StoryEditorOCM
Šibenikšibenik

Mnogi još ne znaju za spasonosnu opciju vikendom i praznicima: Rasterećenje Hitne - dežurstva i u Domu zdravlja

Piše Katarina Rudan
17. listopada 2019. - 11:19

Nakon što su vijećnici Skupštine Šibensko-kninske županije još 31. srpnja izglasali Odluku o uvođenju posebnog dežurstva u djelatnosti obiteljske medicine i izvan radnog vremena ordinacija opće medicine, Dom zdravlja Šibenik krenuo je u provođenje te odluke. Posebno dežurstvo, kao dodatna zdravstvena usluga organizirano je u dane vikenda, praznika i blagdana. Točnije, subotom od 15 do 20 sati, a praznikom i blagdanima od 8 do 20 sati i to u ordinaciji u prizemlju šibenskog Doma zdravlja.

Upravo ta ustanova, kojoj je osnivač Šibensko-kninska županija, imala je obavezu osigurati i prostor i liječničke timove za posebna dežurstva, za što je trebalo vremena, ali prije svega potpisivanje ugovora s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo(HZZO) radi financiranja dodatnih troškova.

Otežan dolazak zbog radova

- S potpisivanjem ugovora s HZZO-om malo se kasnilo i posebna dežurstva su krenula sredinom rujna. Iza nas je tek nekoliko vikenda i jedan državni praznik kojeg su dežurni timovi odradili i mogu reći da to dobro ide. Javnost, odnosno naši pacijenti, do sada nisu bili dovoljno informirani o uvođenju posebnog dežurstava u Domu zdravlja, no kad se glas pročuje sigurni smo da će mnogi, ako im zatreba hitna liječnička pomoć u dane vikenda, praznika i blagdana, zatražiti ju u Domu zdravlja.

 

 

Dosadašnja iskustva su da je u vrijeme posebnog dežurstva liječničku pomoć zatražilo pet ili šest pacijenata po smjeni, što je za početak zadovoljavajuće, kazuje ravnatelj ustanove Joško Jurić i dodaje kako vjeruje da će s vremenom sve više pacijenata subotom poslije podne, nedjeljom, blagdanima i praznikom umjesto na Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP), liječniku ići na Dom zdravlja. Jedini je problem što su lokacijski udaljeni, pa pacijent koji je bio u ambulanti posebnog dežurstva u Domu zdravlja, ako mu liječnik odredi daljnju trijažu svejedno morati otići na Objedinjeni hitni bolnički prijem(OHPB), koji se nalazi u krugu Opće bolnice Šibenik.

- Idealno bi bilo da je ambulanta posebnog dežurstva u blizini OHBP-a, jer je ona organizirana na način da rastereti hitni bolnički prijem. Međutim, prostorne mogućnosti na Poliklinici, gdje je logično da bude stacionirano posebno dežurstvo, to nisu dozvolile. Naprosto, nema prostora i jedino rješenje je bila zgrada Dom zdravlja, ambulanta na bočnom ulazu s glavne prometnice, kaže Jurić.

Ta glavna prometnica je Ulica kralja Zvonimira, u kojoj se izvode radovi na Aglomeraciji Šibenik i od ponedjeljka je u potpunosti zatvorena za promet, što će dodatno otežati dolazak pacijenata u ambulantu, ne samo posebnog dežurstva, već i ambulante opće obiteljske medicine koje rade svakim radnim danom. Tako će biti sve do sredine lipnja slijedeće godine, kad bi radovi trebali biti završeni.

 

 

- Naravno da je to otežavajuća okolnost, ali svi skupa moramo biti strpljivi, jer znamo što ti radovi znače za grad i sve nas koji u njemu živimo, kaže Jurić. Na pitanje je li bilo otpora među liječnicima kad su dobili vijest da se uvodi posebno dežurstvo odgovara da tu zaista nije bilo nikakvih problema. Kako kod liječničkih ekipa kojima je poslodavac Dom zdravlja, tako i kod liječnika u koncesiji, odnosno privatnih.

Bez otpora liječnika

- Dugo se vremena na tu temu razgovaralo izmđu sindikatima liječnika i medicinskih sestara, HZZO-e i resornog ministarstva i donesen je zajednički stav da je posebno dežurstvo obaveza svih liječnika, i koncesionara i onih koji su u sastavu domova zdravlja, tako da tu zaista nismo imali nikakvih otpora. U slučaju našeg Doma zdravlja Šibenik, koji pokriva područje od Rogoznice do Pirovca te do Skradina, a s obzirom na brojčano stanje liječnika koji ordiniraju na tom prostoru, svakog liječnika posebno dežurstvo dopadne jednom u dva mjeseca što nije puno, rekao je Jurić.

Inače, sredstva za opremanje ambulante posebnog dežurstva osigurala je Šibensko-kninska županija kao osnivač, HZZO je potpisao ugovor sa svim liječnicima i osigurao dodatna sredstva za plaćanje rada u dežurstvu. Ugovor je potpisan i s Domom zdravlja kojemu je na godišnjoj razini odobreno oko 60.000 kuna za potrošni materijal u ambulanti posebnog dežurstva.

ČETRDESETAK TIMOVA Liječnička solidarnost

Dom zdravlja Šibenik zapošljava oko 170 djelatnika, među kojima je najveći broj liječnika i medicinskih sestara, a najmanje je zaposlenih u upravi. Dvadesetak je timova opće obiteljske medicine Doma zdravlja te isto toliko timova koncesionara. Dobra je stvar što smo mi svakodnevno u kontaktu s koncesionarima i zajednički zapravo radimo shemu i raspored dežurstava, tako da u niti jednom trenutku do sada nismo imali bilo kakvih problema. Uostalom, svi su oni kolege, poznaju se i lako među sobom naprave zamjenu dežurstva, rekao je Jurić.

18. travanj 2024 19:05