StoryEditorOCM
ŠibenikKomunalni vjesnik

O vašem mistu sve na jednom mistu: Ovdje možete doznati sve najvažnije vijesti iz Šibenika

Piše Promo
18. srpnja 2019. - 13:10

U lipnju u Šibeniku čak 12 posto više gostiju

Najnoviji podaci Turističke zajednice grada Šibenika o dolascima i noćenjima turista potvrđuju da je grad Šibenik postao nezaobilazna turistička destinacija koja se ističe strateški promišljenim razvojem turizma, a osim ponude temeljene na povijesnoj baštini i kulturi, Šibenik je danas sve prepoznatljiviji i u drugim segmentima turizma, primjerice kongresnom i nautičkom turizmu. 

 U lipnju je tako zabilježeno čak 12 posto više dolazaka te 12 posto više noćenja u odnosu na lani.

 U ukupnim brojkama, ostvareno je 45.283 dolazaka te 179.824 noćenja, pri čemu je značajan rast zabilježen u svim tipovima smještaja – hotelskom, privatnom te u kampovima. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, zatim Poljske te Velike Britanije. Odlični pokazatelji rezultat su činjenice da je u lipnju održana šestodnevna regata D-Marin ORC Svjetskog prvenstva, kad je Šibenik bio središte okupljanja najboljih svjetskih nautičara te razvoj kongresnog turizma.

 U prvih šest mjeseci ove godine Šibenik je posjetilo 110.422 turista, što je čak 10 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

  „Šibenik svoju turističku priču ne gradi oslanjajući se samo na sunce i more. Postignuti uspjeh rezultat je brojnih aktivnosti i projekata koje u kontinuitetu već godinama potičemo na području grada.“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić. 

 Od siječnja do kraja lipnja ove godine Šibenik je ostvario 342.894 noćenja, što je  2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pri čemu je čak 11 posto više noćenja ostvareno u privatnom smještaju. U kampovima je ostvareno 80.003 noćenja, što predstavlja povećanje od tri posto, dok je hotelski smještaj s 185.818 noćenja ostao na istoj razini kao prošle godine.

 Šibenik su u najvećem broju posjećivali stranci, njih 85.694 ili 82 posto, koji su ostvarili 281.188 noćenja, a među kojima su i u ovom periodu najbrojniji bili državljani Njemačke (19,7 posto), Poljske (7,05 posto) te Velike Britanije (5,35 posto). No nije zanemariv niti broj domaćih turista koji su odabrali Šibenik za svoj odmor pa je tako 24.728 domaćih gostiju ostvarilo 61.706 noćenja ili 18 posto od ukupnog broja noćenja.

 Porast broja noćenja i dolazaka bilježe i naselja na području Grada Šibenika koja imaju samostalne turističke zajednice (Grebaštica, Brodarica - Krapanj i Zlarin ), a koji su u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili 5 posto više noćenja (46.758) te 17% više dolazaka (10.156) nego u prošloj godini.

 Zadovoljstvo ostvarenim rezultatima iskazao je i direktor TZ-a grada Šibenika Dino Karađole.

 „Drago nam je što Šibenik iz godine u godinu produžuje trajanje turističke sezone te vjerujemo kako će se pozitivne brojke nastaviti i u narednim mjesecima.“, kazao je Karađole. 

Pristigle dvije ponude za prvu fazu obnove Gradske vijećnice

Za prvu fazu obnove Gradske vijećnice pristigle su ponude firmi Inovator d.o.o. iz Šibenika na 1.662.769 kuna i Deltron d.o.o. iz Splita na 1.609.824 kune.

'Sad nam preostaje izanalizirati dostavljenu dokumentaciju, usporediti jamstvene rokove te odabrati najpovoljnijeg izvođača radova koji zadovoljava sve uvjete natječaja. Također, trebamo procijeniti kad je najbolje vrijeme za radove koji će trajati dva mjeseca, s obzirom da se radi o staroj gradskoj jezgri, s obzirom da se treba skidati krov, pa jesenske kiše tu znaju biti nezgodne, i s obzirom da imamo ograničen rok do kada trebamo pravdati dobivena sredstva nadležnog ministarstva. Naime, od Ministarstva kulture smo za prvu fazu obnove dobili 450 tisuća kuna, a ostatak ćemo podmiriti novcem iz gradskog proračuna. U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku pripremili smo dokumentaciju i za daljnje radove na Gradskoj vijećnici, no ovo sad nam je prioritet.', kazao je mr.sc. Danijel Mileta,zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Kao prioritet se postavila sanacija krovišta koje prokišnjava uslijed dotrajalosti dijelova konstrukcije i oštećenih crjepova, te će se željeznom ogradom onemogućiti pristup na krov neovlaštenim osobama. Posljedično su zidovi oštećeni vlagom, pa će se i oni sanirati. Također će se cijelo krovište će se toplinski izolirati kamenom vunom. Zbog nepostojanja ventilacije te starosti opreme za grijanje i hlađenje, isto nije funkcionalno pa će se u potpunosti zamijeniti, uz ugradnju sustava za ventilaciju. Zamijenit će se elektroinstalacije te ugraditi sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu će se obnoviti i staviti u funkciju.

