StoryEditorOCM
ŠibenikBLIŽI SE KORIZMA

Političari bi rekli pa porekli, ali se nikad ničega ne bi odrekli. Baš ka i pop koji se utopija jer su mu umisto 'na pope ruku' govorili 'daj pope ruku'...

10. veljače 2018. - 21:05

Po Šibeniku se još i danas priča kako su se na čuvenin demonstracijama isprid vijećnice, ono kad nam je otelo titulu košarkaškog prvaka, na kojima je sve gorilo i orilo - "Oćemo seksa, oćemo seksa!" Ostatak Hrvatske, odnosno Jugoslavije teško da je kužio ko tu koga, da prostite je.e ili oće je..ti, kad su već nas s poništenjem utakmice, da prostite, je...vali u zdrav mozak.

No, u Šibeniku se znalo kojeg seksa ljudi oće! Tili su druga Danu Seksa, predsjednika Skupštine općine, te 1983. godine, da in se obrati s balkona... Samo, kad se viče, ne vidi se razlika između malog i velikog slova. Pa to "Oćemo Seksa", zvuči jednako kao i - "Oćemo seksa".

Moda, parada i HSLS

A na takvu, istu stvar naletija san i ja kada san prije niki dan iša po gradu činit intervju čega će se ko odreć u korizmi...
"Ja ću seksa. Da se malo odmorin!" - pofalija mi se prvi isprid "Bona" caffea i republike - da mu iz razumljivih razloga ne spominjen ime - a drugi mu je odmah replicirao: "A zašto Zorana? Šta ti je on napravija?" - i bacija cilu ekipu u smij. "Jer, to je jedini Seks(o) kojeg si ti u zadnju godinu dana vidija!' Baza je dobro nasmijala i samog Zorana Seksa - Daninog sina - inače, šefa laboratorija šibenskog "Vodovoda". Eto, kad smo već kod njega... A čega će se on ovih korizmenih dana odreći?

"Ničega. Jer, to se u nas ionako pretvorilo u modu i paradu, u posal i novce. Tako da u tome neman ni volje ni potribe sudjelovat. A ovi šta misle da će se tako iskupiti, neka se odriču. Na volju in" - veli nam liberalno i socijalno osjetljivo Sekso, inače jedan od poznatijih nekadašnjih članova, pa čak i čelnika, i vijećnika "bivšeg" HSLS-a. Kojega su se Šibenčani odrekli prije desetak godina, zato što se oni nisu tili odreć HDZ-a. I koalicije s njima.

A čega će se odreć friški gradski vijećnik Anton Dobra. Koji se najprije odrekao HDZ-a da bi postao kandidat za dogradonačelnika SDP-a, a sada je nezavisni u Gradskom vijeću?
"A nemam čega, ja ionako živim jednim prosječnim, skromnim životom. Možda cigareta!" - veli Dobra. Po kojem ispada da skromni, prosječni šibenski standard uključuje u garaži i novog Mustanga?



"Mustang nije neko ultra skupo auto, ima ih u Šibeniku puno skupljih. Samo ga je relativno teško nabaviti, pošto je iz Amerike, treba ga naručiti i čekati jedno šest mjeseci do godinu dana" - veli Dobra. Koji je jednako blagonaklon i prema svom bivšem stranačkom kolegi, šibenskom dogradonačelniku Danijelu Mileti.

Sulejman Veličanstveni

Čega bi se on trebao odreći u korizmi?
"Brade. Vrijeme je da se obrije. Mislim da bi mu to puno bolje pristajalo na ovu njegovu lipu glavu" - veli dobri Dobra. Dakle, obrij se Dane, da se vidi da imaš obraza!

"A, ne, ne ništa tako. Samo je vrime je da promijeni ovaj sapuničarski imidž iz turskih serija. Sulejman Veličanstveni se više ne emitira!" - veli Dobra.

"Ja se isto nadam da ću budem li živio skromno i s puno odricanja poput Dobre, od svojih deset prsta, moći kupiti jednog skromnog Mustanga od nekih 60-ak tisuća eurića" - kazao nam je Mileta.

"Napiši da bi se i ja vrlo rado, makar u korizmi, odreka plaćanja smećarine po 50 posto većoj cijeni, i to retroaktivno za zadnja dva miseca. Ali, ne mogu! A da mogu, platija bi misu za zdravlje HDZ-u" – reka nam je jedan šetač po Poljani uz uvjet da ostane anoniman: "Reci - šibenski Johnnie Walker". A drugi je doda da je prije neki dan bija u Splitu, pa kad je oćutija kako smrdi Karepovac - a triba bi se po mrlisu zvat Krepovac - teke mu je manje ža bilo onih sedandeset kuna razlike šta mu je "Čistoća" za dva miseca izbila iz džepa.

Eto, ja mislin da su se telekom operateri, javna poduzeća i ostali monopolisti - odnosno, kako ih je baš Petrina krstio uhljebi - ponadali da će se općina Primošten odreći novog cjenika. Po kojem se za svaku položenu instalaciju plaća jednokratni iznos od 100 kuna po metru dužinskom, dok je visina stalne godišnje naknade za građenje, polaganje i održavanje komunalnih elektroenergetskih i telekomunikacijskih instalacija 20 kuna po metru dužinskom.

Nove su cijene i za postavljanje tornja, antena, celularne bazne stranice, predajnih i prijemnih radioantena. Operater jednokratno mora platiti iznos od 10.000 kuna za svaki postavljeni uređaj, dok visina stalne godišnje naknade iznosi 20 posto utvrđenog iznosa pojedinačne jednokratne naknade. I zrak se plaća. Odnosno zračni vodovi, žice, 20 kuna po metru dužinskom pojedinačnog zračnog voda.

Mukti neće moći

"Samo nek se nadaju. Evo, ja mislim da bi cila Hrvatska mogla samo od prava služnosti živjeti. Pa, telekom operateri iznesu svake godine vanka 2,7 milijardi kuna dobiti, strane banke 4,7 milijardi kuna. Ovi plinofikatori će za deset godina isplatiti cili trošak ulaganja i nakon toga će imati čistu zaradu i onda da im ja darujem općinsku imovinu mukti. Neće moći!" - čvrst je Petrina.



"Čega se odričem? Ničega, jer sam se već prije odreka života bez rada. Eto, tako napiši" - izdiktira mi je Petar Baranović u tastaturu - pera više nema ni u kokoše - javljajući se negdi mora, sa svog broda. Kojeg se odreći ne more, jer raditi mora.
"Živim relativno skromno, umjeren sam u jelu i piću i svemu ostalom, bez pretjerivanja u bilo čemu. Na sokovima sam, popijem tu i tamo čašu vina, dosta mi je jedan gulaš, ne triba mi pet. A politikom se bavim kao radom za opće dobro, bez primanja. Za život zarađujem od svog apostolskog zanimanja, ribarenja" - ispriča mi je Perić tren prije nego je na radiju zasvirala i zapivala Doris onu svoju poznatu "Malo mi za sriću triba".

A ja, eto, na koncu mislin da bi se mi, makar u korizmi, mogli odreć toga da mislimo da ćemo od naših političara čut koju pametnu o – odricanju? Oni bi rekli pa porekli, ali se nikad ničega ne bi odrekli. Baš ka i pop koji se utopija jer su mu umisto "na pope ruku" govorili "daj pope ruku"'...

19. travanj 2024 15:32