StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Jadranska magistrala iznad Njivica vrijedna 100 milijuna kuna! Uskoro konačan dogovor o gradnji novog ulaza u Šibenik

Piše Ivo Mikuličin
17. srpnja 2021. - 21:13

Magistrala iznad Njivica!

Do kraja srpnja u Šibenik bi trebali stići čelnici Hrvatskih cesta radi konačnog dogovora o izgradnji prometnih čvorova Njivice i Mandalina. Ako ne vjerujete u značenje tih projekata, pokušajte se ovih dana približiti Šibeniku automobilom iz smjera Vodica, pa ćete za tren shvatiti koliko je nužno skratiti čekanja na ulazu u grad.

– Oba čvora trebala bi imati po dva rotora. Osim kod ulaza u Mandalinu izgradit će se i kružni tok na mjestu budućeg Vatrogasnog doma. Gradska je "vlada" u fazi rješavanja tehničke dokumentacije. To će, uz otkup zemljišta, biti i jedino financijsko opterećenje šibenskog proračuna. Glavni teret investicija podnijet će država – objasnio nam je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Neslužbeno, samo čvor u Njivicama koštao bi oko 100 milijuna kuna.

Valja istaknuti i njegovu posebnost. Jadranska cesta će na tom mjestu biti podignuta iznad kružnih tokova!

Big Biga

Dvije su informacije nezgodno kolidirale u (šibenskom) medijskom prostoru. Utapanje nesretne kupačice na plaži Pisak, kao dijelu NP-a Krka gotovo se poklopilo sa saborskim pozivom Franka Vidovića, zastupnika SDP-a "da se ukine zabrana kupanja na Krki".

– Čudimo se Franku zašto je tako diskutirao u Saboru, kad je ta tema zapravo idealna za zasjedanje Županijske skupštine. Imaju li saborski zastupnici naše županije ikakve dogovore, kad je riječ o interesima šibenskog kraja – reagirala je skupina starih Šibenčana.

- Eh, da su svi kao što je bila pokojna Snježana Biga Friganović, zastupnica SDP-a, koja se u saborskim klupama borila prvenstveno za interese šibenskog kraja! I uvažavala mišljenje svojih šibenskih kolega, neovisno o stranačkoj pripadnosti – kazivao nam je Perica Bukić, koji je saborske klupe grijao kao član HDZ-a, ali mu to nije (bilo) prepreka da hvali kolegicu Snježanu.

image
SDP-ovac Franko Vidović
Nikša Stipaničev/Cropix

I Pag slavi Jurasa!

Poslije Nagrade grada Šibenika autor "Šibenske balade", pjesnik i brodograditelj Krste Juras dobio je i Nagradu grada Paga, u kojemu Arsenov susjed iz šibenskog Varoša ljetuje već 47 godina. Evo i obrazloženja Gradskog vijeća Paga: "Gospodinu Krsti Jurasu, zaljubljeniku u Pag, autoru brojnih pjesama, u kojima je opjevao ljepote i duh Dalmacije, čime je obogatio cjelokupnu hrvatsku glazbenu kulturu, dodjeljujemo Nagradu grada Paga za kulturu u 2021. godini".

– Eto poslije Jurja Dalmatinca, koji je ukrasio središta Šibenika i Paga, i ja vezujem dva stara hrvatska grada – zadovoljno je poentirao Kike, kako ga obično zovu u rodnom Šibeniku.

Ne mijenjate prošlosti!

Bez cenzure prenosimo razgovor dvojice prokušanih šibenskih novinara.

Prvi novinar: - Ne znam kako, ali u ovom se trenutku snima čak osam filmova o Šibeniku. Uspješnim šibenskim pojedincima i udrugama.

Drugi novinar: - Pa, što ima u tome loše!? Najvažnije da to ima netko volje raditi i financirati.

Prvi novinar: - Nije sve baš tako idealno. Uvijek kad krenu takvi projekti ja umirem od straha da će autori mijenjati prošlost!

Svitli samo Julija!

Iako je struja praktički stigla na zapadno Žirje na tom dijelu Teutina otoka svijetli samo konoba "Julija" poznatog ugostitelja Nenada Miškića. Ostalih je stotinjak stambenih objekata još uvijek bez priključka na novu trafostanicu.

– Ne mogu od muke što još uvijek nemamo struju. Razlog je glupa, nepotrebna papirologija – ogorčen je povratnik iz Sjedinjenih Američkih Država Mike Kale.

Puno je mekša liječnica i pjesnikinja Ankica Kale.

– Uopće nisam napeta zbog kašnjenja. Ovako imamo još malo romantike u prekrasnim uvalama Tratinskoj, Pečenoj i Mikavici – zborila nam je doktorica Kale.

Gušt latinskog idra

– Veliki je bio gušt ploviti latinskim idrom od Murtera do Vranskog jezera. Plovidba nije bila ni toliko duga, jer se kombinirala snaga vjetra i brodskog motora – oduševljeno su nam pričali kolege iz šibenskog dopisništva HRT-a poslije plovidbe od murterske rive do Prosike. Riječ je o novitadi, koju je za glavnu sezonu uvela TZ Murter, a koja je svidjela i murterskim gostima.
Ruta Murter – Vransko jezero (ne)izravno spaja Nacionalni park Kornati s Parkom prirode Vransko jezero, pa i Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju.

24. travanj 2024 16:17