StoryEditorOCM
Šibenikugostitelji zakazali

Još se vuku repovi dočeka Nove u Šibeniku: Grad pun gostiju koji nisu imali gdje pošteno ručati

Piše Branimir Periša
15. siječnja 2023. - 16:05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao nikad dosad, otkako se unatrag osam godina u sklopu šibenske Adventure organizira doček Nove godine, grad nije imao toliko gostiju u višednevnom boravku, kaže Dino Karađole, direktor TZ-a Šibenika. Danima prije, prateći rezervacije smještaja u apartmanima i gradskim hotelima, računajući i “Amadria Park” kod Zablaća, dalo se predviđati da će za protekli doček gosti nahrupiti u rekordnom broju.

Najtanja karika

Igla nije mogla pasti na pločnik u najluđoj noći za nastup internacionalne klupske dive i moderne pop-ikone Roisin Murphy, na jednom od najljepših mediteranskih trgova omeđenom katedralom i Gradskom vijećnicom. Nesumnjivo, bio je to pun pogodak organizatora Adventure, a Šibenik je po atraktivnosti dospio u prvi plan ne samo u zemlji, nego su o tome s palcem gore izvještavali mediji iz stare Europe.

image

Nije mogla pasti igla na pod od ljudi

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Odličnu zabavu pružila je i predgrupa Lollobrigida s Idom Prester na istoj pozornici, dok je u Parkiću istodobno zaprašio domaći bend Bang-bang, prema ocjeni frontmenice Lare Antić Prskalo, “na nikad boljem koncertu”.

I treća gradska pozornica, ispred hotela “Jadran” i zgrade županijske uprave, bila je uzavrela od taktova sjajnih “Fenixa”, šibenskih momaka i djevojaka “boljih od originala čije skladbe izvode”, kako ih hvale njihovi poklonici.

U Šibeniku se tražio ne samo krevet više, nego i sjedalica viška u gradskim restoranima. Upravo je to bila slabija karika u danima uoči dočeka 2023., kaže Dino Karađole, pomalo i neraspoložen jer su tih dana, od ukupno osam gradskih restorana, bila otvorena jedino četiri.

– Ugostitelji, nažalost, svojom ponudom ne prate broj gostiju u gradu. Razumio bih da ih nema, ali na samom dočeku sigurno je bilo 15 tisuća ljudi, od čega je 80 posto njih iste noći napustilo Šibenik. Međutim, 1. siječnja na noćenju smo imali 800-tinjak gostiju u gradu i hotelima “Amadria Park”, što se dosad nije dogodilo. Nekoliko dana prije bilo ih je dvostruko više na smještaju, a računamo li neprijavljene goste i one smještene kod rodbine, možemo govoriti o pet tisuća ljudi sa strane koji su u Šibeniku došli na provod – veli Karađole.

Sve smo najavili

– Dakako, jedino mi možemo preporučiti i pozvati da lokali budu otvoreni. Mjesec dana prije najavili smo glavnu izvođačicu te iznijeli procjenu da je ispred nas vjerojatno dočekano najviše gostiju, što se i obistinilo – ističe naš sugovornik.

image

Direktor TZ-a Šibenika Dino Karađole

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ugostitelje nitko ne može niti želi prisiliti, no ako su neki radili na Silvestrovo i u novogodišnjoj noći, ne znam u čemu je problem da produlje dan-dva, kada u gradu ima još toliko gostiju – razmišlja Karađole, uza sve uvažavanje problema s kojima se ne samo šibenski ugostitelji suočavaju s obzirom na izraženu sezonalnost domaćeg turizma. Ipak, Karađole je stajališta da se to više ne bi smjelo ponavljati. Trebat će više konkretnih dogovora za istim stolom, da se vidi koliko TZ, pa i gradska uprava, mogu pomoći da što više restorana bude otvoreno, kaže prvi čovjek šibenskog turizma.

