StoryEditorOCM
ŠibenikE-dnevnici, što je to

Mi hodamo po drvenim gredama a učionice nam smrde po nafti

20. siječnja 2017. - 20:19

Normalizirao se život u OŠ Vrpolje, jedinoj preostaloj samostalnoj seoskoj školi na prostoru Grada Šibenika i županije. Za najveće nedavne studeni radi zamrznutih cijevi bez vode u sanitarnim prostorima nekoliko dana bile su područne škole u Boraji i Danilu što je na sreću prošlo bez štete na instalacijama, govori ravnateljica Marija Konjevoda. Takve nevolje, pojasnila je, nije bilo u trećoj školi kojoj je vrpoljačka matična, onoj u Perkoviću, a u središnjoj je zastoj otklonjen istog dana.
U uvjetima ove škole izgrađene 1938. godine riječ "normalizacija" uistinu je relativan pojam, jer kada je sve u redu i tada ovu ustanovu od drugih škola dijeli ponor desetljeća. Zamisao aktualne gradske uprave da se izgradi nova škola na obližnjoj lokaciji u javno-privatnom partnerstvu po svemu sudeći je propala, a nove namjere lokalne vlasti zasad nisu poznate. Budući da se i prije govorilo o suvremenoj školi za ovaj dio gradskog područja, Mariji Konjevoda već je dozlogrdilo godinama ponavljati istu priču.



Na sve razgovore i polemike o kurikularnim reformama i nužnosti uvođenja suvremenih elektroničkih pomagala u nastavi ovdje se mogu jedino gorko nasmijati, jer njihova škola s ukupno 130 učenika u svim podružnicama koje pohađaju djeca iz Kraljica, Danila, Boraje, Vrsnog, Lepenice, Donjeg polja, Vrpolja, Slivna, Mravnica i Sitnog Donjeg odavno ne udovoljava ni jednome suvremenome standardu.
Po opremljenosti više je zbirka još uvijek funkcionalnih antikviteta, poput peći na lož ulje kojima se griju dok razrede ispunja oštar miris nafte, a uređeno pročelje samo je varka. Kat počiva na drvenim gredama prekrivenima daščanim podom preko kojeg je u novije vrijeme postavljen laminat. Stoga strepe da se sve to jednoga dana ne obruši u prizemlje.



Niti instalacije nisu novije od šezdesetak godina, a nastava u Vrpolju osim u središnjoj školskoj zgradi odvija se još u tri susjedna nepovezana objekta u koje se nastavnici i učenici premještaju ovisno o potrebama nastave.
-U ovakvim uvjetima nije ni čudo da su nam svi računi za struju i vodu vrlo visoki, govori Marija Konjevoda. Duboko je uvjerena u opravdanost izgradnje nove škole u Vrpolju, Šibeniku najbližem naselju kojemu gravitiraju obližnja mjesta s područnim školama:
-Tri trgovine su ovdje jedna do druge i sve opstaju, zato što su drugdje zatvorene. Županija je obnovila sve škole kojima je osnivač, a mi smo gradska ustanova; uvažavajući sve druge potrebe i prioritete, pa i one ostalih škola, smatram da Vrpolje konačno treba doći na red - ta neće nam zemlja valjda potpuno opustjeti!? 
 

25. travanj 2024 14:23