StoryEditorOCM
ŠibenikPOTVRĐENA OPTUŽNICA U SLUČAJU 'RIVIJERA'

Malverzacije Ive Deana veće od 40 milijuna kuna

16. ožujka 2019. - 11:27

Županijski sud u Zadru potvrdio je optužnicu kojom šibensko tužiteljstvo tereti bračni par Luiđu i Ivu Deana za malverzacije s dionicama šibenske tvrtke "Rivijera" kojima su pribavili protupravnu imovinsku korist od 43,8 milijuna kuna.
Optužnicu, koju je 8. svibnja prošle godine podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku (ŽDO), potvrdilo je Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru sastavljeno od sudaca Enke Moković, kao predsjednice vijeća, te mr. sc. Marijana Bitange i Eugena Škunce kao članova vijeća.

'Nerazumljiva optužnica'

Bračni par se tereti za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Prvookrivljena Luiđa Dean optužena je da je kao odgovorna osoba od tvrtke "Rivijera" kupila 77.805 dionica po cijeni od 147,31 kunu za dionicu. Potom ih je darovala svojem suprugu, drugookrivljenom Ivi Deanu, koji ih je ponovno prodao toj tvrtki, ali po cijeni od 770,49 kuna za dionicu.
Stečaj nad "Rivijerom" pokrenut je 2017. godine na zahtjev Fine zbog blokade računa od 446 dana.
Na sjednici Optužnog vijeća Marin Zekanović, odvjetnik Luiđe Dean, prigovorio je kako je optužnica nerazumljiva jer ne sadrži opis radnji iz kojih se na logičan način može zaključiti kojom je konkretnom radnjom ili propustom prvookrivljenica ostvarila zakonska obilježja kaznenih djela koja joj se stavljaju na teret.
Branko Baica, odvjetnik njezina supruga, dodao je kako je optužnica neosnovana i nezakonita jer se drugookrivljenika ne tereti za kaznena djela na način kako su opisana u optužnici.
Naveo je da se optužnicom uspostavlja "nekakav dogovor između okrivljenih", koji se im se ranije tijekom postupka nije stavljao na teret. Naglasio je i kako optužnica ne daje nikakva obrazloženja prijedloga dokaza, što bi trebala biti zakonska obveza, čime se potvrđuje "sumnja o jednostavnom nabacivanju dokazima bez ikakve svrhe i potrebe".

Ogroman dug

Ivo Dean je prije petnaest godina postao većinski vlasnik tvrtke "Rivijera" d.d., u sklopu koje su poslovali hotel "Imperial" s autokampom u Vodicama, hotel "Miran" u Pirovcu i hotel "Jadran" u Šibeniku. Iako je tvrtka jedno vrijeme uspješno poslovala, Dean se prije nekoliko godina našao na vrhu liste najvećih dužnika među poduzetnicima u Hrvatskoj. Njegova dugovanja prema bankama i državi na temelju neplaćenog poreza iznosila su tada čak 170 milijuna kuna.

19. travanj 2024 09:30