StoryEditorOCM
ŠibenikOBNOVA POLJANE

Novo lice središnjeg šibenskog trga do sredine 2020. godine: Točno vrijeme će pokazivati - vodeni topovi

11. prosinca 2019. - 09:43

Do početka ljeta iduće godine Šibenik će, baš kako je i najavljivano, dobiti novu, troetažnu podzemnu garažu sa 256 parkirnih mjesta, moderno uređeni i opremljeni središnji trg Poljanu, a do tada će se urediti i obližnje prometnice koje gravitiraju sadašnjem gradilištu u srcu grada.

 

Najavljuje to Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika, koji je i te kako zadovoljan dinamikom kojom splitski Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o., izabrani izvođači radova u ovom izvedbeno zahtjevnom i financijski izdašnom projektu odmiču u realizaciji posla.

 

Tri vrste kamene podloge

 

- Budući da je riječ o jedinstvenom projektu koji čini neodvojivu cjelinu, sve ukazuje na to da će se i podzemna garaža i središnji šibenski trg otvoriti do početka ljeta iduće godine, a nemamo razloga ne povjerovati da će se prije svečanog otvorenja Poljane završiti i radovi u Ulici kralja Zvonimira te obližnjim ulicama. Što se tiče Poljane, sa zadovoljstvom mogu konstatirati da su sve poduzete radnje obavljene u okvirima planiranih rokova. Prezadovoljni smo izvođačem radova i ozbiljnošću kojom se prihvatio posla. Poljana je školski primjer idealnog gradilišta, pa me ne čudi što oko ograde unutar koje se odvijaju radovi svakodnevno možemo vidjeti vlasnike naših građevinskih tvrtki ili građane kojima je i samima drago što mogu svjedočiti predanosti i pedantnosti izvođača. Uostalom, svi znamo da se na Poljani radilo i subotama, i nedjeljama i da je u jednom trenutku na dubini od 11 metara istodobno kuckalo pet teških strojeva. Do sada takav način rada nije viđen u Šibeniku - ističe Mileta.

 

Cijela investicija “teška” je 50 milijuna kuna, a od toga će na uređenje garaže i sadržaja u njezinoj funkciji biti izdvojeno 34 milijuna kuna. Projekt podrazumijeva gradnju garažu, popločanje Poljane, uređenje okoliša i kontakt zone između Gradske knjižnice Jurja Šižgorića i Poljane, zamjenu semafora, rekonstrukciju prometnice - čak i nogostupa oko crkve Gospe van grada, odnosno poteza od ulaza u Zlatovićevu ulicu...

 

Ovih se dana, dodaje zamjenik gradonačelnika, na posljednjoj garažnoj ploči postavlja izolacijski sloj, a naziru se i konture sadržaja na središnjem trgu. Slijedi faza popločavanja Poljane kamenom vrijednim više od sedam milijuna kuna.

 

- Bit će postavljene tri vrste kamena i to kirmenjak, najpoznatiji arhitektonsko-građevni kamen iz Istre, drugi je kamen Plano, kako smo ga nazvali po kamenolomu iz kojeg dolazi, a plavičaste je boje, dok je treći dolit iz okolice Dubrovnika s kojim smo već popločavali nogostupe u Šibeniku. Računamo da ćemo na Poljani postaviti oko 3300 kvadrata kamena plus dio nogostupa oko crkve Gospe van grada. Bit će dopremljeno oko 350 kubika kamena u 40-ak šlepera, a postavljat će se nekoliko mjeseci. Za različitu vrstu kamena smo se odlučili zbog veličine plohe i sukladno odluci projektanta o isticanju pješačkih tokova. Podsjećam da je za vizualno uređenje Poljane 2011. godine rad arhitekata Ateliera Minerva pobijedio na natječaju Društva arhitekata i da je na osnovu njega razrađen glavni i izvedbeni projekt te da je struka u tom pogledu ponudila najbolje rješenje. istina je da bi zadana površina trga izgledala prilično jednolično da je sva, primjerice - u dolitu. Ovako će njen konačni izgled biti vrlo urban ne samo u vizualnom, već i sadržajnom pogledu - uvjeren je zamjenik gradonačelnika.

 

S obzirom na ne baš sretna šibenska iskustva sa fontanama, mnogi su se Šibenčani pitali hoće li se gradska uprava Šibenika u posljednji trenutak odlučiti za “diskvalifikaciju” fontane iz projekta. Mileta, međutim, odlučno najavljuje kako će fontana definitivno biti još jedna šibenska atrakcija. Njezine se konture, veli, već ocrtavaju na Poljani.

 

Vodeni sat

 

- Fontana će zapravo tvoriti takozvani vodeni sat. Vodeni topovi će pokazivati koliko je sati. Mi smo baš htjeli da na trgu bude nešto atraktivno, nešto drugačije, nešto što dosad nije bilo viđeno, iako grad Šibenik u neku ruku zaista nije imao sreće sa dosadašnjim fontanama, točnije sa održavanjem samih fontana. “Lavčevićev” podizvođač, jedna tvrtka koja je i u Zagrebu postavila i održava fontane provela je prethodna istraživanja svih parametara, pa i utjecaja vjetra, i imamo povratnu informaciju i uvjeravanja kako ne postoje opravdani razlozi da ne postupimo po izvornom projektu. Visina mlaznica vodenih topova će se automatski podešavati prema vanjskim utjecajima i Šibenik će zaista dobiti još jednu atrakciju. Građani također mogu primjetiti i konture pitara koji su predviđeni za hortikulturno oplemenjenje Poljane, temelje nadstrešnice od preko stotinu kvadrata koja će također biti vizualno atraktivna i “pratiti krov” Gradske knjižnice. U kamenu će biti naznačeni i pješački koridori, postavit će se i led rasvjeta... Iz unutrašnjosti garaže, pak, predviđena su dva izlazna mjesta. Jedan će biti samo pješački, a drugi će biti povezan i liftom. Odlučili smo se zadržati i tradicionalne kioske koji su trg resili desetljećima, pa će oni biti inkorporirani u sklopu spomenutih izlaza iz Poljane - najavio je Mileta.

Novi prometni trak

Umjesto tri prometne trake, koliko ih je do sada bilo između Krešimirovog doma i Poljane, umetnuli smo još jednu. Poljana će se suziti za par metara, ali ta nova traka će, uz pomoć novih semafora, omogućiti nesmetano prometovanje, odnosno elegantan ulaz u Poljanu i iz smjera Vanjskoga, a i iz smjera Doma zdravlja - napomenut će zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Račun ‘težak’ 17 milijuna kuna

Radove vrijedne oko 50 milijuna kuna, bez PDV-a, s polovicom svote financira Gradski parking, dok će ostatak biti “pokriven” iz šibenskog gradskog proračuna. Za sada je, po Miletinim riječima, izvođač radova ispostavio investitoru račune u vrijednosti oko 17 milijuna kuna.

17. travanj 2024 00:00