StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Nakon godinu i pol pregovora: U Studentskom centru dobili kolektivni ugovor, plaće rastu za oko 15 posto

12. ožujka 2019. - 18:49

Zaposlenici Studentskog centra (SC) u Šibeniku više neće imati najniže plaće u odnosu na svoje kolege u drugim studentskim centrima u Hrvatskoj.

Zahvaljujući jučer potpisanom kolektivnom ugovoru, plaće radnika šibenskog SC-a bit će veće za oko 15 posto, a ugovorom su riješena i druga materijalna prava koja do sada nisu bila regulirana nikakvim pravilnicima.

 

 

U šibenskom SC-u zaposleno je 18 radnika, od kojih je 14 u sindikatu. Najniža osnovna plaća do sada je bila nešto manja od 4000 kuna, a najviša je iznosila oko 7500 kuna i primala ju je ravnateljica.


Kolektivni ugovor potpisali su predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u studentskim centrima te Veleučilišta i uprave SC-a u Šibeniku. Pregovori su poprilično trajali, čak godinu i pol, a prije nekoliko mjeseci sindikat je zaprijetio i štrajkom zbog zastoja u pregovorima. Do štrajka ipak nije došlo i sada svi tvrde da su zadovoljni postignutim dogovorom. Najvećim uspjehom sindikalisti smatraju to što se plaće ubuduće neće moći mijenjati jednostrano, kako poslodavac procijeni, nego isključivo dogovorom obiju strana.


Nikola Kutleša, povjerenik splitske podružnice SSZSC-a, kojemu pripada i šibenski ogranak, smatra da je potpisivanjem ovoga kolektivnog ugovora u trajanju od dvije godine probijen led, te će, vjeruje, svako novo pregovaranje ići lakše i brže.

– Šibenik se s ovim pomaknuo u materijalnim pravima, plaće su povećane za oko 15 posto, s tim da će paralelno rasti kako se bude dizala državna osnovica, a regulirano je, među ostalim, i trajanje godišnjih odmora. Normalno da su radnici u ovim pregovorima htjeli više, a poslodavac manje, ali našli smo konsenzus. Malo je duže trajalo nego što je uobičajeno, ali ovo je prvi kolektivni ugovor koji su dobili zaposlenici šibenskog SC-a – naglasio je Kutleša, a ugovorom zajamčena materijalna prava sindikalna je povjerenica u SC-u Marijana Vrančić nazvala "zlatnom sredinom". Zadovoljan je i dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća SC-a.

 

 

– Moram reći da je SC Šibenik kolektivnim ugovorom napravio veliki iskorak, a još prije i 2015. godine, kad je otvoren studentski restoran. Do tada se SC bavio samo studentskim ugovorima, a najveći dio prihoda i poslova obavljao je u vezi s tim. Nakon otvaranja menze broj zaposlenika povećao se na 18 ljudi, a kada bude otvoren novi dom na Palacinu, bit će više od 30 zaposlenih. Zbog toga smo smatrali da se materijalna prava zaposlenih mogu bolje i kvalitetnije urediti, budući da se uvelike promijenio opseg poslova i time i prihodi SC-a, a sve sa svrhom da se poboljša poslovanje, a posebno ono vezano uz studente – zaključio je Malenica.

17. travanj 2024 23:31