StoryEditorOCM
ŠibenikPogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Kolumbijski Funcut, nesretni Marko Slavica i kako vaterpolo pomaže šibenskom turizmu

Piše Ivo Mikuličin
14. svibnja 2021. - 19:38

B-varijanta je 'čučikući'!

- Čestitam svim žiteljima Šibensko-kninske županije koji su se cijepili protiv COVID-a. Uvjeren sam da će oni koji su to učinili dvaput, posve mirni dočekati ljeto. Još jednom bih ponovio da cijepljenje nema alternativu u borbi protiv koronavirusa. Nema B-varijante – još jednom se iz Rijeke javio dr. Zlatko Trobonjača, najpoznatiji hrvatski imunolog, koji je korijenima iz Bratiškovaca.

Da je živ Arsen Dedić, gotovo smo sigurni da bi dr. Trobonjača dobio njegov (polu)ozbiljni odgovor, temeljen na, kako je znao govoriti, „staroj japanskoj poslovici“.

- Kako nema B-varijante? Zar ne postoji stara japanska poslovica „čučikući“ – vjerojatno bi kazao Arsen.

Šibenik u ITU

Šibenik je, konačno, ušao u ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) program Europske unije, što u praksi znači jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Tako se Krešimirov grad pridružio Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Slavonskom Brodu i Puli. Informaciju nam je sa zadovoljstvom priopćio Petar Mišura, pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo, te dodao:

- Ovih dana moramo biti posebno aktivni na skupovima koje organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU-fondova, jer što se dogovori ove godine, bit će presudno za razdoblje do 2027. Među programima koje će predložiti Šibenik nerijetko se spominje i konačno uređenje gradskog kupališta Jadrija.

Dva Marka

Nemojte da vas zavara naslov „Dva Marka“. Nije riječ o nekad popularnoj šibenskoj građevinskoj tvrtki, već o dva Marka, kao dva prokušana šibenska glazbenika. Violinistu Marku Ramljaku i gitaristu Marku Reljanoviću. Guštali smo kad smo ih vidjeli kao dio banda na splitskom koncertu Zlatana Stipišića Gibonnija, kojim su na Marjanu naši splitski susjedi obilježili svoj najveći blagdan, feštu svetog Dujma.

I tko to kaže, tko to laže da Šibenčani i Splićani ne mogu zajedno!?

Nesretni Marko

Evo crtice o još jednom Marku. U prometnoj nesreći što se dogodila u Njivicama, kad je vozilo hitne pomoći pokosilo tri automobila, najgore je prošao 82-godišnji Marko Slavica. Uspješni šibenski poduzetnik i dugogodišnji nogometni djelatnik, koji je posebno skrenuo pozornost na sebe kad je prilikom sahrane velikog Vladimira Beare o svom trošku ugostio delegaciju Crvene zvezde.

- Neovisno o nemalim ozljedama, moj otac je bio sposoban za kontaktiranje od prvog trenutka dolaska u bolnicu. Više ga je od vlastite boli mučila dvojba je li on skrivio nesreću. Posve je odahnuo kad je shvatio da nema njegove krivnje – objasnila nam je Markova kći Suzana, inače supruga Igora Malyja, kojega pamtimo i kao pomoćnika Ministarstva prometa iz doba kad je na njegovu čelu bio Zadranin Božidar Kalmeta.

Vaterpolo pomaže turizmu

Nije samo ljepuškasta ministrica Nikolina Brnjac žestoko zapela da spoji hrvatski sport i turizam. Još iz doba Osmih mediteranskih igara datira šibenska (i ne samo šibenska!) teza da sport i turizam trebaju ići ruku pod ruku. Nekad su u tom smislu prednjačili veslači koji su stizali na pripreme u Šibenik, a najnovija informacija iz Crnice govori da će hotelijerima ruku pružiti Vaterpolski klub Solaris.

- U Šibeniku se krajem kolovoza organizira Europsko prvenstvo za kadetkinje. Dosad se prijavilo 19 reprezentacija, čiji će dolazak značiti oko 500 noćenja dnevno šibenskim hotelima. Mi smo sretni što na taj način možemo uzvratiti našem sponzoru, hotelskoj kući "Solaris" – otkrio nam je Tomislav Ninić Cico, prvi operativac šibenskog Solarisa, novog člana Regionalne lige.

I Cardonin brat – FUNCUT!

Šibenski Funcuti dobili su pridruženog člana u Meksiku! U narančastom dresu fotografirao se Manolo Cardona, brat nama poznatog Francisca, neslužbeno prvog čovjeka FSI-ja, novih vlasnika Šubićevca.

Šibenčani su Manolu čestitali rođendan, a on uzvratio porukom: - Ja sam najveći navijač Šibenika!

Manolo je, inače, poznati kolumbijski glumac, koji je igrao u popularnim serijama „Narcos“ (op.p. priča o narkobosu Escobaru) i „Tko je ubio Saru“, koja se prikazuje u cijelom svijetu.

16. travanj 2024 08:30