s nama dočekali u superiornom stilu. Kao da nemamo ni o čemu pričati, dok naš pravnik, gospodin Tihomir Paškov, nije izvadio „papire“ iz borše, te im dokazao da im nismo dužni ni kune, jer je nastupila zastara – rekao nam je prije nekoliko dana gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić uz kavicu.

Ovih su dana, doznajemo, čelnici Šibenika samo iznova potvrdili moć diplomacije, izgladivši spor s arhitektonskim tandemom Boris Ileković - Dina Vulin Ileković oko problema promjene projekta Tvrđave sv. Ivana. Uz napomenu da su pomalo isforsiranu aferu više napuhali novinari iz drugih gradova nego šibenska sedma sila.

SVETI IVANE MOGA ŠIBENIKA

Šveti Ivane od moga Trogira! Tako počinje refren popularne pjesme o drevnom Trogiru. Sudeći po tijeku radova na obnovi Tvrđave sv. Ivana, Šibenčani bi uskoro mogli zapjevati „Sveti Ivane od mog Šibenika“.

- Uređenje tvrđave bit će i povratak šibenskim uspomenama, kad smo na igralištu pokraj Sv. Ivana igrali košarku, nogomet, tenis... I što kriti, ljubovali na susjednim livadama. Radujemo se najavi da će se na tvrđavi izgraditi restoran te smještajni kapaciteti od 50 ležajeva, no moramo malo i zagrintati. Najavljuje se i edukacijski centar s učionicama. Nije li takvih centara malo previše – bila je reakcija Savjeta umirovljenika, koji se poslije otvaranja „kafića“ s Poljane opet preselio pred kavanu „Medulić“.
Zanima nas, dakako, što o svemu misle i čelnici društva „Juraj Dalmatinac“, koje je iniciralo uređenje Tvrđave sv. Ivana.

NAŠE NEVISTE

Nije redatelj Vinko Brešan, sin pokojnog književnika Ive, jedino ime sa šibenskim predznakom u TV-seriji „Dnevnik velikog Perice“. Kao svojevrsnom nastavku kultnog Golikova filma „Tko pjeva zlo ne misli“.

Jedan od scenarista je šibenski zet Emir Imamović Pirke, suprug glumice Orijane Kunčić. Pjevačica i glumica Mirjana Bohanjec-Vidović je, ako niste znali, šibenska nevista. Njezin pokojni suprug Ivo je rođeni Šibenčanin, kojega pamtimo i kao klupskog liječnika košarkaša Cibone (Lokomotive) iz osamdesetih godina minulog stoljeća.

Mirjana ima nešto zajedničko i s drugom, još popularnijom šibenskom nevistom - Gabi Novak. Obje su ostale bez oca pod nerazjašnjenim okolnostima (ili iz jasnih razloga!?) u proljeće 1945.

LJUBOMIR ILI SAŠA?

Priča o tome da bi se dalmatinski episkop Nikodim Kosović trebao odseliti iz Šibenika u Zagreb, te zamijeniti Porfirija Perića na mjestu zagrebačko-ljubljanskog mitropolita, dobiva sve ozbiljnije konotacije. Već se govori o njegovom šibenskom nasljedniku.

Među dalmatinskim pravoslavnim vjernicima (i ne samo njima!) proširila se informacija da bi u tom slučaju Nikodima u Šibeniku zamijenio netko iz Zadarske eparhije, paroh Ljubomir Crnokrak ili Saša Drča. Njihovim svečanim liturgijama nerijetko je nazočio i zadarski katedralni župnik Josip Pinčić, pa je Drča uzvraćao i odlaskom na katoličke mise ili željom za ekumenskim pristupom i suradnjom.

VIRUS U GLAVI

Unatoč prohladnoj buri topli, srdačni susret na šibenskoj rivi. Rukovanje sa sjajnim splitskim glumcem Sinišom Popovićem, koji nas je za tren podsjetio na refren pjesme „Šibenčani smo mi“: - Ako niste znali, i ja sam porijeklom Šibenčanin. I ne samo to. Spaja nas sjajni, ali nažalost pokojni prijatelj, redatelj Marin Carić, koji je bio šibenski gimnazijalac.

Potom je požurio prema kolegama Zrinki Cvitešić i Goranu Grgiću, s kojima je minulog vikenda igrao u Šibenskom kazalištu. No, prije toga imao je potrebu da komentira prosvjede protiv epidemijskih mjera: - Izgleda da je nekima jači iracionalni virus u glavi nego opasni i mjesecima nazočni koronavirus, koja hara cijelim svijetom.

19. travanj 2024 10:11