StoryEditorOCM
Šibenik'VIDOVNJAK' SA ŠIBENSKIH VIDIKA

Marin Mrša, 27-godišnji poduzetnik i inovator, tvorac mobilne aplikacije 'Peekator' želi mijenjati svijet i tvrdi: Gradim tvrtke koje će ući u povijest!

Piše Marija Lončar
Ranko Šuvar/HANZA MEDIA
2. studenog 2018. - 11:24

Ima 27 godina, većinski je vlasnik tvrtke "Peekator" sa sjedištem u zagrebačkom Tehnološkom parku, koja je nazvana po mobilnoj aplikaciji koju je osmislio prije godinu dana i za koju danas sve veće zanimanje pokazuju velike korporacije. Njegova inovacija i poduzetničke vještine osigurali su mu nominaciju i ulazak u najuži krug za nagradu Central European Startup (CESA) u kategoriji "Osnivač godine" za Hrvatsku. Završio je turistički menadžment na Veleučilištu u Šibeniku, pri kraju je studija poduzetništva na Sveučilištu u Zadru, polaznik je Cotrugli Business School u Zagrebu koja centre ima po cijeloj jugoistočnoj Europi, guta knjige s tematikom o startupovima i poduzetništvu te tvrdi kako će do 35. godine života pokrenuti i osnovati još dvije tvrtke s globalnim ambicijama i potencijalima.

Njegovo ime je Marin Mrša i rođen je 1991. godine u Šibeniku. Odrastao je na Vidicima, a u djetinjstvu i mladosti, tijekom srednje škole nije se ni po čemu izdvajao od svojih vršnjaka. Danas sebe opisuje kao "poduzetnika s jasnom vizijom i misijom koju živi iz dana u dan". I koliko god to zvučalo kao fraza iz kakva priručnika o menadžmentu za opću uporabu, Mrša o tomu govori vrlo ozbiljno i promišljeno.

Što naumim - ostvarim

- Moja vizija i cilj su gradnja tvrtki koje će mijenjati svijet i ljudske živote, tvrtke koje će napraviti dramatične iskorake te tako ući u povijest. Prije svega zanima me područje tehnologije, umjetne inteligencije, kripotvaluta i blockchaina… Moja je ambicija izgradnja pravednijeg i boljeg mjesta za življenje - samouvjeren je Mrša i dodaje kako sve to govori s pokrićem, jer je, ističe, sve što je do sada najavljivao i ostvario.

 

 

- Govorio sam da ću osnovati tvrtku koja će zapošljavati ljude, da ću se preseliti u veći grad, raditi na sebi, napredovati. Mnogima se to tada činilo nestvarnim, ali ostvarilo se. U Zagreb sam došao prije godinu dana, odmah smo napravili prijavu za ulazak u Tehnološki park Zagreb, mjesto inovativnih tehnoloških tvrtki. Uspješno smo primljeni te smo sada tu. Tehnološki park je uistinu inspirativno mjesto s mnogo stvaratelja i odlično mjesto za suradnju. Tu se nalazi naš ured i tako će sigurno ostati još neko vrijeme. Puno smo toga prošli u krakom razdoblju, uspona i padova, uobičajenih za poduzetnički svijet, a trenutno smo na jednoj lijepoj uzlaznoj putanji. Nekoliko velikih klijenata nas je prepoznalo kao mladu inovativnu tvrtku i dali nam priliku za brzi rast u samom početku. Sve što radimo, radimo fokusirajući se na maksimalni rast tvrtke u što kraćem razdoblju. U planu je da sljedeće godine iziđe verzija 2.0. našeg softvera te izlazak na europsko tržište – otkriva Mrša svoje planove.
Iako mu je ovih dana izmakla titula hrvatskog osnivača godine, smatra da nema mjesta razočaranju i obeshrabrenosti.

Mjerilo uspjeha

- CESA Awards je nagrada koju ta europska organizacija svake godine dodjeljuje najboljim novim osnivačima i startupovima. Ušao sam u uži krug "Osnivača godine" za Hrvatsku gdje smo bili nominirani Albert Gajšak iz Karlovca i ja. Na kraju je Albert pobijedio, što mi je izuzetno drago, jer radi genijalne proizvode, a i osobno se poznajemo. Državni pobjednici sada odlaze na europsko natjecanje, a što se tiče nagrade, ona nije ni materijalne ni financijske naravi, već samo priznanje koje vam medijski eksponira. Lijepo je dobiti nagradu, ali za mene mjerilo uspjeha su zadovoljni kupci i zaposlenici. Natjecanja su dobra ako ih znate koristiti, prije svega u samom početku, kad nemate resursa za marketing, pa vam nagrade posluže kao marketinška promocija – realističan je Mrša.

A ne tako davno, još dok je pohađao Ekonomsku školu u rodnom Šibeniku, takve misli i ideju baš mu se i nisu motale po glavi. Bio je vrlo dobar učenik i nije baš puno razmišljao čime će se baviti u budućnosti. Nadao se, kaže, nekakvom stalnom poslu, kupnji automobila i uređenju stana, no kada je završio studij menadžmenta na šibenskom Veleučilištu i kao polaznik studentskog programa "Dogus grupe" otišao na dvomjesečnu praksu u Tursku, stvari su se počele mijenjati!

