StoryEditorOCM
ŠibenikŽeljko Burić

Ne brine se zbog gubitka (formalne) većine u Gradskom vijeću: Dovoljno smo jaki i bez Zmijanovića!

Piše Davorka Blažević
28. svibnja 2020. - 16:12

Istupanje gradskog vijećnika Branimira Zmijanovića iz HDZ-a, otvara pitanje vladajuće većine u šibenskom Gradskom vijeću i može dovesti do destabiliziranja vlasti u gradu.

HDZ, naime, nakon Zmijanovićeva raskida veza sa strankom, ima 10 od ukupno 25 vijećničkih mjesta u GV-u. Smatra se, doduše, da uvijek može računati na potporu vijećnika HSLS-a Siniše Bušca i nezavisnog Borisa Dukića, ali to je samo 12 ruku. Zmijanović je bio ona prijeko potrebna – trinaesta. Tko bi mogao, umjesto njega, pomoći HDZ-u da mandat završi do kraja bez većih potresa? Pregovara li HDZ s nekim od potencijalnih kandidata iz tzv. gradske oporbe, ili unaprijed računa na vijećnika Hrvatske konzervativne stranke Nikicu Penđera, koji je u prošlom mandatu bio jedan od šibenskih dogradonačelnika u HDZ-ovoj vlasti, ali tijekom tri godine svog vijećničkog mandata ni jednom se nije pojavio na sjednici GV-a?
Gradonačelnik Željko Burić time, međutim, ne “razbija glavu”.

Nema pregovora

Na pitanje pregovara li HDZ s nekim od vijećnika iz opozicije o makar “programskoj potpori”, Burić decidirano kaže:
– Ne, ne pregovaram ni sa kim, niti to imam namjeru činiti jer smatram da Grad Šibenik ima izuzetne rezultate i da svaki vijećnik ima odgovornost prema građanima, pa očekujem da će prema svemu što pred njih dođe iz gradske uprave imati osjećaj odgovornosti i podržati realizaciju svih započetih ili pripremljenih projekata. A ako budu postupali kalkulantski i politikantski, a na štetu građana, HDZ je dovoljno jak da može, ako treba, makar i u samom finišu mandata, ići i na izvanredne izbore. Iako, osobno to smatram besmislenim i nepotrebnim. Ali, ja ne želim silovati stvari, nego raditi, nastaviti projekte koje smo započeli, i pritom očekujem da ih podrže i vijećnici koji nisu članovi HDZ-a – kaže Burić.
Gradonačelnik posebno ističe kako mu je žao što se Branimir Zmijanović prije donošenja radikalne odluke o napuštanju HDZ-a nije obratio njemu, što s njim nije ni razgovarao, a to je svakako očekivao...

– Naravno da svatko ima pravo na svoja politička stajališta i svoja nezadovoljstva, ali, s obzirom da između nas nikad nije bilo ni jednog prijepornog trenutka ili nesporazuma, bilo bi očekivano da je došao i objasnio mi o čemu se radi, zašto je nezadovoljan i što je dovelo do njegove odluke. Nažalost, to nije učinio.
Odvjetnik Branimir Zmijanović najavio je da će kao vijećnik u Gradskom vijeću glasati po vlastitoj savjesti, kako je činio i dosad. A što to znači, kaže Burić, vidjet ćemo...
U svakom slučaju, trenutačno mu to nije prva preokupacija, vjeruje u razum i odgovornost vijećnika koji znaju što je interes grada, i svim je svojim kapacitetima usmjeren na realizaciju velikih šibenskih projekata. •

Vidjet ćemo što će biti...

- Osim toga, koliko znam, Branimirova supruga Ljiljana, koja je također istupila iz HDZ-a, vodi sudski postupak s NP Krka, i sud će, a ne Grad, dati pravorijek. Ako se pokaže da je gospođa Zmijanović bila u pravu, onda ona zaslužuje ispriku svih po vertikali, iako lokalna razina s tim nema baš ništa. Ali, ako se pokaže – ističe Burić – da nije bila u pravu, obitelj Zmijanović će imati veliki problem objasniti jesu li u politici bili zbog osobnih interesa ili zbog rada za opće dobro građana.

19. travanj 2024 05:49