StoryEditorOCM
Šibenikvrpca i nožice

Plenković otvorio jedinstveni poslovni inkubator u Ražinama. Adriatic Business Centar vrijedan je 20 milijuna kuna, donosimo snimku svečanosti

Piše Marija Lončar
23. veljače 2021. - 15:11

Na 4 000 metara četvornih poslovnog prostora na trima etažama i s 54 parkirna mjesta, prostire se novouređeni, suvremeno opremljeni poslovni hub Adriatic Business Centre (ABC) u Ražinama u Šibeniku.

Smješten je u jednoj od zgrada nekadašnjeg TLM-a, a projekt njezine rekonstrukcije i opremanja stajao je 20 milijuna kuna. Taj je novac Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, koja je nositelj projekta, osigurala iz europskog Operativnog programa konkurentnosti i kohezije.

Zgradu ABC-a namijenjenu poduzetnicima, privatnim i javnim, koji se bave marketingom, dizajnom, audiovizualnom djelatnosti i filmom na prigodnoj je svečanosti otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

- Na prostoru bivšeg TLM-a umjesto zapuštenog industrijskog objekta, danas imamo sjajan centar koji će omogućiti poduzetnicima i inovatorima u audiovizualnom sektoru, marketingu i dizajnu da dođu u ove prostore nakon što bude raspisan natječaj, i s najsuvremenijom tehnologijom prionu svom poslu i idejama te doprinesu hrvatskom gospodarstvu i razvoju županije – kazao je Plenković nakon što je u pratnji svojih domaćina direktorice županijske Razvojne agencije Mire Lepur i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka obišao cijeli ABC.

U Šibenik je, kako je podsjetio, bio i prije nekoliko mjeseci kada je svečano svečano otvoren poduzetnički centar Trokut.

- To pokazuje da Šibenik i županija, osim revitalizcije kulturne baštine, daje snažnu potporu poduzetništvu i gospodarstvu što je na tragu Vlade. Izuzetno sam zadovoljan, jer je ovo dobar primjer apsorbcije europskih sredstava – naglasio je Plenković.

ABC ima 26 potpuno opremljena ureda, dvije dvorane za sastanke i jednu konferencijsku te četiri studija za audiovizualnu produkciju, video postprodukciju, marketing i dizajn, a uz ostale popratne sadržaje, ima čak i kutak za djecu.

- Ideja za otvaranje ovakvog centra rezultat je osluškivanja svjetskih trendova u marketingu, dizajnu i primjeni audiovizualnih sadržaja, ali i identifikacije realnih potreba naših poduzetnika i gospodarstvenika. ABC je zamišljen kao svojevrsna poduzetničko-marketinška platforma koja će korisnicima uz najam poslovnih prostora i opreme, pružati usluge u komunikaciji i brendiranju u boljem pozicioniranju na globalnom tržištu – rekla je Lepur dodajući kako je već uspostavljena suradnja s Umjetničkom akademijom u Splitu i njihovim odsjecima za film i video te dizajn vizualnih komunikacija. Uz 20-ak poduzetnika iz kreativnih industrija u ABC-u će biti smješteni i cijeli tim županijske Razvojne agencije koji će pružati budućim korisnicima pružati i razne savjetničke usluge, zaključila je Lepur.

S puno ponosa o novom poslovnom centru govorio je i župan Pauk napomenuvši kako se nekada tu nalazila poslovna zgrada TLM.

- To je zgrada nekadašnje presaonice TLM i u toj su zgradi nekada radile generacije ljudi iz naše županije, možemo reći tisuće ljudi. Od nekadašnjeg TLM-a ostalo je dosta neiskorištene infrastrukture, među kojima je bila i ova zgrada. Županija je prepoznala potencijal ovoga prostora i kupila zapuštenu zgradu koja je zahvaljujući sjajnom trudu naših stručnjaka rekonstruirana i prenamijenjena u moderni centar visokokvalitetne poduzetničke infrastrukture koji će doprinijeti razvoju naše županije, ali i cijele jadranske Hrvatske. Cilj nam je postati referentna točka za obrazovanje za potrebe audiovizualnih sektora pa čak i filmske industrije u Hrvatskoj – zaključio je Pauk ističući kako je ABC samo jedan od europskih projekata u Šibensko-kninskoj županiji koja od ulaska Hrvatske u EU do danas ima 1, 8 milijardi kuna ugovorenih projekata.

