StoryEditorOCM
ŠibenikPOTrOŠAČKA TUGA

Naš čitatelj doživio šok kad je vidio račun za par stvarčica koje je kupio u samoposluzi

Piše Ivica Marković/SD
16. kolovoza 2022. - 13:38

Ludilo cijena svega i svačega se, iz dana u dan nastavlja se u Lijepoj našoj.

Nema dana da ne odem u samoposlugu i ponovno, iznova doživin "cjenovni šok" koji će možda postat i neka psihijatrijska dijagnoza, budući da ćemo uskoro svi, ako već i nemamo, imat strahove od ulaska u najobičnije samoposluge, jer nećemo znat šta će nas tamo dočekat.

I tako ja jučer kupim devet feta "gumenka", odnosno jednog od onih sireva u kojima nema "ni šušta, ni gušta", ali su najjeftiniji. Ovaj, koji se zove gauda, a da gaude nije ni vidija, još je bija na akciji.

Kažem šefici "moje" samoposluge da mi ga nariže na debljinu tri, kako bi ga baren ćutija ispod jezika. Nakon devet feta sira, uzmen tri fete mortadele (bez maslina), rezane na tri, koje san, kad san doša doma pririza na pola, tako da san dobija šest feta. Uzmen dvi bublice "panino peciva" i jednu lamicu, za jednokratno brijanje, a možda i rizanje žila.

I oden na kasu.

Kad na kasi šok, nevjerica, tuga, prouzročena činjenicom i spoznajem da nas hrvatski (p)oduzetnici deru ka ovce i iz dana u dan povećavaju cijene, iako cijena goriva na benzinskim crpkama već treći put za redom pada.

Ka, bilo mi je jasno zašto cijene idu "u nebo", kad je gorivo počelo rast, ali mi isto tako sad ne ide u glavu zašto cijene prehrambenih i ostalih artikala ne padaju, jer gorivo pojeftinije. Zašto? Pa upravo zato jer hrvatski (p)oduzetnici žele u džep stavit šta više love i love u mutnom, dok god to mogu i dok im to država dozvoljava, a država dozvoljava, jer kaže da je ovo tržišna ekonomija.

Dakle, cijena koju mi je nasmiješena djelatnica dučana izbacila na kasi bila je nekoliko lipa manja od 52 kune?! I to za devet feta sira, tri fete mortadele, dvi bublice i jednu lamicu za jednokratnu upotrebu.

Za poludit, da čovik ne poviruje. Platin ja to i s računom odem kod šefice "mog" dućana koja je još rizala na aparatu za salame i sireve. Pokažen joj račun i pitan je, koliko bi on iznosija prije ludila poskupljenja, zbog goriva, rata u Ukrajini, izmjene mjesečevih mjera, oseke, plime....

"A, račun je ovaj prije "ludila" sigurno bija manji, za najmanje 15 kuna, ako ne i više", odgovara ona meni.

Dakle, u neko lipše vrime, prije samo nekoliko miseci račun bi bija, najviše 37-38 kuna. A, šta nas čeka za koji misec ili krajen lita, straj me i pomislit.

24. travanj 2024 17:52