Posao u"D-Resortu"

- To je bilo moje prvo pravo radno iskustvo nakon kojeg smo svi bili zaposleni u novootvorenom "D-Resortu" Šibenik. Paralelno s novim poslom sam upisao Poduzetništvo na Sveučilištu u Zadru. U "D-Resortu" sam se zadržao skoro tri godine i stvarno me vežu lijepe uspomene za to razdoblje. Krenuo sam od recepcije, a kasnije sam napredovao do revizora i odjela financija. To mi je iskustvo puno značilo, jer sam naučio mnogo o poslu, upoznao sjajne kolege, a najviše sam ipak naučio o samom sebi. Tijekom treće godine rada u "D-Resortu", dok sam bio u financijskom odjelu, počeo sam sve više razmišljati i čitati o poduzetništvu. Na poslu sam, inače, skoro pa svakodnevno ostajao dulje od potrebnog i to ne zato što je netko to tražio od mene, već zbog neke moje lude potrebe za perfekcionizmom. U životu sam uvijek davao 110 posto sebe i to sam prenio na posao. Nikad se nisam zadovoljavao prosječno obavljenim poslom, već sam težio savršenstvu. Od početka sam konstantno tražio izazove na poslu i na kraju shvatio da oni za mene nikad neće biti dovoljno "veliki" dok god radim za drugoga.

Bradleyeva radionica

Baš u to vrijeme, prepričava Mrša, u šibenskom Urbanom centru pojavila se zanimljiva radionica. Tema su bile - ideje!
- Radionicu je vodio Keith Bradley, američki stručnjak za mlade i inovativne poduzetnike. S njim sam proveo mjesec dana testirajući svoju ideju: razgovarao sam s potencijalnim korisnicima, istraživao tržište…
Tako je rođen "Peekator", mobilna aplikacija za usluge tajnog kupca koja pomaže vlasnicima hotela, ugostiteljskih objekata i trgovina da provjere i unaprijede kvalitetu svog poslovanja. Svoju je ideju brusio i u Startup Campu u Rijeci gdje je i svog Peekatora prvi put službeno predstavio.

 

 

Kao svoju najveću vrlinu Mrša uvijek ističe - upornost!
- Ne postoji ništa na ovom svijetu što me može spriječiti da ostvarim svoje ciljeve. Uvijek će se dogoditi padovi i nesretne okolnosti, ali iz svake sam se do sada uzdigao i nastavio ravno do kraja. Takav sam uvijek bio i bit ću!
Poslovna niša u kojoj vidi prostor za rast i razvoj svojih ideja i planova, koju je odškrinuo upravo aplikacijom "Peekator", je mystery shopping, tajna kupnja. I to na svjetskoj razini, za svjetske kompanije.
Poput brojnih vršnjaka i Mrša planira napustiti Hrvatsku, ali za razliku od mnogih koji odlaze u potrazi za poslom i mogućnosti za uspjehom, on će otići tek kada postane uspješan!

- I u Hrvatskoj se može puno toga napraviti. Kada čovjek ima volje i želje za radom i kada da sve od sebe može i ovdje uspjeti. Planiram u Hrvatskoj ostati do 35. godine. Za dvije godine pokrenut ću drugu, a u 32. godini života treću tvrtku i kada posao krene, otići ću u SAD i nastaviti dalje raditi na globalnom planu – nepokolebljiv je Mrša.


Radim 12 sati dnevno
Radim u prosjeku 12 sati dnevno, od ponedjeljka do subote. Dosta sam organiziran, tako da mi je raspored uglavnom sličan: ustajem u 6 sati, slijede meditacija, trening, čitanje. Radim od 10 do 22 sata, s tim da uglavnom do 17 sati provodim na sastancima i poslovima koji su hitni. Iza 17 sati sam na mailovima, rješavanju manje bitnih operativnih stvari, itd. Za vikend mi je uvijek fokus na široj slici, razradi strategije i planiranju – opisuje svoj radni dan Mrša.


Boksa, čita i voli Andreu
Iako će netko pomisliti kako u Mršinu životu osim posla, aplikacija, tehnologije i informatike nema mjesta za "obične" stvari i dokolicu, mladi šibenski poduzetnik, iako ne bježi od konstatacije da uživa u poslu koji radi, kaže kako i on ima svoje slobodno vrijeme. Premda se na kraju ipak sve vrati na startupove, konferencije, susrete...
- Kao bivši sportaš, treniram boks ili odem u teretanu. Također, velika mi je strast čitanje, tako da jako puno čitam i učim. Jako sam aktivan u startup zajednici te sam prisutan na mnogo konferencija, predavanja, meetupova i sličnih druženja. Na kraju, naravno tu sam i s curom Andreom koja mi je velika podrška u svemu!

17. travanj 2024 20:20