StoryEditorOCM
Šibenik'Idemo do grada'

Njih 14 dobilo 155 tisuća kuna: doznajte kojim programima u predsezoni i posezoni kreativci žele unijeti život u šibensku jezgru

21. ožujka 2019. - 13:23

Za realizaciju 14 najkreativnijih manifestacija koje će se tijekom ove godine održati u sklopu programa "Idemo do grada", iz šibenskog gradskog proračuna i Turističke zajednice osigurano je 155 tisuća kuna.

Cilj je, tumači Dino Karađole, prvi čovjek TZ-a, sadržajno oplemeniti stari dio grada, stavljajući naglasak na predsezonska, odnosno posezonska događanja. Gradska je uprava Šibenika već odredila neke mjere za olakšanje poslovanja poduzetnicima koji rade na području stare gradske jezgre, a projekt "Idemo do grada", po riječima Željka Burića, šibenskog gradonačelnika, svojevrsna je kulturna nadogradnja i model oživljavanja trgova i ulica u "mrtvoj" sezoni.


Šibenčanima i njihovim gostima nudit će se najrazličitiji sadržaji, od ekoloških radionica do eno-gastronomskih doživljaja i kulturnih zbivanja. Na dvodnevnoj eno-gastronomskoj manifestaciji GuSHti posjetitelji će, primjerice, početkom svibnja na Maloj loži moći kušati vina 15 županijskih vinara, a organizator najavljuje i mogućnost predstavljanja domaće craft pivovare, kao i lokalnih proizvođača sira i tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.

Program uključuje i prikazivanje filmova na otvorenom, uz čašu vina, organizaciju tajne večere na nepoznatoj lokaciji, specijaliziranih vinskih tura gradom koje će voditi Mia Deković, najbolja hrvatska turistička vodičica, eno-gastro kviz, čije je vođenje kroz pitanja i asocijacije koje će igrače voditi kroz povijest Šibenika, vinske sorte i "ukusne teme" povjereno Morani Zibar, "televizijskoj lovkinji" te gastro-izazov u kojemu će ekipe sastavljene od vinara, blogera i kuharskih entuzijasta timski pripremati jela od zadanih namirnica.

Program 'Parkiranje'

U sastavljanju maštovitog programa iskazala se i šibenska Udruga Prixa koja će svoje adute "parkirati" u gradskom đardinu koncem svibnja. Program je i nazvan "Parkiranje". Upravo u šibenskom parku, naime, umjetnici će sugrađanima oživiti zaboravljene mitove i stare legende vezane uz Šibenik, a najavljuju i druge kreativne sadržaje. Manifestacija će biti zanimljiva i najmlađima jer će to biti prilika da se okušaju u slikanju motiva gradskih mitova i legendi, to prije što će kasnije njihove slike biti uvezane u slikovnice dostupne za čitanje prolaznicima i turistima tijekom godine. Glavni događaj i okosnica druženja u đardinu bit će, najavljuju iz "Prixe", izrada velikog kaširanog zmaja koji će se postaviti u parku i tamo ostati - do daljnjega.

Među zanimljivije projekte spada i "ADRIA AID - Za čisti Jadran", edukativno-ekološka manifestacija Croatia travel festivala koji podrazumijeva radionice, predavanja i okrugli stol na temu "Plastika i mikroplastika - ekološki problem 21. stoljeća" na kojima će pričati stručnjaci iz svijeta znanosti, ronilaštva, pomorstva i ekologije.

Kao sastavni dio programa predviđena je i ekološka akcija čišćenja morskog dna od topova na šibenskoj rivi do plaže Banj koja će biti realizirana u suradnji s Emilom Lemcem i ronilačkim centrom "Mediterraneo", a pridružit će joj se ronilački centri iz Splita, Dubrovnika, Slavonskog Broda, Pule, Karlovca, Duge Rese i Zagreba.

"Idemo do grada" objedinjuje i izabrane programe Udruge RatCat, Supertoon, Plesnog teatra Sjene, "Šibensku luganigijadu", kviz udruge "Šibenik", caffe bara "NaMaLo", Kinokluba "Šibenik", Likovne udruge 9, Kontra Napada, Udruge turističkih vodiča "Mihovil" te KU "Šuštine".

20. travanj 2024 10:35