StoryEditorOCM
Šibeniksvjetsko, a naše

Na malom otoku šibenskog arhipelaga razvija se veliki projekt: Zlarinski 3D printer osvojit će planet

Piše Jordanka Grubač
12. lipnja 2021. - 10:57

Kad smo tamo negdje 2015. godine pisali o tome kako je na Zlarinu proizveden prvi 3D printer u “domaćoj” proizvodnji u cijeloj regiji, sve je to izgledalo kao neka fantastična priča jer 3D printeri nisu bili čak ni previše poznati u široj javnosti.

Tada je to proizvela tvrtka "Darko strojevi", odnosno dvojica zlarinskih suradnika, dr. Darko Gojanović i Goran Jeličić. Darko Gojanović, doktor znanosti i do mirovine sveučilišni profesor, s velikim dijelom radnog staža u Silicijskoj dolini, a u mirovini neko vrijeme predavač na Splitskom sveučilištu (PMF), u Jeličiću je našao odličnog suradnika, a kako su se počeli baviti razvijanjem 3D printera uz pomoć fondova EU-a, osnovali su novu tvrtku "Zlarin strojevi". Bave se i robotikom i automatizacijom, i da ne bi bilo zabune oko imena tvrtke - sve se to zaista i radi na Zlarinu!

Vodeći u svijetu

Svoj prvi 3D printer još uvijek imaju, u međuvremenu su proizveli još petnaestak za tržište, jedan je dospio i u Grad Šibenik u Centar za (?). Međutim, sami se nisu željeli baviti prodajom i marketingom, nego su se okrenuli razvoju 3D printera i evo kao posljednje proizveli apsolutnu svjetsku inovaciju: višemosni, u svijetu trenutačno vodeći 3D printer. Što to znači?

- Prvo treba reći da ovaj 3D printer spada u klasu FDM (Fused Deposition Modeling) printera ili - opisno - printera koji koriste plastiku, tope je i nanose sloj po sloj kako bi se stvorio objekt. FDM su, općenito, najrasprostranjeniji u svijetu zbog niske cijene. Međutim, oni su notorno spori pa se imalo kompliciraniji i veći objekt može printati i po nekoliko dana.

image
Moćni 3D printer koji razvijaju na Zlarinu

A sada, naša kompanija "Zlarin strojevi" uz pomoć EU novca razvila je jedinstvenu tehnologiju printera koji koristi dva ili više mostova, a svaki most ima jednu glavu za printanje. To znatno ubrzava printanje i posao završava u dva puta kraćem vremenu od bilo kojeg drugog printera na svijetu! Na primjer, u našem printeru s dvije glave model auta koji bi se printao dva dana, isprinta se u jednom danu.

Ista se tehnologija, govori dr. Darko Gojanović, može primijeniti na printere većih dimenzija u koje se može smjestiti i više mostova s više glava za printanje.
- Dakle, printer s N mostova mogao bi obaviti posao u N kraćem vremenu i to je njegova golema prednost.

Nema gubitka vremena

Srce ovakvog inovativnog 3D printera pogonjeno je, govore Gojanović i Jeličić, vlastitim i inovativnim razvojnim programom za optimizaciju. To znači da se za svaki printani sloj optimalno raspodjeljuje posao pa svaki most printa u podjednakom vremenu. Tako ne dolazi do gubitka vremena kad jedan od mostova čeka da prethodni završi posao. A dio njihove razvijene tehnologije donio je i program po kojem je osigurano da se dva mosta nikad ne sudare!

- Dodatno svojstvo ovakvog printera je da može printati dva puta brže veliki objekt ili istovremeni printati dva različita ili pak ista objekta. Znači, ovaj se naš razvijeni 3D printer može gledati kao dva printera u jednom, ali s mogućnostima printanja većih objekata dva puta brže od ostalih printera na svijetu.

image
Ovaj 3D printer osmišljen na Zlarinu može isprintati automobil Tesla u punoj veličini

Na jednoj nam slici zlarinski dvojac pokazuje mogućnost, odnosno koncept velikog printera od 5 metara s 10 mostova, koji koristi razvijenu tehnologiju iz njihova projekta, gdje bi se cijeli auto za testiranje mogao isprintati za jedan dan. Pokazuju mi i sliku printera koji printa model Tesla auta u punoj veličini.

- Nadamo se da će naš printer naći put do tržišta - govori na kraju dr. Darko Gojanović, napominjući da je projekt sufinanciran i novcem Ministarstva gospodarstva i poduzetništva pod nazivom “Razvoj naprednog višenamjenskog 3D printera” te da su na projektu sudjelovali on, dr. Darko Gojanović, Goran Jeličić i Damir Modrić.

18. travanj 2024 16:59