Premijer Grbinu poručio da je njegova izjava jadna i patetična

Premijer Andrej Plenković u Šibeniku je, nakon što je otvorio Adriatic Business Centre namijenjen poduzetnicima iz audiovizaulnog sektora, komentirao i izjavu Peđe Grbina, predsjednika SDP-a, vezanu za slučaj riječkog vlasnika kafića, ocijenivši je patetičnom i jadnom. Grbin je naime rekao kako je Plenkovićeva usporedba patnje Židova s HDZ-om, kojemu je vlasnik kafića poručio da nije dobrodošao u njegov kafić, ispod svake razine.

- Bilo bi bolje da je osudio izjavu gospodina iz Tri majmuna. Vjerojatno Grbin ne prati igru nego se uključuje kasno, krivo, izvrnuto... Ako netko kaže da nisu dobrodošli članovi HDZ-a, njegovi simpatizeri i birači, to se zove diskriminacija. Da je vlasnik kafića bio član HDZ-a i rekao da neće primiti SDP-ovce, Srbe, Židove, Rome, što bi se tada dogodilo? Pratio sam sve to i vidio da su mlake reakcije, ignoriranje javnosti koja skače do neba kad je obrnuto. Bilo bi dobro da je Grbin to osudio, ali on ne prati igru, vadi iz konteksta...

Ako netko takav za današnji HDZ napiše da svatko tko misli drukčije bude proglašen srbočetnikom i to govori meni, nakon što smo učinili enormne napore protiv drugih političkih aktera u Saboru koji bi eliminirali manjine iz tog tijela, koji su protiv pomirbe, suživota, zaštite manjinskih prava... E, onda ja moram ustati i reći ne. Radi europskih i hrvatskih vrijednosti, dobrobiti hrvatskog društva... Takve izjave su jadne. Izjava Grbina je jadna, patetična, politički promašena, neispravna, pogrešna – rekao je Plenković.

'Nije predizborna kampanja'

Na novinarski upit ima li njegov ponovni dolazak u Šibenik veze sa skorašnjim izborima, Plenković, koji je na otvorenje ABC-a stigao u pratnji ministara Tomislava Ćorušića, Ivana Malenice i Nataše Tramišak, kazao kako njegova vlada ne sjedi samo u uredima nego je i do sada obilazila teren. Plenković nije ni ovaj put mogao izbjeći pitanje o cijepljenju preko reda.

- Od početka sam govori Stožeru, ministru zdravstva i ljudima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da je važno da cijela ta piramida, kada cjepivo dođe u Hrvatsku i kada se distribuira po Hrvatskoj, sve bude dobro organizirano i strukturirano prema nacionalnom planu cijepljenja koji je Vlada usvojila kako bismo mogli pratiti najugroženije, najizloženije, naše starije sugrađane i one krhkog zdravlja, dakle, rizične skupine. Tu je očito došlo do devijacija, ali ono što je dobro je pristizanje većih količina cjepiva. Do kraja ožujka stiže 700 000 doza, što znači da ćemo za pet tjedna procijepiti više od 400 000 ljudi, možda čak i 500 000. To znači da smo na dobrom putu i angažirani smo.

Svi u EU smo u istoj poziciji, jednako ljuti i frustrirani na sporu dostavu cjepiva. U razgovoru smo s farmaceutskim kompanija da se ispune obaveze. Naručili smo 1,9 milijuna doza Pfiztera, milijun Moderne, 2,7 milijuna AstraZenece te 900.000 doza Johnson-Johnsona... To je više nego dovoljno doza od cijele populacije koja je predodređena da primi cjepivo – rekao je Plenković ističući kako je cilj da se do početka turističke sezone procijepi što više ljudi, a na ministru zdravstva je da ispita sve sporne slučajeve, cijepljenje preko reda i "da se ne baci".

19. travanj 2024 13:19