Sadašnja Gradska vijećnica je faksimilski obnovljena stara renesansna vijećnica iz prve polovine 16. stoljeća koja je srušena u Drugom svjetskom ratu za vrijeme zračnog bombardiranja. Zajedno sa Katedralom sv.Jakova urbanistički zatvara i usklađuje središnji šibenski trg – Trg Republike Hrvatske.

Krenula kružna brodska linija Mandalina - Šibenik - Martinska

Grad Šibenik od 10. srpnja započeo je s realizacijom pilot projekta kružnih brodskih linija na relaciji Mandalina – Šibenik – Martinska.

Nova brodska linija prometuje na relaciji Mandalina - Autobusni kolodvor Šibenik (ponton) - Šibenska riva (kod topova) - Martinska te natrag Martinska - Šibenska riva (kod topova) - Autobusni kolodvor Šibenik (ponton) - Mandalina. Cijena povratne karte iznosit će simboličnih 10 kuna, a ista će se moći kupiti na brodu.

U postupku jednostavne nabave za pružanje usluge brodskog prijevoza putnika izabran je ponuditelj AvalonYachting.d.o.o. koji će obavljati prijevoz putnika brodom 'Avalon' šest puta dnevno, od ponedjeljka do nedjelje, sedam dana u tjednu prema već utvrđenom rasporedu.

Direktnim autobusom od Šibenika prema zračnim lukama u Splitu i Zadru

Grad Šibenik u sklopu provedenog javnog poziva „Nabava usluge shuttle prijevoza putnika na relaciji od grada Šibenika prema zračnim lukama u Zadru i Splitu i obrnuto“ odabrao je zajedničku ponudu auto prijevoznika Denisa Smodlake i tvrtke Pućo za održavanje direktne autobusne linije na navedenim relacijama u vremenskom periodu od dva mjeseca.

Izabrani auto prijevoznik će obavljati prijevoz za vrijeme trajanja pilot projekta povezivanja grada Šibenika s navedene dvije međunarodne zračne luke, odnosno od 29. lipnja 2019. do 28. kolovoza 2019. godine.

Pilot projekt se provodi u sklopu projekta STEP-UP (Sustainable Transport E-Planner to Upgrade the IT-HR mobility) koji se provodi iz programa prekogranične suradnje Interreg Italy – Croatia CBC Programme 2014.-2020. Jednosmjerna cijena putne karte u oba pravca je 60 kuna, a autobus će polaziti s Autobusnog kolodvora Šibenik. Vozni red može se pronaći na web stranici: www.sibenik.hr/bus

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta primio prvaka u mentalnoj aritmetici Tonyja Cvitkovića

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta primio je 10-godišnjeg Šibenčanina Tonyja Cvitkovića koji je osvojio zlatnu medalju na 4. međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici koja je tijekom lipnja održana u Beogradu.  Zamjenik gradonačelnika je Tonyju, njegovim roditeljima i voditeljici škole „Malac Genijalac“ Sarah Ivić čestitao na ovom sjajnom uspjehu, a pozdravio ih je i gradonačelnik Željko Burić.

 „Iskrene čestitke Tonyju na odličnom rezultatu i promociji našeg grada. Drago nam je što djeca u Šibeniku, zahvaljujući školi „Malac Genijalac“ , imaju priliku razvijati nove vještine i to u široj javnosti relativno nepoznatoj disciplini kao što je mentalna aritmetika, ali istovremeno razvijati svoje kognitivne sposobnosti i dodatno učiti.“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Tony Cvitković učenik je 4. razreda OŠ „Petar Krešimir IV“, a posljednjih nekoliko mjeseci polaznik je škole „Malac Genijalac“ koja se održava na Šubićevcu u sklopu koje se primjenjuje Hikari program mentalne aritmetike.

„Riječ je o programu koji se temelji na upotrebi drevne računaljke abakus čijom se vizualizacijom postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina. Djeca, prvo uče računati na abakusu, pomičući kuglice koje predstavljaju brojeve. Zatim to rade bez abakusa, tako da ga vizualiziraju i sve operacije izvode mentalno, pomicanjem kuglica u svojoj glavi na zamišljenom abakusu.“, pojasnila je voditeljica i osnivačica škole, Sarah Ivić.

