StoryEditorOCM
ŠibenikIZ BAULA JOŠKA ČELARA

Prošlo je 100 godina od krvavog incidenta u šibenskoj luci: donosimo svjedočanstvo o podmukom talijanskom napadu nakon pijane tučnjave sa Šibenčanima

Piše Joško Čelar
4. kolovoza 2021. - 20:59

Jedan događaj iz uzavrelog doba nakon Prvog svjetskog rata u Šibeniku, točno prije 100 godina ostao je zaboravljen. Ali o njemu postoje pisana svjedočanstva.

Vezano je to za kraj godine 1921.,kad su se talijanske snaga nakon završetka rata, sklapanja Rapalskih ugovora i stvaranja države SHS stale pripremati za napuštanje Šibenika.

Međutim, na sam Božić te godine došlo je do krvavog incidenta, kad su pripadnici talijanske ratne mornarice sa svog broda otvorili vatru na grad. Bilo je dosta ranjenih, strah je vladao cijele božićne večeri. Situacija je bila napeta, a svemu je kumovao i sam talijanski konzul u Šibeniku.

Neka saznanja o tom događaju sačuvala je šibenska obitelj Kapitanović. Vice Kapitanoć, koji je u to vrijeme napunio tek 16 godina, uspio je i sam zabilježiti nešto od tih zbivanja. I kasnije se dosta bavio tim događanjima i skupljao podatke, što se u obitelji sačuvalo.

O tome nam je govorio Edi Kapitanović, Vicin sin.

- Tog kritičnog Božića, priča Edi, obitelj je bila na okupu uz svečani objed. Istog popodneva pronio glas da se u luci puca. Slijedili su mučni događaji sve do kasno u noć.

Talijanska vojska nije odmah napustila okupirane krajeve koji su pripali Kraljevini SHS, već je dogovoreno da će pitanje evakuacije vojske biti utvrđeno posebnim pregovorima.U Šibeniku je evakuacija talijanskih vojnih snaga bila stalno odgađana, iako su već u travnju 1921. napustili najveći dio šibenskoga kotara. U Šibeniku su ostali duže.

Njihov odlazak je konačno dogovoren za 12. lipnja, kad je nekoliko dana prije u Šibenik došlo izaslanstvo iz Splita radi dogovora o detaljima oko predaje vlasti i odlaska preostaloga dijela talijanke mornarice.

image
Edi Kapitanović pred obiteljskom kućom

Izaslanstvo je, kako su pisale tadašnje novine, u Šibeniku dočekano s oduševljenjem velikog broja građana koji su u manifestirali nakon okupacije grada od gotovo tri godine. Ceremonija vojnih predstavnika Italije i Kraljevine SHS obavljena je 12. lipnja 1921.,nakon čega Talijani, pošto su skinuli talijanske zastave sa šibenskih tvrđava, započinju ukrcavanje na svoje brodove i napuštanja šibenske luke.

Više ranjenih

Međutim, jedan njihov dio još gotovo pola godine ostao je u Šibeniku. Zadaća im je, tobože, bila pružanje podrške i zaštite talijanskoj manjini u Šibeniku.

Situacija je eskalirala, pa je na sam Božić 1921. došlo do teškog incidenta, do otvaranja vatre talijanskih mornara s torpiljarke „Audace“(„Smjeli“) koji su pucnjavom po gradu sami izazvali incident pri čemu je više ljudi ranjeno.

Napadu pripadnika talijanske ratne mornarice na grad prethodile su božićne svečanosti mjesnih Talijana. Dijelili su se božićni darovi, upriličena je misa na brodu. Na čelu te akcije i agitacije stajao je tadašnji talijanski konzul u Šibeniku De Angelis.

Na Božić popodne, nastavlja dalje priču Edi Kapitanović, polupijani talijanski mornari izazivali su sukobe i tučnjave po gradu. U jednom trenutku, nakon hrvanja sa Šibenčanima krenuli su u bijeg na brod gdje je došao i konzul. S broda su ponovno otvarali puščanu vatru. To je, uz manje prekide, na cijeloj obali i oko hotela Krka, trajalo sve do pred ponoć. Zbog opasnosti za pogibelj građana, gradsko redarstvo je zatvorilo sve prilaze obali.

Ratni brod "Audace" povukao je most, a njegovi topovi su bili upereni prema gradu. Na takav način je De Angelis „štitio“ živote i imovinu svojih podanika. Na posljetku su ipak isplovili, a život se u gradu stao normalizirati. O svemu tome pisale su i tadašnje novine „Hrvatska riječ“. Ipak, Šibenčani tada nisu ni slutili da srljaju u novu „tamnicu naroda“,novostvorenu Kraljevinu Jugoslaviju. A 70 godina nakon tih događaja, također na sam Božić, na Šibenik se opet pucalo. Tog puta od strane srbočetničkih agresora.

Poznata je izreka koja kaže kako se povijest ponavlja. Jednom kao tragedija, drugi put kao farsa. Ponavljala se i za Šibenik. Ali mu je, napokon, donijela konačnu slobodu u vlastitoj državi.

23. travanj 2024 11:21