StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Opet se nameće stara istina - nitko ne može toliko govoriti protiv Šibenika koliko Šibenčani!

Piše Ivo Mikuličin
8. svibnja 2021. - 17:21

Galić zagovara lustraciju?!

U posljednje vrijeme, inače umjereni ljevičar, bivši diplomat i direktor HRT-a Mirko Galić zna itekako iznenaditi svojim pomalo promjenljivim političkim stavovima. Minulih dana Galić, koji je podrijetlom iz Piramatovaca, sela skradinskog zaleđa, mnoge je začudio stavom "da valja provesti, makar zakasnjelu lustraciju!?"

– Ni danas nije kasno za lustraciju. Barem se ne bi širile nove neistine. Lustracija bi danas bila krnja, ali značenjem moralna. Očistila bi, ipak, zagušljivu političku atmosferu. Barem od izvora, koji truju politički život – oglasio se Galić.

Zanimljive su i reakcije na njegovu izjavu. Od "Galić ponekad hoće biti na silu u kontri" do dobre, stare "Nikad nije kasno, kad se ljubi strasno. No, obično se ljubi strasno, kad je već kasno!"

image
Mirko Galić
Željko Puhovski/Cropix

Drniški projekti iz ladica?!

Svečanim otvaranjem hostela u Bogatiću, u prostoru bivše osnovne škole okončan je ekološki program "Natura Drniš". No drniški gradonačelnik Luka Begonja ne krije nove ambicije.

– U ladicama imamo četiri spremna projekta, s kojih ćemo, vjerujem, skinuti prašinu u dogovoru s Natašom Tramišak, novom ministricom regionalnog razvoja i EU-fondova – kazao nam je Begonja prije otvaranja novog objekta na Miljevačkom platou.
Pretpostavljamo da je Begonja mirniji poslije razgovora s ministricom Tramišak, koja je izjavila: Vjerujem da će Drniš realizirati i sve ostale projekte, koji su u visokom stupnju pripremljenosti. Pritom posebno ciljam na obnovu kulturne baštine i izgradnju Vatrogasnog doma.

Franjo, Franjo...

U šibenskim novinarskim krugovima još uvijek se prepričava (pred)izborna anegdota iz Knina, kad je jedan stariji Kninjanin na skupu SDP-a pozdravio Peđu Grbina sa "Živija, Plenkoviću moj".

Kao da to nije iznenadilo jedino Sinišu Martinovića, snimatelja HRT-a, koji se sjetio jednako smiješne situacije, kad je (bivši) predsjednik države Stipe Mesić posjetio štićenike Centra "Roman obitelj" u Bratiškovcima.

– Štićenike su voditelji Centra pravodobno upozorili da im u goste stiže predsjednik, a oni su, kad se Mesić pojavio, složno počeli klicati "Franjo, Franjo…" – sjeća se Martinović.

image
Peđa Grbin
Goran Mehkek/Cropix

Matija i Vasil

Sjećate li se Zafira Hadžimanova, sjajnog makedonskog pjevača i prijatelja Arsena Dedića? Umro je u Beogradu od posljedica COVID-a 19. Arsena nema već gotovo šest godina, ali su se prošlog tjedna na zagrebačkog pijanističkom koncertu ujedinili njihovi sinovi Matija Dedić i Vasil Hadžimanov. Dvojica sjajnih glazbenika, koji su diplomirali u Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama. Koncert su posebno "amenovale" njihove majke, popularne pjevačice Gabi Novak i Senka Veletanlić.

Za one, koji vole pikanterije, otkrit ćemo da su Senka i njezina sestra, također pjevačica Bisera, iako su veći dio života provele u Beogradu, zapravo rođene Zagrepčanke. Senka je na beogradskoj adresi promijenila i ime. Njezino krsno ime je Senija.

Hvala HEP-u

– Zahvalan sam, naravno, na stupcima, koje je mojoj obitelji podario Šibenski list. No htio bih još nešto dodati. Za elektrifikaciju zapadnog dijela otoka Žirja nisam najzaslužniji ja, već HEP, koji je prihvatio i financirao žirajsku inicijativu – kazao nam je ekonomist Ante Kale, koji je bio uporan u provedbi projekta.

Kale je, također, htio istaknuti ostale zaslužne za uspješan plan elektrifikacije: Dražena Baljkasa (Žirjanina po majci), Nevenu Miškić, Ivana Dobru

Potreba za oftamologom?!

Nemojte se začuditi, ako u idućeg jedna ne bude "Retrovizora". Autor rubrike mora hitno na pregled oftalmologu! Razlog: za razliku od dijela šibenskih oporbenih političara, ne vidimo "da u Šibeniku ima smeća na sve strane, kao da smo u Napulju".

– Ja ne mogu vjerovati da je to mogao izjaviti rođeni Šibenčanin. To, jednostavno rečeno, nije istina. U mom Dubrovniku i susjednom Splitu se prosto dive svemu, što je Šibenik uradio u zadnjih pet-šest godina – javio nam se Marinko Mikulandra, dubrovački Šibenčanin, poznat i kao otac bivše misice i radijske voditeljice Darije Žanetić.

Kao Marinko misli i splitski sociolog Dražen Lalić. Zato se opet nameće stara istina: nitko ne može toliko govoriti protiv Šibenika koliko Šibenčani!

19. travanj 2024 15:01