StoryEditorOCM
ŠibenikIspod površine

Podvodni videzapis potvrđuje da je šibenska riva utonula i treba joj žurna rekonstrukcija

Piše BRANIMIR PERIŠA
25. studenog 2020. - 09:48

Ovih dana završeno je videosnimanje podvodnog dijela šibenske rive na potezu od trajektnog pristaništa i Doca do uvale Pekovac, gdje je nadomak prilazu plaži Banj prije nekoliko godina uređen novi komad obale.

Podvodno snimanje koje je ŽLU koštalo 15-ak tisuća kuna istodobno je i prvi korak u realizaciji projekta obnove i proširenja većinom utonule šibenske rive, koji kao investitor planira Županijska lučka uprava, uz sufinanciranje Županije, Grada Šibenika i države.

– Snimka samo potvrđuje ono što se golim okom vidi na dobrom dijelu površine gradske rive i poslužit će grupi eksperata okupljenoj oko projekta da donesu najbolje moguće odluke u vezi s tehničkom izvedbom popravaka – objašnjava Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave.

Uskoro i snimka dronom


Na raspolaganju će uskoro imati i snimku obale dronom iz zraka, a od nužnih ispitivanja uskoro će također započeti izrada geodetske podloge. Natječaj je završen i još preostaje izabrati najpovoljnijeg ponuđača.

– Najveće utonuće rive je oko 80 centimetara, na potezu od topova ispred Muzeja, a najdrastičnije se odražava u Docu – govori Željko Dulibić, ravnatelj ŽLU-a do kraja godine, kada odlazi u mirovinu. No volonterski će biti koordinator provedbe toga zamašnog projekta, koji će preobraziti srce i lice Šibenika uz more. Podsjeća da bi se taj zahvat trebao vezati na već planiranu sanaciju Doca protiv plima i kišnih poplava.

Taj projekt javnosti predstavljen prije nekoliko godina, uoči pobjede HDZ-a i sadašnjega gradonačelnika Željka Burića, prvo je zapeo na uzaludnim sporenjima gradske uprave u nastojanju da iz pojasa pomorskog dobra izuzme parking u Docu.

Grad je izgubio sve pravne mogućnosti, no možda to i nije toliko loše, jer je Europska komisija u međuvremenu, nema tome dugo, otvorila fondove za financiranje komunalnih projekata. S time je otvorena vrlo izgledna mogućnost da se za sanaciju Doca povuku upravo ta namjenska sredstva, napominje Željko Dulibić.

Na dužnost koordinatora projekta sanacije i proširenja šibenske rive Dulibića je imenovao župan Goran Pauk, a premda je proširenje i rekonstrukcija rive njegova zamisao već nekoliko godina, konačna odluka da se žurno ide u projekt donesena je nakon što je plima doprla gotovo do stepeništa zgrade Županije.

– Postalo je jasno da treba poduzeti ozbiljne korake i osmisliti najbolje što rekonstrukcija rive može donijeti gradu – objašnjava Dulibić.

Širok krug stručnjaka


Ne samo u građevinskom, izvedbenom smislu, nego i u pogledu budućih sadržaja i tzv. centara okupljanja.
A kako to nije posao koji se tek tako može obaviti i prelomiti preko koljena, s obzirom na važnost obale za grad na moru i klimatske promjene kojima svjedočimo, u radnu skupinu za osmišljavanje budućih sadržaja i građevinskih obalnih nadogradnja u okviru toga kapitalnog projekta bit će uključen širok krug stručnjaka iz raznih područja, s konzervatorima na čelu, gradska uprava, Županija, civilne udruge, građani te svi poslovni subjekti vitalno povezani s tim dijelom grada, objašnjava Željko Dulibić. Pripremni dio projekta obnove i proširenja rive, uključujući i izradu idejnog projekta trebao bi završiti najdalje za godinu dana, očekuje Dulibić.

– Nažalost, epidemija koronavirusa to je dosad već usporila, jer zbog manjka novca, najviše iz državnog proračuna, zaostajemo s već započetim projektima diljem županije – zaključuje Željko Dulibić.

24. travanj 2024 14:33