StoryEditorOCM
ŠibenikSLAVONAC U DALMACIJI

Pišem ti pismo: Kako je mali Alen završio na Zlarinu (FOTO)

Piše Katarina Rudan
12. lipnja 2017. - 13:19

Često se neke stvari u životu događaju sasvim slučajno, neke ne možemo predvidjeti ili kontrolirati, no pošaljete li pismo na određenu adresu, izvjesno je da će uslijediti odgovor.

I tu počinje neobična priča koju nam je ispričala učiteljica Marijana Burić iz Područne škole "Zlarin". Alen Lokner, učenik četvrtog razreda Područne škole u Humljanima, općina Čačinci, Virovitičko-podravska županija, učio je sa svojom učiteljicom Marijom Katalinić pisati pismo. Da pismo, u koje su oboje uložili veliki trud, ne bi bilo pisano "nikomu", nego da bude uistinu pravo i ozbiljno, sjetili su se da su u medijima vidjeli da na otoku Zlarinu u blizini grada Šibenika postoji djevojčica Ema Jeličić, prvoškolka i jedina učenica u područnoj školi, baš kao što je i Alen jedini učenik u svojoj školi. Pismo je, dakle, napisano i potom poslano na adresu.

- Kad mi je poštar ispred broda uručio pismo, ostala sam iznenađena. Alen je u svom pismu napisao tko je i odakle je, gdje živi, koji su mu predmeti dragi, što ne voli i druge dječje stvari, te pozvao Emu Jeličić da mu dođe u posjet.
Zaintrigiralo me pismo, išla sam potom na internet istraživati gdje se točno nalaze Čačinci i Humljani, stupila sam zatim u kontakt s njegovom učiteljicom Marijom Katalinić i vrlo brzo pao je i dogovor - govori nam učiteljica Marijana Burić.

Dvije učiteljice odlučile su organizirati Alenu školu u prirodi, u Dalmaciji, u Šibensko-kninskoj županiji. Rečeno - učinjeno. Nakon dugotrajnog putovanja u Dalmaciju, koje se, kako su pažljivo izbrojili, proteglo na punih dvanaest sati, učiteljica Marija Katalinić i učenik Alen Lokner stigli su u Šibenik.
Škola u prirodi trajala je puna tri dana, nakon čega su oduševljeni Alen i njegova učiteljica otputovali nazad za Humljane.
- Upoznali su grad Šibenik, zatim otok Zlarin, Nacionalni park "Krka" i grad Skradin te turističko naselje "Solaris". Vrijeme je uistinu brzo prolazilo, ali je sve bilo jako zabavno i ugodno - ističe učiteljica Marijana Burić.

Ema i Alen postali su tako veliki prijatelji. Djeci je na kraju bilo jako žao što je sve prekratko potrajalo i što su se morali razići.
- Iako ih veže neobična činjenica da su jedini učenici u svojoj školi, mali Alen Lokner je upoznao jedan potpuno drugačiji svijet u kojem živi njegova prijateljica Ema. Učili smo ga plivati, uživali su u druženju, a posebno u zajedničkoj izradi morskog pejzaža koji su napravili od kamenčića koje su prikupili uz obalu.

Mali Alen Lokner je u svoju rodnu Slavoniju ponio prekrasnu sliku s motivom mora i brodića, a Emi Jeličić je simbolično darovao staklenku sušenih gljiva iz njegovog kraja podno Papuka - kaže učiteljica Marijana Burić.
Pozvani su u uzvratni posjet, ostali su u kontaktu, a hoće li se ponovno vidjeti - tko zna, jer život je velika igra puna iznenađenja.


JEDINI
Oboje su jedini učenici u svojim područnim školama. Alen iz Humljana je učio pisati pismo i adresirao ga na Emu, za koju je znao iz medija

25. travanj 2024 14:04