StoryEditorOCM
ŠibenikPošast  

‘Korona- kriza‘ napravila svoje: Sve više Šibenčana ‘kuca‘ na vrata Caritasove pučke kuhinje

Piše Katarina Rudan
10. studenog 2020. - 08:28

Pučka kuhinja Caritasa Šibenske biskupije niti jednog dana, od kako je svijet zahvatila ova pošast od korone, nije zatvorila svoja vrata. Hrana se, kaže zamjenik ravnatelja biskupskog Caritasa Miljenko Jukić, kuha svakodnevno osim nedjeljom, jer potrebitima se mora osigurati jedan topli, kuhani obrok dnevno. Sve se odvija uz velike mjere opreza i strogo pridržavanje uputa za zaštitu od zaraze koronavirusom.

– Pučka kuhinja mora raditi, jer naši korisnici moraju jesti. Nažalost, u zadnje vrijeme broj korisnika se povećava. S obzirom na to da prave turističke sezone nismo imali, brojni ljudi koji su ranijih godina radili sezonske poslove u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, trgovini i drugim djelatnostima koje su zbog povećanja posla zapošljavali radnike na određeno vrijeme, došli su u situaciju da nemaju dovoljno sredstava za život. Inače, kad bi odradili sezonu uštedjeli bi za preživjeti zimu i onda opet na proljeće, s početkom nove sezone, išli na posao. Razlog je to što nam svakog mjeseca dođe nekoliko novih obitelji, koje nikad do sada nisu bile u našem sustavu – govori Jukić.

Zbog toga se u pučkoj kuhinji, u kojoj se do prije nekoliko mjeseci dnevno pripremalo oko 140 obroka, porastom broja korisnika u prosjeku trenutno priprema od 160 do 180 obroka. A taj broj bi, kako se ulazi u zimu, mogao bivati sve veći, pa Jukić kulminaciju očekuje u siječnju i veljači, kad ljudi potroše sve "rezerve", a novih prihoda nema.

Dostava i na "kućni prag"

– Trenutno oko 140 do 150 osoba dolazi svakodnevno po hranu i nose ju kući, jer smo zbog epidemije broj osoba koje objeduju u blagovaonici sveli na minimum. Prije pojave koronavirusa, dnevno je u blagovaonici bilo tridesetak osoba, a sad ih je šest ili sedam. Kad dolaze po hranu, ulazi po jedna osoba i nakon što dezinfekcijskim sredstvom opere ruke, prilazi osoblju koje im stavlja hranu u posude. Prije epidemije i mjera opreza koje su na snazi, pučku kuhinju smo otvarali u 11.30, a sada već od 10.30, čim je ručak skuhan, počinje podjela. Na taj način ne stvara se gužva i korisnici su se već navikli na novi režim rada i podjele hrane – kazuje nam je Jukić.

Osobama koje nisu u mogućnosti po hranu doći u kuhinju, a takvih je 20 do 25, jedan djelatnik Caritasa svakodnevno dostavlja hranu na "kućni prag".

– Radi se o stalnim korisnicima, osobama koje su stare i nemoćne ili žive dosta daleko od pučke kuhinje koja se, kao što je poznato, nalazi u samom središtu Šibenika. Naš vozač, koji naravno ima rukavice i zaštitnu masku, posudu s hranom ostavi ispred vrata, uzme praznu i ide dalje. Nema kontakta s osobama, a kad posao obavi slijedi dezinfekcija automobila i posuda. Inače, svi koji rade u kuhinji su opremljeni zaštitnim maskama i rukavicama, dezinfekcijskim sredstvima i svim ostalim higijenskim potrepštinama. Strogo vodimo računa o svemu, jer među našim korisnicima ima dosta osoba koje su u rizičnoj skupini i zato su nam higijena i zaštita na prvom mjestu – na kraju će Jukić.

18. travanj 2024 02:37