StoryEditorOCM
ŠibenikNa gradskom vijeću 15. rujna

Polugodišnje izvješće gradonačelnika Željka Burića; nigdje se više ne kopa i gradi nego što je to u Šibeniku

Piše Davorka Blažević
11. rujna 2020. - 07:24

Šibensko Gradsko vijeće sazvano je za utorak, 15. rujna, a sudeći po dnevnom redu, moglo bi to biti iznimno zanimljivo zasjedanje. Na dnevnom redu je, uz ostalo, i polugodišnje izvješće gradonačelnika Željka Burića, u kojem se navode glavni projekti kojima je gradska uprava bila posvećena prvih šest mjeseci ove godine.

Spominju se tu radovi na revitalizaciji Tvrđave sv. Ivana, završetak radova na rekonstrukciji središnjeg gradskog trga Poljana i izgradnja troetažne podzemne garaže s 256 parkirnih mjesta, realizacija Centra za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut", Hrvatski centar koralja "Zlarin", energetska obnova dječjih vrtića, druga faza radova na projektu Regionalnog centra gospodarenja otpadom "Bikarac" i "Aglomeracija Šibenik".

Nema nikakve sumnje da najveću pažnju izazivaju projekti "Poljana" i "Aglomeracija", koliko zbog vrijednosti ovih investicija, ukupno oko pola milijarde kuna, toliko i zbog problema u njihovu izvođenju, ali i njihova značaja. Za projekt "Aglomeracija" ističe se da je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata Šibenika u dvadeset prvom stoljeću, kojim će se izgraditi i rekonstruirati 51 kilometar kanalizacijske mreže i ugraditi oko 35 kilometara vodovodne mreže.

Poljana s podzemnom garažom samo je jedna od četiri komponente u projektu "Integrirana mobilnost" na području grada Šibenika, kojemu je cilj povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu, uz smanjenje emisije štetnih plinova, te doprinos demografskoj obnovi stare gradske jezgre i otoka, kako ističe gradonačelnik u svom izvješću. Ukupna vrijednost toga "integriranog projekta" je oko 100 milijuna kuna, od kojih EU sufinancira 73,8 milijuna, a projektom je predviđena i nabava jedanaest autobusa za gradski prijevoz, koji Grad namjerava staviti pod svoju kapu osnivanjem vlastitog prijevozničkog poduzeća. Rekonstruirani trg s garažom otvoren je 27. lipnja.


Projekt "Aglomeracija Šibenik", sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda međutim, traje već drugu godinu i izaziva brojne prijepore zbog sporosti radova, prometne blokade ulica u kojima traju radovi, ali i propusta. Kreću radovi na sanaciji Zvonimirove ulice koja se od petka do nedjelje zatvara za promet od Vatrogasnog doma do Zadarske ulice.
Projekt je podijeljen u pet komponenti, ukupna mu je vrijednost oko 400 milijuna kuna, od čega su 272 milijuna bespovratnih EU sredstava. Sufinanciraju ga i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, "Hrvatske vode" i korisnici Šibenskog vodovoda i odvodnje, a rok za završetak radova je konac lipnja iduće, 2021. godine.


Kako tvrde investitori, projekt donosi Šibeniku čisto more, zaštitu vodnih resursa i kvalitetniju vodoopskrbu stanovništva koje će, završetkom radova, u velikoj većini, čak 98 posto, biti spojeno na sustav odvodnje i pročišćavanja.
U središtu grada, u Ulici kralja Zvonimira, paralelno su postavljene i nove električne i plinske instalacije, a što je za Šibenčane od posebne važnosti, godinama nakon ovog zahvata u glavnoj gradskoj ulici, obećava se, neće biti potrebe za novim radovima i kopanjima (?).U međuvremenu, Aglomeraciju treba - preživjeti!

A prema izvješću gradonačelnika, do 30. lipnja ove godine obavljeno je više od 70 posto radova na kanalizacijskoj, i oko 62 posto radova na vodovodnoj mreži, te je postavljeno 299 novih priključaka. U prvoj polovici ove godine završeni su svi predviđeni radovi u Podsolarskom, a na području Brodarice u Ražinskoj, Ribarskoj, Kamenitoj, Zlarinskoj, Radničkoj ulici i ulici Gandalj.

Na području Brodarica - Krapanj završeno je gotovo 70 posto radova (kompletni radovi ove komponente na Brodarici, ali su na Krapnju tek počeli u prvoj polovini ove godine), te je preostalo odraditi još oko 30 posto radova.
Na području (komponente) Jadrtovca izgrađeno je 88 posto od projektom predviđenog, 12 posto još je preostalo. Čini se da je najlošije stanje u Zablaću, gdje je dosad izvedeno tek 55 posto radova, a 45 posto još čeka...

U samom gradu dosad je izvedeno 68 posto radova, a nakon sanacije propusta u glavnoj gradskoj ulici, Kralja Zvonimira, na red dolaze ulice Vladimira Nazora, Splitska, Nikole Tesle, Matije Gupca i Stipe Ninića, odnosno preostalih 32 posto radova.
Cijeli posao trebao bi biti završen do kraja lipnja 2021. godine, osim ako ne bude novih nepredviđenih radova zbog možebitnih, naknadno utvrđenih, propusta...

20. travanj 2024 03:07