StoryEditorOCM
Šibenikugroženi proizvodni pogoni

Muke šibenskih poduzetnika: ‘Više izdvajamo za struju nego za plaće radnika‘

Piše Šibenski.hr
12. listopada 2022. - 13:01
Hoće li šibenski poduzetnici biti prisiljeni gasiti svoje pogone zbog visoke cijene električne energije?  ilustracija/Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Da, poduzetnike u posljednje vrijeme muči veliko poskupljenje električne energije, a iznimka nisu ni šibenski poduzetnici. Neki od njih za električnu energiju izdvajaju više nego za plaće radnicima. Vladine mjere privremena su pomoć, a dugotrajno rješenje vide u solarnim panelima.

Hoće li vrtoglavo povećanje cijena struje ugasiti proizvodne pogone u šibenskoj poduzetničkoj zoni!? U tvrtki za proizvodnju stakla, koja zapošljava desetak radnika, kažu - postoji realna opasnost za to, piše HTV

- Budući da obrada stakla troši puno energije, većini u Hrvatskoj se povećala cijena za energiju 4 do 5 puta. Znači, 400 do 500 posto, naglašava Živko Mikulandra, vlasnik tvrtke za proizvodnju stakla u poduzetničkoj zoni PODI.

Otkazi mu nisu opcija jer ima deficit radnika. 

- Iznos koji plaćamo mjesečno za energiju, struju približno je jednak neto plaćama radnika koji rade na tome, istaknuo je Mikulandra.

Mjere Vlade, koje su aktivne od listopada do ožujka, ublažit će probleme. No u međuvremenu su stigli računi za prethodne mjesece.

- Problem je četiri prethodna mjeseca gdje moramo plaćati 500 posto veće račune, govori.

- Ima nekih kvalitetnih stvari koje će kratkoročno pomoći. Mislim da iz pozicije poduzetnika apsolutno nedostaje ona osnovna stvar. Jednogodišnja mjera trebala je biti da se značajno intervenira u porez na dohodak i u doprinose koji se iz plaća uplaćuju u mirovinski stup, rekao je Roko Vuletić, direktor brodogradilišta u Šibeniku.

Najbolji ‘lijek‘ za poskupljenja i dugoročna alternativa su - solarni paneli.

- Posebno grad mora pomoći u tome da u naredne dvije godine sve hale na Podima moraju imati solarne panele, rekao je Mikulandra.

Grad je dosad zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i resornim ministarstvom sufinancirao solarne panele kućanstvima u iznosu do 50 posto. Za poduzetnike je situacija drugačija. 

- Kod samih privatnika, odnosno poduzetnika, tu govorimo o direktnim kontaktima s HEP-om, odnosno s ministarstvom, s obzirom na to da se radi o dosta velikim investicijama. Kad se govori o projektnoj dokumentaciji, grad Šibenik nema stručnjaka za projektnu dokumentaciju, istaknuo je Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

U šibenskom brodogradilištu imaju plan kako doskočiti poskupljenju energenata. Želja im je postaviti solarnu elektranu, kojom bi pokrili 90 posto potreba za električnom energijom.

- Prije dvije godine smo sudjelovali na natječaju Fonda za zaštitu okoliša s gotovim projektom koji je dobro ocijenjen, ali nažalost nije alocirano dovoljno sredstava. Imamo jedan apsurd, da iako u Nacionalnom planu oporavka EU, koji je Hrvatskoj odobren, postoje enormna sredstva upravo za tu svrhu, jednostavno administracija ne može naći način kako da odobri projekte iz već održanog natječaja, rekao je Vuletić, a prenosi HTV

23. travanj 2024 22:53