StoryEditorOCM
ŠibenikPotpisali Burić i Tolušić

Ministarstvo poljoprivrede iznosom od pola milijuna kuna financira uređenje uljare na otoku Kapriju

Piše Šibenski.hr
30. studenog 2018. - 14:40

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas su u Zagrebu potpisali Sporazum o financiranju programa obnove uljare i zavičajnog muzeja na otoku Kapriju. Temeljem potpisanog Sporazuma, Ministarstvo poljoprivrede iznosom od 500.000 kuna financirat će uređenje prostora i obnovu uljare, opremanje postrojenja za preradu masline te uređenje zavičajnog muzeja na otoku Kapriju koji se nalazi u sklopu iste zgrade.

„Ovom prilikom čestitam Mjesnom odboru Kaprije jer je ovaj projekt zasluga njihove višegodišnje upornosti i truda. Prostorom u kojem je potrebno izvesti manje građevinske radove upravljat će Mjesni odbor Kaprije, a postrojenjem bi se koristili tamošnji poljoprivrednici, maslinari, okupljeni u Udrugu maslinara i magunjara. Otočni život je specifičan, a stanovnici otoka u svakodnevnom životu susreću se s brojnim poteškoćama u primarnim organizacijskim i infrastrukturnim potrebama. Poljoprivredna djelatnost na otoku uvijek je bila okosnica života, a ovim projektom svakako će se olakšati razvoj maslinarske djelatnosti na Kapriju.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Predsjednik Mjesnog odbora Kaprije Dinko Jelovčić istaknuo je kako uređenje prostora uljare mnogo znači daljnjoj revitalizaciji otoka te očuvanju tradicijskih vrijednosti.

„Uljara je stoljetni san svih Kaprijanaca koji će, po okončanju radova, končano svoje masline moći prerađivati na otoku. Vjerujem kako će se ovime i mlađe generacije Kaprijanaca potaknuti da se bave poljoprivrednom djelatnosti.“, kazao je Jelovčić.

 

 

 

25. travanj 2024 22:59