StoryEditorOCM
Šibenik8.marš

Prosvjedna šetnja i u Šibeniku uz moto: Žene žele pravednije društvo za sve!

Piše Šibenski.hr
2. ožujka 2023. - 14:00

Šibenske udruge Š.U.M. i Fotopoetika u Šibeniku u srijedu 8. ožujka organiziraju prosvjednu šetnju povodom obilježavanja 8. Marta u svrhu isticanja trenutnog ugroženog stanja ženskih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Prosvjedna šetnja započet će okupljanjem građana/ki na Trgu Poljana, nakon čega će se nastaviti kroz Perivoj Roberta Visianija, obalom do Trga Republike Hrvatske gdje će završiti. Planirano je okupljanje na Trgu Poljana od 19 sati do 19 sati i 30 minuta, nakon toga se nastavlja Perivojem Roberta Visianija obalom do Trga Republike Hrvatske. Završetak prosvjedne šetnje planiran je u 20 sati.

Prosvjedne šetnje organiziraju se i u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Skopju, Podgorici, Beogradu, Prištini, Ljubljani, Banja Luci, Tuzli i drugim gradovima u regiji i šire.

- Zbog niza diskriminacija koje žene svakodnevno proživljavaju (u obitelji, na poslu i u svim sustavima u državi, uključujući zdravstveni, pravosudni i obrazovni sustav) izlazimo na ulice grada Šibenika i dostojno obilježavamo 8.Mart. Kako spada, na ulici. Hodat ćemo našim gradom, zauzimajući naše ulice i poslati poruku da je prošlo svršeno vrijeme odlučivanja za i umjesto nas. Umjesto toga, tražimo i izborit ćemo opet sve ono što vidimo da još nije izboreno, unatoč deklarativnim pozitivnim zakonskim propisima. Žene će oživjeti svaki mrtvi, a pozitivni propis. Žene će osmisliti i tražiti uvođenje novih kojima će ovo društvo postati okruženje u kojem se o ženskoj jednakosti ne raspravlja, gdje ju se ne preispituje i gdje žene raspolažu svojim tijelima, glavama i životima u potpunosti.

Pozivamo sve prijatelje i prijateljice, majke, očeve, braću i sestre, bake i djedove i sve ostale koji će zajedno s nama poslati jasnu poruku: Žene žele pravednije društvo za sve! da zajedno s nama šetaju ulicama našeg grada i zamisle kako bi izgledalo da živimo u uključivom društvu ravnopravnosti i slobode- poručile su organizatorice.

19. travanj 2024 15:52