StoryEditorOCM
Šibenikšparoge po zlato

Proljetna delikatesa dosegla nevjerojatnu cijenu na šibenskoj pijaci: ‘To je suludo, za te novce uzmem teletine ili oborite ribe‘

Piše Toni Veljača
8. ožujka 2023. - 10:45

Krajem veljače i početkom ožujka, na šibenskoj Pijaci, kao i na bancima diljem Dalmacije, polako, sramežljivo, počnu provirivati i prve divlje šparoge. Za tu samoniklu delikatesu, koja je brojnim gurmanima najljepši vjesnik proljeća, valja se dobrano i pomučiti – šparoga voli draču, a sudeći po cijeni vezice, svežnja – maca kako bi naši ljudi rekli, a koju smo jutros u Šibeniku zatekli – voli i duboki novčanik.

- Gospođo dobro jutro, koja vam je cijena šparoga – pitamo prodavačicu na Pijaci – jedinu koja je jutros imala šparoge na svom banku – dvije vezice.

- Puno sinko - odgovara nam

- Pa dobro – koliko je to „puno“ – pitamo ju

- 15 eura za vezicu – kazuje nam prodavačica

- Molim? – odvraćamo u nevjerici

- Ovo su jedina dva maca šparoga na ciloj Pijaci, eto – ako mi ne viruješ prošetaj, vidit ćeš da je tako – kazuje nam prodavačica.

- Ma vjerujem vam, ali ipak, to je više od 100 kuna, zar to nije malo previše – pitamo je, još uvijek pod dojmom cijene

- Tek su krenile, nema ih puno, ja za ovo malo iman cili dan šetat da bi ih ubrala. Kome je puno nek‘ me zaobiđe – nedan ih mukti – pa nek i propadnu – zaključuje naša prodavačica.

Naš razgovor čuo je jedan od prolaznika, koji je poput nas, također ostao u nevjerici - vezica šparoga 15 eura – 113 kuna.

- Ma to je suludo, pa za te novce uzmem teletine ili ribe – i to ne bilo koje – lipi komad tune, grdobine… možeš ručak napravit za te novce - kazuje naš sugovornik.

Ova crtica koju smo jutros zabilježili na šibenskoj Pijaci,  neugodno nas je iznenadila, istovremeno i nasmijala. Dok prava sezona šparoga ne starta, savjet, strpite se – bit će ih uskoro i po razumnijim cijenama. Ako vam je 15 eura  prihvatljiva cijena – trk na Pijacu dok ih još uvijek ima. A evo vam i nekoliko recepata koje može isprobati.

image

Šparoge na šibenskoj Pijaci jutros su se prodavale po cijeni od 15 eura za vezicu

Toni Veljača/

Brzi quiche sa šparogama

Sastojci:

5-6 kora za savijaču

Stručak šparoga

Vezica mladog luka

3 jaja

50g maslaca

100g cheddar sira

200ml kiselog vrhnja

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 175 stupnjeva Celzija. Šparoge kratko blanširajte, minutu do dvije, u slanoj vodi.

Namastite kalup za pitu promjera 20-ak centimetara pa mu na dno slažite kore, premazujući svaku otopljenim maslacem. Na posložene kore stavite smjesu od jaja, nasjeckane mlade kapulice, svježeg sira i naribanog cheddara ili nekog drugog topivog sira te soli i papra.

Na vrh poslažite šparoge pa ih malo pritisnite da se bolje uklope u nadjev. 

Pecite oko pola sata, dok površina ne porumeni, a nadjev se stisne.

Fritaja sa šparogama

Sastojci:

vezica šparoga (divljih ili uzgojenih)

6 jaja

3 fete slanine

mala vezica mladog luka

dvije žlice maslinova ulja

sol, papar

Priprema:

Vrhove šparoga kratko blanširajte u slanoj vodi, tek minutu da uvenu. Sitno nasjeckajte luk. U širokoj tavi zagrijte ulje, pa na njega bacite luk. Kad omekša i pusti aromu, dodajte mu i slaninu izrezanu na rezance. Dok ona porumeni, istucite jaja, posolite ih i poparite. Izlijte jaja na tavu pa promiješajte.

Tada dodajte i vrhove šparoga. Pecite tek toliko da se smjesa poveže, a jaja ostanu kremasta. Ako koristite vrlo mlade divlje šparoge, u fritaju ih možete ubaciti i sirove.

Savjet: S jajima i šparogama ne možete puno pogriješiti - sve je u kvaliteti namirnica. Odlična domaća jaja i divlje šparoge (ili mješavina šparoga i bljušta) garancija su sjajnog obroka.

Šparoge s pljukancima i mesnim okruglicama

Sastojci:

400 g mljevene svinjetine

1 jaje

50 g prepečenca

100 g sitno nasjeckanog špeka

sol

papar

mala žličica mljevene dimljene paprike

šaka sitno nasjeckanog peršina

2 male glavice crvenog luka

500 g svježe tjestenine

200 g šparoga

maslinovo ulje

1 dl bijelog vina

češnjak

šaka parmezana

50 g sušenih rajčica

Priprema:

Najprije treba zamijesiti okruglice. U posudu staviti mljeveno meso, dodati jaje, prepečenac prethodno namočeni u mlijeku, sitno nasjeckani crveni luk, sitno nasjeckanu pancetu, sitno nasjeckani peršin i začine te sve dobro izmiješati.

Staviti kuhati tjesteninu samo nekoliko minuta, ocijediti.

Na tavi ispržiti kuglice koje treba oblikovati uz pomoć male žlice da budu sve jednake. Ispečene okruglice staviti sa strane. U novoj posudi zagrijati maslinovo ulje te dodati narezane šparoge, politi bijelim vinom te dodati češnjak, peršin, malo limunova soka, sol i papar po želji.

Nakon 5 minuta dodati prethodno ispečene okruglice te skuhanu tjesteninu. Sve lagano sjediniti te na kraju još dodati sitno nasjeckani peršin.

Juha od šparoga i špinata 

Sastojci:

400 g šparoga

200 g špinata

2 manja krumpira

1 veća glavica luka srebrenca

2 češnja češnjaka

3 žlice maslinova ulja

500 ml povrtnog temeljca

sol i papar

50 g pancete

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite na sitno narezan luk, kad postane staklast dodajte sitno narezan češnjak. Kratko popržite. Dodajte na kockice narezan krumpir te kratko pirjajte.

Sastojke zalijte povrtnim temeljcem, kuhajte 15-20 minuta.

Dodajte na manje komade narezane šparoge i nastavite sve kuhati oko 10 minuta.

Na kraju dodajte špinat i kratko prokuhajte. Začinite paprom i solju. Juhu izmiksajte štapnim mikserom.

Pancetu narežite na manje komade, prepržite na tavi i dodajte juhi prilikom serviranja. Nekoliko šparoga omotajte kuhanom šunkom i kratko ispecite te servirajte uz juhu.

24. travanj 2024 05:31