StoryEditorOCM
ŠibenikMost na Šibenskom mostu

Predstavljeni kandidati za dožupane-Anita Grubišić, dekanica šibenskog Veleučilišta i Branko Dželalija, dipl. ek, dugogodišnji načelnik Općine Unešić

22. travnja 2017. - 16:00

Anita Grubišć, dekanica šibenskog veleučilišta i Branko Dželalija, dipl. ekonomist i nekadašnji dugogodišnji načelnik Općine Unešić kandidati su Mosta nezavisnih lista za dožupane predstavljeni danas na skupu u Hotelu Panorama na Šibenskom mostu.
Svoje suradnike, osvoji li Most izbore za županiju predstavio je Ivica Ledenko, kanidat za župana, a simpatizere i članove Mosta na šibenskom području danas su pozdravili i saborski zastupnici ove političke opcije također kandidati na predstojećim izborima Ines Strenja Linić, Marko Vučetić i Maja Grubišin iz ministarstva pravosuđa.

-Mandat ne smije postati radno mjesto, drži Anita Grubišić. Radno mjesto mijenja se radi ostvarenja protoka misli i ideja, te je nakon njezinog uspješnog mandata na mjestu dekanice Veleuličilišta, došlo vrijeme smatra da politiku koristi kako bi i dalje mogla unaprjeđivati širu društvenu zajednicu. Može dati velik doprinos na više polja i poziva birače neka pomognu Mostu da promijeni loše trendove i stanje u županiji.

Na šibensko-kninskom prostoru je ističe, manje od 50 posto predškolaca obuhvaćeno programima u dječjim vrtićima, a broj učenika u zadnja dva mandata prethodne vlasti smanjio se za dvije tisuće, 80 posto učenika upisalo je u srednjim školama strukovne programe i zato treba podržati Veleuličište u Šibeniku i Veleučilište Marko Marulić u Kninu Kninu. Šibenski kraj podvukla je Grubišić, jako je nisko ispod državnog prosjeka prema udjelu obrazovanog stanovništva, a tri puta smo lošiji od prosjeka RH u socijalnoj slici.

Predstavljen pravim čovjekom koji će svojim iskustvom postići da Županija postigne efikasne spone s jedinicama lokalne samouprave, Branko Dželalija kazao je da se od 90-tih godina, kada je počeo raditi u lokalnoj samoupravi, pa do danas, ništa značajnije nije promijenilo u radu županije osim što se udvostručio, ako ne i triplicirao broj zaposlenih.

Puno se vremena i novca na početku trošilo na izradu promašenih strategija i projekata razvoja županije, da bi sve završilo u nekim ladicama, napomenuo je, zamjerajući u prošlosti najviše neefikasnim poslovnim zonama u što je uloženo puno novca a pokazale su se kao promašaj. Potrebna nam je reogranizacija lokalne uprave tako da izabereno nove ljude sa svježim idejama, ustvrdio je Dželalija.

Danas su govorili i članovi Savjeta Mosta Nezavisnih lista, prof. dr. Ante Pulić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i Mario Kovač, nekadašnji saborski zastupnik i ministar prometa. Prof. Pulić ističe potrebu da se racionalizira poslovanje poduzeća u vlasništvu grada, tako da bi proračunu ostajalo nemalih 10-15 milijuna kuna, a Mario Kovač upozorava na poraznu činjenicu da se u razdoblju od 2007.-2015. broj zaposlenih povećao 70 posto uzimajući građanima iz džepa 48 milijuna kuna, jer je svaka politička opcija zapošljavala svoje ljude koji bi tu ostajali. Međutim nismo dobili jednako toliko efikasniju upravu koja treba biti učinkovita, malobrojna i jeftina. Kako je istakao, ubuduće se nakon izbora u upravi trebaju izmjenjivati jedino gradonačelnik i njegovi pomoćnici, a uprava treba biti samostalna i efikasna. O koncepciji oporavka sela nazvanoj "Živo selo" govorio je Antonio Marin.
 

24. travanj 2024 22:56