StoryEditorOCM
ŠibenikPreuzimanje "Krke"

Kako je šibenski hotel dospio u ruke kontroverznog poduzetnika? Tvrtka 'Mobilia' registrirana je na otoku Man, a tajnoviti 'pekar' javnosti je poznat i po prijateljstvu s fatalnom bankaricom Bilonić

17. listopada 2018. - 11:43

Dosudom na Trgovačkom sudu u Zadru, u stečajnom postupku "Rivijere Šibenik", kultni šibenski hotel "Krka", proglašen 2007. kulturnim dobrom, prodan je, nakon javne dražbe, tvrtki "Mobilia".

"Mobilia" nije sudjelovala u javnoj dražbi, ali je većinski vjerovnik "Rivijere" i razlučni vjerovnik prvog reda nad starim grand hotelom, pa su koristili zakonsko pravo prijeboja. Svoja potraživanja od oko 24,5 milijuna kuna odlučili su podmiriti preuzimanjem hotela, čija je procijenjena vrijednost 20,6 milijuna kuna.

No, javna dražba je svejedno provedena uz sudjelovanje triju ponuditelja, od kojih je najpovoljnija bila ponuda Matea Tea Juradina iz Podstrane (15,517.500 kuna). Ali, kako je "Mobilijina" ponuda s prijebojem od 20,6 milijuna procijenjene vrijednosti hotela, svakako povoljnija, to je sud donio odluku da "Krka" odlazi u ruke "Mobilije". Tko je "Mobilia", tko je vlasnik tvrtke, pitanje je svih pitanja u Šibeniku, i šire. A zapravo, sve ostaje "u kući". "Mobilia" je, naime, šibenska tvrtka čiji je vlasnik do jučer bio kontroverzni, intrigantni poduzetnik Šime Vranić!

Vranić dolazi iz pekarske obitelji, zbog čega su ga mnogi u Šibeniku zvali jednostavno "pekar", a široj javnosti je poznat zbog svojih zanimljivih prijateljskih odnosa s fatalnom bankaricom Jasminom Bilonić koja je zavela naivnog "božjeg namjesnika" fra Šimu Nimca i natjerala ga u grijeh. Vranić se svojedobno pojavio i u šibenskom TLM-u kao savjetnik kada je tvornicu od obitelji Pejčinoski kupio ruski biznismen i navodni milijarder Igor Šamis. Između ostalog i zbog toga ga se smatra eksponentom ruskog kapitala.

Inače, kako su svojedobno pisali neki mediji, Vranića je sa Šamisom upoznao odvjetnik Davor Galetović, koji je ruskom biznismenu poslužio kao tranzicija nakon kupnje TLM-a od Eurisa (tvrtka obitelji Pejčinoski), jer Rus nije mogao odmah na sebe prebaciti dionice TLM-a, pa su se vodile na Galetoviću. Kasnije će Vranić sa Šamisom upoznati i bankaricu Jasminu Bilonić koja se s njim, navodno, nekoliko puta sastala.

Šamis je u TLM, navodno, došao na poziv Ante Ramljaka, bivšeg Vladina izvanrednog povjerenika za Agrokor koji je bio posebni savjetnik u Ministarstvu gospodarstva, gdje ga je instalirao Radimir Čačić.

Oko vlasničke strukture "Mobilije" puno se spekuliralo, pa je svojedobno čak i vlasnik "Rivijere" Ivo Dean, pokušavajući sabotirati prodaju hotela "Krka" ili je makar odgoditi, od Trgovačkog suda tražio hitnu provjeru vlasničkog identiteta tvrtke zbog sumnje na pranje novca (?!) A da stvar bude zanimljivija, protiv Deana je Županijsko državno odvjetništvo, kao i protiv njegove supruge Luiđe, nedavno podiglo optužnicu zbog sumnje da su malverzacijama s dionicama sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od preko 50 milijuna kuna. Rugala se, dakle, sova sjenici...

Doduše, "Mobilia" d.o.o. za trgovinu, kako stoji u registru poslovnih subjekata, registrirana je s adresom Ivana Meštrovića 13., Šibenik, vlasnik joj je British-Croatian Investments Limited, otok Man, a kao zastupnik, član Uprave, prijavljen je Pawel Piotr Bryja. Tvrtka je osnovana 14. studenoga 2005. i ima samo jednog vlasnika. Sve to stoji u registru, no Šime Vranić i osobno nam je u razgovoru potvrdio da je riječ o njegovoj tvrtki, ali ju je, kaže, prodao svome poljskom partneru (vjerojatno spomenutom članu uprave Piotru Bryji), s kojim je i dalje u brojnim drugim projektima. No, što se tiče hotela "Krka", napominje Vranić, to je u cijelosti projekt poljskog investitora. Ipak, kad priča o obnovi hotela, Vranić i dalje govori u množini...