Tony je na Olimpijadi u Beogradu, koja je okupila više od 1200 djece iz 15 zemalja, pobijedio u svojoj kategoriji, a koja ovisi o uzrastu i razini dosad savladanog znanja, a uz njega na Olimpijadi je sudjelovalo ukupno pet polaznika šibenske škole „Malac Genijalac“.

 Tony se zahvalio zamjeniku gradonačelnika na primanju, a otkrio je kako osim mentalne aritmetike i matematike voli igrati tenis i planira naučiti španjolski jezik. Međusobno su izmijenili i iskustva oko playstation igrice Fortnite.

Nova festivalska lokacija - Martinska posjetiteljima otvorila svoja vrata

Gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, predstavnici Šibensko-kninske županije, predstavnici Turističke zajednice Grada Šibenika, predstavnici Javne ustanove Priroda Šibensko kninske županije, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević, posjetili su Martinsku, novu i jedinstvenu festivalsku lokaciju koja je proteklog vikenda otvorila svoja vrata posjetiteljima u novom ruhu.

Na Martinskoj, koja je smještena tik preko puta grada Šibenika, na samom ulazu u šibenski kanal, zadnjih 40 dana se odvijaju intenzivni radovi na uređenju područja bivšeg autokampa Martinska, koji je desetljećima stajao zapušten. Lokaciju iznimnog potencijala, zajedničkim snagama kroz projekt Martinska odlučili su "oživjeti" organizatori šest festivala te jednog jednodnevnog događanja: Regius, Seasplash, Kanal Fest, Nox, Membrain, Blast festival, i TLM #5 warm up uz pomoć Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije te Turističke zajednice Grada Šibenika. Cilj projekta je dodatno pozicioniranje Šibenika kao jedinstvene festivalske destinacije.

Prisutni su uz vodstvo Vedrana Menige iz Pozitivnog ritma, jednog od inicijatora projekta, obišli kamp za posjetitelje, pozornice, pristanište broda, sanitarne čvorove te dodatne sadržaje na lokaciji koju krasi jedinstven pogled na Šibenik, u kojem će uživati festivalski posjetitelji i to sve do 18. kolovoza kada završava zadnji u nizu festivala - Blast fest.

"Hvala organizatorima koji su očistili nešto što je desetljećima bilo zapušteno, a ono što ćemo tek osjetiti, kao posljedicu održavanja festivala je interes za Martinsku jer ova lokacija je bajka. Martinska projekt je sjajan primjer izuzetne suradnje organizatora šest festivala, Grada, Županije i niza komunalnih tvrtki te HEP-a, koji su uz veliku želju i trud i niz problema koji se putem riješeni doveli do vidljivih rezultata. Grad će nastaviti održavati lokaciju i u narednim sezonama napraviti iskorak i Martinsku održavati kao pravi potencijal grada Šibenika." – izjavio je gradonačelnik Željko Burić.

"U zadnjih 40 dana lokaciju smo uz teške fizičke radove prilagodili i napravili sve mjere sigurnosti za posjetitelje. Koliko god imamo iskustva u produkciji ovo nam je bila jedna velika avantura koja nam daje motivaciju i odgovornost da sve funkcionira kako treba. Glavni motiv je bio što je dio nas rodom iz Šibenika, a ne živimo tu već niz godina. Htjeli smo se stoga vratiti i raditi ono za što smo se specijalizirali, u okvirima rodnog grada. Uz to se pojavila i odlična atmosfera za suradnju ovakvog tipa, privatno-javno partnerstvo s naglaskom na kreativne sadržaje i nezavisnu kulturu koja potiče interakcije koje donese beneficije zajednici." - rekao je Vedran Meniga koje se zahvalio svim suradnicima, te dodao kako je odaziv publike odličan, te su očekivanja viša nego na dosadašnjim izdanjima festivala na drugim lokacijama, a sve kao posljedica zajedničke kampanje.

Kako bi posjetitelji lakše stigli do Martinske, koja je udaljena svega nekoliko minuta vožnje brodom sa šibenske rive, uvedene su dvije brodske linije; dnevna i noćna broda Avalon. Dnevna kružna linija vozit će šest puta dnevno s polaskom iz Mandaline, a nakon toga će pristajati na pontonu kod autobusnog kolodvora i kod topova prije same Martinske, uz cijenu karte od 10 kuna. Osiguran je i noćni prijevoz koji kreće će s pontona kod kolodvora u 21:00, 22:00 i 23:00 sata, a povratak je u 06:00 autobusom s Martinske. Cijena noćnog broda je 20kn, a u kombinaciji s brodom i autobusom, povratna karta je 30 kuna.

 

 

18. travanj 2024 02:40