StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

O kome je govorio izaslanik predsjednika na otvaranju Brešanove sobe?! O velikom književniku ili Milanoviću?

Piše Ivo Mikuličin
4. lipnja 2021. - 18:39

Brešan ili Milanović!?

– O kome zapravo govori Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Republike!? O pokojnom Ivi Brešanu ili predsjedniku Zoranu Milanoviću? – pitao se nezadovoljno dio nazočnih Šibenčana, kad je književnik Zima u svojoj besjedi na otvaranju Brešanove sobe manje zborio o bogatom opusu sjajnoga šibenskog pisca, a više posezao za hvalospjevima na račun aktualnog predsjednika države.

Posebice je iznervirao najboljeg Brešanova prijatelja Peru Mioča, koji se oglasio službeno, glasno i jasno:

– Dok su drugi početkom devedesetih minulog stoljeća ispijali viskije, jedan je 55-godišnjak odjenuo uniformu hrvatske vojske (op.p., Brešan je bio član umjetničke čete).

Zimin govor je bio, inače, predug i pomalo zbrkan, pa ga je stigao poznati šibenski cinizam.

– Zima me je podsjetio na "štos" starog komunističkog lidera Moše Pijade, jednog od prvih Titovih suradnika, koji je, inače, bio sjajni govornik. Jednom je, međutim, Moša kazao: "Danas će moj govor biti dug jer se, oprostite mi, nisam pripremio" – tiho je komentirao jedan stariji Šibenčanin.

Turističke laste

Turističke laste su na šibenskom području sve brojnije.

– Naš hotel je pun, pa moram noćenje pronaći na drugom mjestu – otkrio nam je Damir, menadžer šibenskog hotela "Life Palace".

Mladi su ljudi sa svih strana svijeta pohrlili krajem proljeća u Nacionalni park Krka.

– Zanima ih ekologija, zaštićeni krajolik, uče hrvatski jezik. To je i dio programa europske razmjene mladih. Riječ je o Nizozemcima, Belgijcima, Portugalcima... I ne samo Europljanima. Sve je više i digitalnih nomada iz najvećih američkih gradova New Yorka i Los Angelesa – informirala nas je Nela Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

Zadnje informacije govore da se dnevni posjet NP-u Krka opet počeo brojiti u tisućama.

Cijepio bih i unuka!

– Da je moguće, cijepio bih i svoga jednogodišnjeg unuka Manuela. Još nije, naime, istraženo koliko su mala djeca zaštićena od pandemije koronavirusa. Nije isključena mogućnost da su COVID-19 neki mališani preboljeli bez simptomatskih pojava, ali da imaju neke ne baš ugodne posljedice – javio nam se još jednom iz Rijeke prof. Zlatko Trobonjača, koji se ne odriče svoga šibenskog zavičaja.

Ako niste znali, Trobonjača je ne samo najpoznatiji hrvatski imunolog, nego i zagriženi bajker. Minulog vikenda je kao bajker posjetio Zadar, a već se priprema i za skori dolazak u šibenski kraj.

– Nemam ništa protiv toga da realiziramo naš mali gurmanski dogovor. O janjcu na ražnju ili peki u Bratiškovcima, te ribljem meniju na Jadriji – oglasio se još jednom dr. Trobonjača.

Dota od nota

To je naslov zanimljive etnomuzikološke edicije kojoj je autor voditelj i bariton legendarne klape Šibenik Ante Barbača. Kako piše u podnaslovu, Barbača je kao marljivi melograf pripremio note (i obrade) šibenskih narodnih pjesama i onih koje su takvima postale.

Zanimljiva je i Barbačina verzija nastanka i rada šibenskih "majstora pivača", kako su obično zvali klapu Šibenik, rođenu prije 50 i "nešto" godina.

Kao recenzenti u knjizi se pojavljuje dvoje doktora znanosti koji su dobar dio života posvetili istraživanju glazbene baštine. Joško Čaleta iz Vinovca, mjesta na granici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, te Vedrana Milin Ćurin, podrijetlom iz Jezera na otoku Murteru.

Rimac ipak stigao!

Na šibensku adresu je, kako se i priželjkivalo, stigao Rimac. No, nije riječ ni o renomiranom košarkaškom treneru Slavenu ni uspješnom proizvođaču električnih automobilu Mati Rimcu. Na Baldekinu se, ali ne u košarkaškom, već u malonogometnom taboru, pojavio Danijel Rimac. Umjesto kažnjenog trenera Andrije Bakule, vodio je momčad Šibenik 1983 u odlučnoj utakmici za ulazak u Prvu ligu protiv zagrebačke Uspinjače (8:4).

Onima koji ne prate pomno političko-nogometnu scenu valja otkriti da je Danijel Rimac zapravo suprug kontroverzne Josipe Rimac. Zato pretpostavljamo da DORH nije imao ništa protiv Danijelova imenovanja za v.d. trenera na Baldekinu!

18. travanj 2024 05:29