U dijelu javnosti čule su se i puna oštrija mišljenja o istoj stvari, poput: “Gradska uprava i TZ urade sve da se zabije gol, a onda neki ni ne iziđu na teren!”, ili: “Novogodišnji program spektakl, a ugostitelji – debakl!”

image

Brojni restorani u Šibeniku ostali su zatvoreni za Novu godinu, premda je grad bio pun gostiju

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nije, međutim, baš sve tako jednostavno kao ispaliti kritiku, podsjeća u svojoj izjavi Ante Radić, ugledni ugostitelj iz Rogoznice i predsjednik Ceha ugostiteljske obrtničke komore Šibenik. I on se, poput Karađole, zalaže za pravodobne razgovore, i to mjesecima prije blagdana.

– Ima više razloga zašto su neki ugostitelji ostali zatvoreni i svi se svode na to da nisu imali ekonomsku računicu. Ili nemaju dovoljno velike prostore unutar lokala ni natkriveni štekat, ili imaju problema s personalom... Ljudi sa strane u Šibeniku je, istina, bilo jedan ili dva-tri dana, no to je prekratko da bi ugostitelji otvorili lokale nakon što su ih zatvorili u 11. mjesecu – drži Radić. Samo pokretanje cijelog pogona iziskuje puno, nastavlja, a ipak je radna snaga najveći problem kod svih koji rade sezonski. I u Šibeniku je to izraženo. S druge strane, nije rijetkost da personal ne želi raditi. Naporno im bude u punoj sezoni, treba im odmor i kada se sve zbroji i oduzme, zatvoriti lokal na isteku sezone da bi ga se ubrzo opet otvorilo vrlo je teško.

– Smatram da četiri otvorena restorana u Šibeniku, ili pola njih, nije loš zbroj. Ovogodišnji rekordan broj gostiju svakako će ponukati neke koji su odlučili ne raditi da dogodine otvore, a za dvije godine će ih biti više – uvjeren je Radić. Dodaje kako je to proces koji traži svoje vrijeme i o čemu svakako treba razgovarati. Treba predvidjeti radne dozvole i sve ostalo i ne zatvarati lokal 1. studenoga. Jer u tom slučaju restoranu treba dosta vremena da uđe u kolotečinu i da u dvije smjene rade ljudi kojih nema. Točnije, nema ih bez prethodnog planiranja.

Grad može pomoći

Prema Anti Radiću, restorani će biti otvoreni kada se nađe ekonomski interes raditi dva mjeseca dulje, do kraja godine, jednako kao što su neki ugostitelji odabrali isključivo sezonski rad jer im se to najviše isplati.

– Prošao sam gradom u nekoliko navrata za vrijeme Adventure i ono što ubuduće treba uzeti u obzir i o tome razgovarati zajedno s TZ-om i gradskom upravom jest analiza broja gostiju u određenom razdoblju organiziranog programa koji u Šibeniku traje mjesec dana. Stoji i to da nakon pandemije, na početku prošle godine, ugostitelji nisu znali što ih čeka pa ih je prošla sezona ugodno iznenadila, no da bi ostali otvorenima i zimi, na prvom mjestu je ekonomska računica, zatim dogovaranje sada, na početku godine, a ne u listopadu ili studenome. Gradska uprava mogla bi ponuditi i dodatne povoljnosti onima koji rade, poput popusta na iznajmljivanje štekata, jer bi u konačnici svima donijelo korist kada bi što više ugostitelja radilo na tome da u nekoj sredini bude šušura. Slažem se – zaključuje Radić – da je ukupna atmosfera u nekoj sredini lošija ako su lokali zatvoreni, ali moramo znati da će uvijek biti onih koji jednostavno ne mogu ili ne žele raditi izvan vlastita rasporeda.

image

Šibenski ugostitelji imaju svoju stranu priče

Nikolina Vuikovic Stipanicev/Cropix
17. travanj 2024 00:02