StoryEditorOCM
Šibenikzajednička molitva

Obilježen spomendan zaštitnika šibenskog kanala, pogledajte kako je bilo ispred špilje svetog Ante Pustinjaka

Piše Šibenski.hr
17. siječnja 2022. - 18:46

U organizaciji Šibenske biskupije i Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, danas je na malom brodskom pristaništu u kanalu sv. Ante, zajedničkom molitvom koju je predvodio Tomislav Rogić ispred crkve/špilje posvećene sv. Anti Pustinjaku, prigodno obilježen spomendan svecu zaštitniku šibenskog kanala koji je, mnogi naši sugrađani toga nisu ni svjesni, po njemu dobio ime.

U prisustvu župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića, vjernika i posjetitelja te predstavnika udruge ,,Latinsko'' idro iz Murtera, ovaj kulturno-povijesni lokalitet je gotovo nakon čitavog stoljeća ponovo zaživio u svom vjerskom duhu

Špilja sv. Ante smještena je u stijenama jugoistočne obale Kanala sv. Ante, na 12 metara nadmorske visine.

U srednjem vijeku, najkasnije u 14.stoljeću, špilja je sakralizirana i adaptirana u crkvu posvećenu sv. Antunu Opatu iz Egipta – jednom od prvih poznatih pustinjaka koji se danas smatra začetnikom monaštva. Od početka 15. st . ova špiljska crkva se u arhivskim dokumentima spominje i kao eremitorij – mjesto gdje se pustinjaci (eremiti) povlače u izolaciju od javnosti kako bi prakticirali isposnički način života. Unutrašnjost crkve omeđuje prirodna stijena,a otvor djelomično prikriva kameni zid.

19. travanj 2024 06:24