StoryEditorOCM
Šibenik‘Ni selo ni grad‘

Reporterski đir Mandalinom: posjetili smo gradsku četvrt koja se razvila u snažni nautički centar, a okreće se - turizmu!

Piše Joško Čelar
4. srpnja 2022. - 19:18

"Moja ćeš draga biti

kad dođem iz marine

pa ćemo đirom proći

tamo do Mandaline“

Stara je pjesma o Mandalini koja je kroz povijest pošla dugi put od lazareta radi zaštite od kuge, do vojnih utvrda i baza tolikih vojska, do suvremene gradske četvrti

Zadnjih dvadesetak godina Mandalina se razvila u snažni nautički centar i raspolaže s više od 800 vezova za mala polovila u Komunalnoj luci i za velike jahte s druge strane poluotoka.

Jednog vrućeg popodneva pošli smo nakon dužeg vremena vidjet kako diše ta šibenske gradska četvrt, koja je nekoć, kako s govorilo bila "ni selo ni grad“. 

image

Ivica Jurković: Ovuda će proći novi put sredinom Mandaline...

Joško Čelar

Pratio nas je Ivica Jurković predsjednik gradske četvrti koja s oko 450 stanovnika. A davne 1939. bilo ih je 1187. 

U svojoj trećoj godini mandata Jurković je s vijećem gradske četvrti vrlo angažiran u poboljšanju uvjeta života stanovnika Mandaline, posebno onih komunalnih, gdje na ostvarenje čeka više projekata, posebno putova i komunikacija na poluotoku koji nosi ime po sv.Magdaleni (Magadalina). 

- Iako se o tome malo čuje, navodi Jurković dok krste3rimo Mandalinom, ova je gradska četvrt što gleda na panoramu "ostatka“ grada, snažno zakoračila i u turizam. Pored hotele „D-Resort“ ,donedavna u vlasništvu turske Dogas grupe s četrdesetak soba sa 130 kreveta, koji je izrastao na temeljima staroga zdanja Kuline. Dosad je sagrađeno i tridesetak privatnih apartmana, a stranci kupuju stare kuće. 

Mandalina, dodat će sugovornik, ima i snažnu gospodarsku  tvrtku, remontno brodogradilište u kojoj se izrađuju i suvremena veća plovila. Na našem prostoru se nalazi i Katolička škola, Državni arhiv i druge ustanove. Turisti i mještani imaju na raspolaganju veliku, izvrsno opremljenu plažu u uvali Podsolarsko, na izlazu iz Mandaline.“

Nakon đirova autom i pješice, sjeli smo u hladovinu ugostiteljskog objekta Sportskog centara, uz koji se na igralištu zabavljalo nekoliko djece, pitajući Ivicu, kako to da smo za sve to vrijeme našeg obilaska susreli samo nekoliko ljudi.

- Pa znate, ljudi odlaze u grad i s djecom. Nema puno mladeži. Mnogi nakon posla ostaju svojim kućama zaokupljeni poslovima oko njih. Mandalina i nema nekih većih objekata za dnevne i večernje izlaske i zabave...

Ima zato bujna zelenila, čistoga mora, ugođaja i mira.  

image
Joško Čelar, Cropix
image

Lučica Vrnaža u Mandalini

Joško Čelar
image

Stare zidine sela

Joško Čelar
image

Ivica Jurković: Ovuda će proći novi put sredinom Mandaline...

Joško Čelar
image

Obnovljena crkva sv. Nikole

Joško Čelar
image

Hotel D-Resort

Joško Čelar
16. travanj 2024 05:58