StoryEditorOCM
ŠibenikSunce na Brodarici

Pametno iskoristili novac iz Ministarstva: U ovom dječjem vrtiću rade do 21 sat, a djeca uče dva strana jezika

Piše šibenski.hr
4. prosinca 2019. - 21:09

Dječji Vrtić Sunce na Brodarici od siječnja ove godine provodi projekt „Ustrojstvo smjenskog te razvoj novih programa u Dječjem vrtiću Sunce“ za koji su od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za razdoblje do srpnja 2021. godine bespovratno dobili oko 4,63 milijuna kuna i to za uvođenje smjenskog rada i novih programa, a dobrobit se za djecu i roditelje te za lokalnu zajednicu već osjećaju.

Jasna Grubišić, suvlasnica i ravnateljica tog vrtića kaže da je uvođenjem smjenskog rada znatno olakšan život mnogim roditeljima koji rade u poslijepodnevnoj smjeni. Kroz taj projekt vrtić je opremljen suvremenom didaktikom, opremom za djecu s posebnim potrebama, i za one s teškoćama i za darovite. Od siječnja djeci je besplatno omogućeno učenje dva strana jezika od najranije dobi i to engleskog i talijanskog. Projektom je omogućeno zapošljavanje novih devetero djelatnika, a svim odgojno-obrazovnim djelatnicima omogućen je niz edukacija koja će biti implementirana u odgojno-obrazovni rad. Pri kraju su s pripremama za uvođenje Montessori programa, koji će početi nakon završenih edukacija i nabave Montessori opreme za koju su sredstva također osigurana kroz projekt

Novac za taj projekt dobili su na natječaju "Vrtići za skladniji život" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, objavljenom u okviru otvorenog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, a da je on kvalitetno osmišljen svjedoči i to što ga Ministarstvo financira u stopostotnom iznosu. Njihov je projekt prepoznala i poduprla Općina Unešić koja je Vrtiću partner na projektu, a ujedno nekoliko mališana iz te općine pohađa vrtić Sunce.

"Pokazalo se da je uvođenje smjenskog rada do 21 sat bilo upravo ono što roditeljima treba i da smo to dobro prepoznali. Djeca sada u našem vrtiću imaju osiguran boravak do 21 sat sa svim programima, obrocima, odgojno obrazovnim djelatnicima, kao u jutarnjoj smjeni. Djeca se ni u jednom trenutku ne osjećaju kao da su u nekom čuvalištu nego da su u odgojno - obrazovnoj ustanovi. Smjenski rad koriste roditelji koji rade popodnevne smjene , iako je otvorenost vrtića do 21 sat, većina djece ipak odlazi nešto ranije. Dođu po njih bake, djedovi ili drugi roditelj kako bi se mogli pripremiti za spavanje. Važno je da sada roditelj koji radi u popodnevnoj smjeni ne mora dijete slati u vrtić ujutro, već mu je ostavljeno više vremena koje može kvalitetno i aktivno provesti sa svojim djetetom. Mi smo prije ovog projekta proveli anketu među roditeljima o potrebi uvođenja smjenskog rada , a Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dalo nam je samo vjetar u leđa podupirući to što smo prepoznali kao potrebu. Planirane aktivnosti kroz ovaj projekt omogućuju veću dostupnost usluga ranog i predškolskog odgoja. Uključena su djeca zaposlenih i nezaposlenih roditelja, uzimajući u obzir pravo djeteta na jednaku dostupnost sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, kaže Jasna Grubišić, suosnivačica i ravnateljica tog vrtića.

Paralelno učenje dvaju stranih jezika koje su uveli nije baš uobičajeno, ali Jasna Grubišić ističe kako su to djeca odlično prihvatila. "Sva djeca uče i talijanski i engleski jezik i to se pokazalo odličnim. Ne kaže se bez razloga da djeca imaju upijajući um, da su male spužvice. Poznato je da djeca najviše mogu naučiti igrajući se, pa tako upravo igrajući se usvajaju i strane jezike. Oni već raspoznaju kada im dolazi teacher, a kada maestra i vrlo lako kroz pjesmice, i aktivnu igru usvajaju jezike. Zahvaljujući ovom projektu zaposlili smo učiteljicu engleskog i talijanskog jezika koja se odlično uklopila i zajedno s odgajateljima osmišljava programe za sve uzraste. To je za djecu veliki dobitak", ističe ona.

Zahvaljujući ovom projektu stvorili su šansu za zapošljavanje jer je na njemu posao dobilo devetero novih djelatnika i to troje odgojitelja, dvoje stručnih suradnika, jedan administrator, kuharica, spremačica, učiteljica stranih jezika i vanjski suradnici koje se angažiraju po potrebi.

Nabavili su i vrijednu suvremenu didaktičku opremu i novi namještaj u svim vrtićkim sobama.

"Imamo suvremenu opremu, sobu opremljenu senzoričkim materijalima i didaktikom kako bismo poticali kod djece cjeloviti razvoj", ističe Jasna Grubišić.

Jedino još nisu počeli provoditi Montessori program, jer čekaju da stručno osoblje završi edukaciju. Do sada su se educirali za one najmlađe od rođenja do tri godine, a u tijeku je edukacija za djecu od tri godine do polaska u školu. Kroz sljedeći period roditelji će se upoznavati s metodom Montessori pedagogije čiji je glavni zadatak njegovati dječju osobnost, neizravno poticati zanimanje za različita područja, a učenje pretvoriti u igru. Naglasak nije na poučavanju djeteta, nego se osigurava poticajna okolina koja povećava dječju prirodnu radoznalost i omogućuje djetetu spontano učenje otkrivanjem. Moto je:“Pomozi mi da to učinim sam.”

Na taj se način jaki usavršavaju, a slabi jačaju.

Projekt omogućuje i niz drugih edukacija za odgojitelje i sve stručne suradnike poput edukacije Primjena terapeutske igre u vrtićkom okuženju, terapije igrom, senzorna integracija za djecu s teškoćama u razvoju, inkluzija djece, Montessori program, suradnja s roditeljima i još puno toga.

Dječji vrtić Sunce djeluje od 2005. godine. Osnovala ga je obitelj Juras. Njihova vizija je da taj vrtić bude mjesto koje će i roditelju i djetetu ulijevati povjerenje i u kojem se svi dionici procesa osjećaju kao u vlastitom domu.

"Dijete treba biti dijete i njegov najvažniji zadatak je igra. Na nama odraslima, odgojno-obrazovnim djelatnicima je da mu kroz tu igru i aktivnost omogućimo razvoj svih potencijala i sposobnosti", deviza je kojom se u svom radu rukovode, projekt koji su osmislili, a koji je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podržalo omogućava im da u tomu budu još uspješniji.

18. travanj 2024 01:23