- Dean se ne može žaliti jer nije sudjelovao u postupku javne dražbe te, dakle, nije stranka u postupku. Od početka je njegov cilj bio samo opstruirati postupak, a 20 godina, koliko je bio vlasnik "Rivijere", pa tako i hotela "Krka", nikad ni lipe u taj objekt nije uložio nego stoji zapušten kao ruglo grada. Zadužio se s više od 50 milijuna eura, a u svoje nekretnine nije investirao ni kune. Zna se sve, do zadnje lipe od koga je uzeo i kolike kredite, gotovo nikome nije ništa vratio i nitko se ne pita gdje je taj novac nestao. Ali, mi se ne želimo baviti Deanom, nego svojim poslom - kaže nam Vranić, najavljujući obnovu starog šibenskog Grand hotela "Krka" u luksuzni hotelski objekt visoke kategorije, s četiri ili pet zvjezdica, ovisno o konzervatorskim smjernicama, jer je riječ o spomeniku kulture.

Trebat će im za obnovu dvije godine, kako kaže, jer treba vremena da se pribave sve dozvole.
I sam se šali s glasom koji ga prati, pa uz smijeh kaže: Šibenski poduzetnik pod velom tajne. Ali o tome ćemo drugi put, dodaje, kao i o TLM-u, usput će Vranić... Sada je fokusiran na druge poslove, pa i na "Krku", nada se da neće biti žalbi i da će dosuda postati pravomoćna.

Stečajni upravitelj "Rivijere" Ivica Matas, precizira da žalbeni postupak traje osam dana, ali s tim da teče istekom osmog dana od objave na e-ploči, pa će završiti za oko 16 dana. Hoće li biti žalbi ne želi spekulirati, a ako se netko odluči žaliti, o žalbi odlučuje Visoki trgovački sud. U protivnom, dosuda postaje pravomoćna. "Mobilia" je izabrana jer je njihov prijeboj, u visini utvrđene vrijednosti hotela od 20,6 milijuna kuna, veći od najpovoljnije ponude na javnoj dražbi (15, 5 milijuna kuna), kaže Matas. Činjenica je i da su Grad, Županija ili država mogli otkupiti "Krku", ističe stečajni upravitelj, jer hotel ima status kulturnog dobra, ali nitko od njih nije izjavio da želi koristiti svoje pravo prvokupa.

"Rivijera" u stečaju raspolaže s još nekoliko nekretnina, među ostalim i starom restauracijom "Dubravka" na Šubićevcu, koja ide u prodaju, a 25. listopada će biti sazvano ročište na kojem će se utvrditi vrijednost nekretnine. Neslužbeno se govori da je Vranić zainteresiran i za tu nekretninu.

Ostale vrijedne objekte "Rivijere", poput hotela "Jadran", "Miran" u Pirovcu ili hotela "Imperijal" i autokampa "Imperijal", kazao nam je Matas, preuzela su, prilikom podjele tvrtke 2009., druga društva koja danas zasebno funkcioniraju.

Stečaj nad "Rivijerom Šibenik", koju je, prije 20-ak godina u klasičnoj privatizaciji na hrvatski način, preuzeo Ivo Dean, otvoren je u siječnju 2017. zbog duga većeg od 41 milijun kuna, a tvrtka je tada bila i neslavni hrvatski rekorder po broju dana u blokadi računa koja je trajala neprekidno čak 446 dana! Stečaj je otvoren jer je tvrtka raspolagala imovinom čijim se unovčenjem mogu pokriti troškovi postupka i namiriti vjerovnici među kojima je "Mobilia" većinski, s tražbinama od 24,5 milijuna kuna. "Mobilia" je potraživanja preuzela od švicarske tvrtke NLB Interfinanz AG i tako postala većinski vjerovnik "Rivijere".


POVIJEST HOTELA
Sagradio ga časnik Franje Josipa
Zgradu današnjeg hotela "Krka" sagradio je jedan austrijski časnik 1876. godine, godinu dana nakon posjeta cara Franje Josipa Šibeniku. Vlasnik je objekt prodao Pellegriniju koji je 60-ih godina 19. stoljeća imao svratište u gradu, a on je 1891. u tom objektu otvorio hotel - Albergo al Pellegrini. Zgradu je 1898. kupio Frane Crljenko i 1903. otvorio hotel "Krku" koji će pod vlasnikom Matom Živkovićem biti preimenovan u Grand hotel "Velebit", a 2013. postati Grand hotel "Krka". Mijenjali su se s godinama i vlasnici i ime hotela, koji je temeljito obnovljen 1926. pod vlasnikom Markom Jakovljevićem, kada je proširena i terasa na katu i vrtna restauracija. Nakon Drugog svjetskog rata, dobiva ime hotel "Krka", i postaje kultno okupljanje Šibenčana i gostiju koji su pohodili grad. Izvan hotelske funkcije je već nekoliko desetljeća.


RIJEČ GRADONAČELNIKA
Dat ćemo potporu obnovi
- Ne, ne poznajem vlasnika, nisam s njim kontaktirao niti znam o kome se radi, ali neovisno o tome ova vijest je za mene ohrabrujuća, i mogu javno reći da će Grad biti konstruktivan partner investitoru u obnovi i dovođenju toga nekad kultnog šibenskog hotela u funkciju. To govorim ne kao gradonačelnik, nego kao građanin Šibenika - komentirao je prodaju "Krke" Željko Burić.

24. travanj 2024 07:46