StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Tko je Hrvoju Bujasu preporučio normabele te kako je župan Jelić u tišini smijenio upravna vijeća bolnica i domova zdravlja

Piše Ivo Mikuličin
10. srpnja 2021. - 13:47

Normabel za Bujasa

- Ni novi delta soj ne može puno naškoditi onima, koji su dvaput cijepljeni. Njima ne prijeti nikakav jesenski val. Zato ću ponoviti nema B-varijante cijepljenju – reagirao je dr. Zlatko Trobonjača na izjave onih, koji su „užasnuti najavom da će bez vladinih potpora ostati oni djelatnici, koji izbjegavaju cijepljenje“.

No, što vrijedi znanje imunologa svjetskog glasa i šibenskih korijena kad antivakseri niču kao gljive poslije kiše!? Od saborskih zastupnika (Anka Taritaš Mrak) do pravnih stručnjaka (Viktor Gotovac), od medijskih „mudraca“ do ugostitelja. Opet je svojim bombastičnim istupom iskočio zagrebački Šibenčanin Hrvoje Bujas, koji je kazao „da ne može spavati poslije Plenkovićeve najave“.

- Ako Bujas ima problema sa spavanjem, zašto prije odlaska u krevet ne popije tabletu normabela? A može i dvi - reagirao je cinički legendarni šibenski glazbenik Siniša Škarica.

Tihe smjene

Za tihim smjenama posegao je novi šibensko-kninski župan Marko Jelić. Smijenio je upravna vijeća kninske bolnice, te domova zdravlja u Šibeniku i Drnišu.

- Procedura je nelegalna jer nisu imenovana nova upravna vijeća - kratko nam je obrazložio jedan prokušani pravnik.

Kad je riječ o smjeni u kninskoj bolnici, onda je to dvostruki promašaj. Iz prostog razloga što je već najavljeno kako će sve bolnice i zavodi za javno zdravstvo do kraja godine doći pod izravnu ingerenciju države.

Krka ipak teče

Riječ je, doduše, o neslužbenim podacima, ali raduju brojke, koje govore o sve većem dolasku domaćih i stranih turista u Nacionalnom parku Krka. Da Krka, ipak, normalno teče govori statistika zadnjega lipanjskog tjedna o prosječnih 3500 posjetitelja dnevno ili da se promet u prvih 6 mjeseci gotovo izjednačio s onim u 2019. godini.

- Vjerujem da bi rezultati bili i bolji da nisu izostale školske ekskurzije i skupine turista, karakteristične za svibanj - komentirao je bolje brojke umirovljeni biolog NP-a Krka dr. Drago Marguš.

image

 
Nikša Stipaničev/Cropix

MDF u sjeni Tvrđave kulture

- Ne prihvaćam činjenicu da Međunarodni dječji festival polako tone u sjenu Tvrđave kulture. Kako objasniti činjenicu da su usporedo sa svečanim otvaranjem 61. festivalu na Sv. Mihovilu i Tvrđavi Barone bila organizirana dva programa. Bolje rečeno, priredbe koje su se s programom ispred Gradske vijećnice sudarale i zvučno, i svjetlosno. A godinama se međusobno uvjeravamo da moramo izbjeći skupo dupliranje programa u Šibenskom kulturnom ljetu – govorio nam je umirovljeni zaposlenik Šibenskog kazališta, likovni pedagog Pavle Roca.

Šjor Pave nije ni danas promijenio stav „kako je na Sv. Mihovilu umjesto čvrste pozornice trebala biti montažna. Zbog poštovanja prema povijesnim spomenicima“.

'Mađarska' sjećanja

Kako vrijeme brzo leti! Na ovogodišnjem Festivalu djeteta šibenska glumica Orijana Kunčić vodila je program, u kojemu je sudjelovao njezin hollywoodski kolega Goran Višnjić. A prije 35 godina bili su članovi šibenskog dječjeg ansambla, koji je zajedno sa šibenskom klapom Bonaca nastupao za Hrvate u Mađarskoj!

- Sve stvari, koje se rade na ovom zaista posebnom festivalu mogu jednog dana potaknuti ili probuditi umjetničku iskricu u nekom djetetu. Da krene „pravom“ umjetničkom stazom – izjavio je, među inim, Višnjić.

Da vrijeme leti govori i podatak da su s Goranom i Orijanom u susjednoj Mađarskoj prije više od 3 desetljeća bili i oni, koji su se (odavno) preselili na drugi svijet. Književnik Ivo Brešan, legendarni ravnatelj MDF-a Drago Putniković…

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pljesak Aci Petroviću

- Mene nije nimalo iznenadio pljesak, koji su Splićani uputili Šibenčaninu Aleksandru Petroviću, makar je u Spaladium Arenu stigao kao izbornik Brazila. Ljudi su ga upoznali kao tipičnog Dalmatinca i uspješnog hrvatskog selektora. S njim smo osvojili zadnju hrvatsku medalju, sjajno igrali na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru - kazivao je jedan od bivših hrvatskih izbornika sa željom da ostane anoniman.

No, dodao je još nešto, prilično bolno za vrhušku HKS-a: - Neka se srame svi, koji su iznudili Acinu smjenu na kormilu hrvatske reprezentacije. Time su još jednom potvrdili svoju nisku razinu.

18. travanj 2024 01:59