StoryEditorOCM
Šibenikveliki vjernici

‘Obnavljali su župu, a Rada je živa enciklopedija...‘: evo kako je Glas Koncila prije pet godina pisao o Škugorima

Piše Šibenski.hr
2. rujna 2022. - 17:19

Glas Koncila objavio je 2017. godine članak u kojem se spominje Šibenčanin Dane Škugor, otac uhićenog HDZ-ovog direktora u Ini Damira Škugora, epske pljačke Ine na računu pronađeno oko pola milijarde kuna.

Glasu Koncila navodi se da je tada 70-godišnji Dane "radni vijek proveo uglavnom radeći na tehničkom pregledu vozila" te da se uz to bavio zemljoradnjom i bio je "vjerski angažiran". Pišu i da je član župnog pastorala te ekonomskog vijeća i da je sudjelovao u obnovi župne crkve u Šibeniku.

Glas Koncila predstavio Danu Škugora i njegovu suprugu Radu kao uzorne župljane:

Dane i Rada Škugor spominju se u tekstu Glasa Koncila od prije pet godina u kojem se piše o župnoj crkvi Gospe od Zdravlja u Dubravi. U tekstu pišu i o stanovnicima te vjernicima iz Dubrave, mjesta kod Šibenika. "Važno je prezivati se Škugor, iznenađenje je ako se u Dubravi začuje drugačije prezime", piše Glas Koncila.

"I u danima sa strujom, i u onima bez nje, pjesma nije prestajala. Voditeljica župnoga zbora Rada Škugor živa je enciklopedija i župe, i običaja, i svih aktivnosti.

‘Pjevamo našu Dubravsku misu, u zboru je dvadesetak članova, trebalo bi i više. Pokrivamo i župu i kulturno-umjetničko društvo, bilo bi još ljepše kada bi se više mladih priključilo. Radujemo se nastupima na velikim blagdanima, kao i procesiji 21. studenoga na Gospu od Zdravlja, kada se okupi i tisuću ljudi‘, rekla je Škugor, prisjećajući se pokojne Ljubice Škugor, rođene Gojanović, koja je na poseban način gradila ustrajnost Dubrave.

‘Ona je sedamdeset godina pjevala, čistila, i zajedno s franjevcima održala našu crkvu. Nakon Drugoga svjetskoga rata samo su ona i svećenik bili na misi. U vrijeme kada su u školi bili partijski sastanci, nju bi komesari zaustavljali i pitali: ‘Zašto uvijek ideš u crkvu, što ćeš gore naći?‘, a ona je odgovarala: ‘Ne pitam ni ja vas zašto ste došli, nemojte ni vi mene. ‘Ona je za Dubravu bila Majka Terezija‘, ispripovijedala je.

S vremenom je komunistička ruka popustila, osim na parne i neparne datume, kada je policija popisivala prisutne o ponoćkama, jer su, dakako, u jednom datumu Badnjaka kretali, a u božićnoj se noći vraćali kućama. ‘Istini za volju, vjenčali smo se u godini hrvatskoga proljeća, bilo je 150 svatova, većina je uzvanika pjevala, i većina sela išla u crkvu‘, dodala je Rada Škugor", pisao je Glas Koncila 2017.

Glas Koncila navodi kako Rada ima dvoje djece sa suprugom Danom i četvero unučadi.

"On je član župnoga pastoralnoga i ekonomskoga vijeća. Radni vijek proveo je uglavnom radeći na tehničkom pregledu vozila. U kombinaciji sa zemljoradnjom i vjerskom angažiranošću sudjelovao je u obnovi župne crkve, osobito za župni barjak, svjetla i svetohranište. Ante Junaković dometnuo je kako je riječ o najurednijoj crkvi u cijeloj Šibenskoj biskupiji.

‘Crkva nije velika, ali stotinjak vjernika dođe nedjeljom na misu‘, rekao je župljanin, razdragan zbog svojih troje djece, sedmero unučadi i tri praunuka", objavio je Glas Koncila prije pet godina.

 

20. travanj 2024 00:43